Obezitatea înainte de 40 de ani crește riscul de apariție a cancerului
Autor: Teodorescu Mihai
Obezitatea, caracterizată printr-un exces de țesut adipos, reprezintă una dintre afecțiunile cronice cu cea mai mare rată a prevalenței la nivel global. Devenită o problemă de sănătate globală, obezitatea este asociată cu numeroase afecțiuni severe, inclusiv cu diferite tipuri de cancer.
Conform cercetărilor, persoanele cu o greutate excesivă au riscuri semnificativ crescute de a dezvolta cancer de-a lungul vieții. Într-un nou studiu internațional, realizat de către Universitatea Bergen din Norvegia, cercetătorii au dorit să afle în ce măsură poate obezitatea sau supraponderabilitatea adulților să crească riscul pentru diferite tipuri de cancer.
Studiul a arătat că persoanele care sunt supraponderale înainte de 40 de ani au riscuri crescute de a dezvolta cancer, cele mai mari creșteri ale riscului fiind pentru cancerul endometrial și cel cu celule renale masculine. Din punct de vedere procentual, a fost evidențiată o creștere a riscului cu 70% pentru cancerul endometrial și cu 58% pentru cancerul renal. În ceea ce privește tipurile de cancer legate de obezitate, a fost remarcată o creștere cu 15% a riscului pentru pacienții care au fost supraponderali înaintea vârstei de 40 de ani, indiferent de sexul acestora. Riscurile au fost crescute cu 64% pentru participanții de sex masculin și cu 48% pentru participanții de sex feminin.
Cercetătorii au utilizat datele obținute în cadrul examinărilor de sănătate de la peste 220.000 de persoane, ce proveneau din Norvegia, Suedia și Austria. Aceste date, ce includeau inclusiv informații despre greutate sau înălțime, au fost corelate cu datele din registrele naționale de cancer. În timpul urmăririi, ce a durat în medie 18 ani, au fost diagnosticate cu cancer 27.881 persoane, dintre care aproximativ 35% (9.761) aveau un indice de masă corporal crescut. În studiu, cercetătorii au inclus două sau mai multe măsurători, ce au fost obținute la o perioadă de cel puțin trei ani înainte de un posibil diagnostic de cancer.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Inhibitorii PARP ar putea fi modificați pentru a distruge mai eficient celulele tumorale
- Protecția împotriva cancerului observată la anumite organisme, explicată prin capacitatea crescută de a rezista radiațiilor
- O dietă bogată în roșii scade riscul cancerului de prostată, arată un studiu
- Transportul nanomedicamentelor pentru cancer în tumori solide
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni