Oamenii de știință au descoperit o 'super-Terra' care ar putea întreține viața
Data publicării: 29-01-2025
Acea exoplanetă - o planetă aflată în afara Sistemului Solar - are o masă de șase ori mai mare decât cea a Pământului și orbitează în 'zona locuibilă' din jurul unei stele similare cu Soarele nostru, la 20 de ani-lumină de sistemul nostru solar.
Evoluția ei în acea zonă înseamnă că planeta nou descoperită, ce a fost denumită HD 20794 d, se află la o distanță potrivită de stea pentru ca apa să existe pe suprafața ei, însă deoarece acea distanță se modifică de-a lungul orbitei sale mai degrabă eliptice decât circulare, cercetătorii consideră că deocamdată este prea devreme pentru a spune dacă acea exoplanetă poate să întrețină viața.
Michael Cretignier, asistent postdoctoral de cercetare la Facultatea de Fizică a Universității Oxford, a identificat pentru prima dată un posibil semnal al existenței exoplanetei în anul 2022 atunci când analiza date arhivate înregistrate de spectrograful High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher din cadrul Observatorului La Silla din Chile.
Cercetători dintr-o echipă internațională au analizat apoi datele obținute pe parcursul a două decenii de observare pentru a confirma descoperirea.
'Am lucrat la analiza datelor mai mulți ani, analizându-le gradual și eliminând orice posibile surse de contaminare', a declarat Michael Cretignier.
'Pentru mine, a fost bineînțeles o bucurie uriașă atunci când am putut să confirmăm existența planetei. A fost și un sentiment de ușurare, întrucât semnalul original se afla la marginea limitei de detectare a spectrografului, așadar a fost greu să fim pe deplin convinși la acea vreme dacă semnalul era real sau nu. În mod captivant, proximitatea ei față de noi (20 de ani-lumină) înseamnă că există o speranță pentru viitoare misiuni spațiale care să obțină o imagine a planetei', a adăugat el.
Oamenii de știință au salutat descoperirea acestei exoplanete, pe care o consideră 'un studiu de caz neprețuit' pentru proiectele spațiale care încearcă să detecteze semne de viață în afara Sistemului Solar.
'Prin localizarea ei în zona locuibilă și proximitatea sa relativă față de Terra, această planetă ar putea juca un rol esențial pentru misiunile viitoare ce vor caracteriza atmosferele exoplanetelor pentru a căuta biosemnături care să indice existența potențială a vieții', a declarat Michael Cretignier.
Studiul care detaliază descoperirea acestei exoplanete a fost publicat în revista Astronomy & Astrophysics.
Sursa: Agerpres,
29-01-2025, Vizualizari 29