O treime dintre copii se confruntă cu probleme de sănătate mintală după o contuzie

©

Autor:

O treime dintre copii se confruntă cu probleme de sănătate mintală după o contuzie
În urma unui review al literaturii de specialitate s-a concluzionat că o treime dintre copiii şi adolescenţii cu contuzii în antecedente dezvoltă o problemă de sănătate mintală ce persistă mult timp postleziune.
Dr. Alice Gordall de la Institutul Murdoch afirmă că legătura dintre recuperarea întârziată şi apariţia tulburărilor mintale era puţin înţeleasă înainte de acest studiu ce a analizat 69 de articole publicate în perioada 1980-2020. S-au colectat date despre 90.000 copii cu vârste între 0-18 ani din 9 ţări.

Cele mai frecvente cauze ale traumatismelor au fost căderile (42,3%), accidentele din timpul exerciţiilor fizice (29,5%) şi accidentele rutiere (15,5%). Dintre aceşti copii, 36,7% au prezentat anxietate, depresie, izolare socială şi stres posttraumatic, iar 20% au avut tulburări de externalizare precum agresiune, hiperactivitate, probleme de atenţie. Unele tulburări mintale preexistente au fost un predictor puternic pentru apariţia altora după o traumă fizică. 29% dintre copiii care aveau deja tulburări au primit un nou diagnostic psihiatric după evenimentul traumatic, iar 26% dintre cei care nu aveau antecedente au dezvoltat probleme psihice.

Deşi la majoritatea copiilor apar ameliorări în 3-6 luni posttraumatic, totuşi câţiva rămân cu simptome persistente. Un alt studiu arată că un traumatism craniocerebral în prima copilărie a fost asociat cu scoruri mai mici la testele IQ.

„Copiii au nevoie de o durată de 2 ori mai mare pentru recuperare decât adulţii, iar 1 din 4 are simptome după o lună de la traumatism” afirmă dr. Gordall. Emma, o adolescentă de 17 ani din Melbourne a suferit 2 traumatisme cerebrale în decurs de un an în timp ce juca netball. După al doilea accident au apărut migrenele, anxietatea, dificultăţile de concentrare şi chiar un sentiment de inutilitate. Tatăl său a reuşit să convingă specialiştii din pediatrie că e nevoie de consiliere psihologică pentru copiii care suferă traumatisme. Medicii de la Institutul Murdoch au pus la punct o schemă terapeutică, Concussion Essentials, ce a intrat deja în trialuri clinice. Este vorba de 8 sesiuni de psihoterapie şi alte tehnici ce se adresează simptomelor deja existente la un copil ce a suferit un accident, dar şi unor manifestări ce pot să apară: migrenă, oboseală. De asemenea, copilul este sprijinit să îşi reia activităţile cotidiene. Date recente arată că tehnica este eficientă în cadrul recuperării.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-05-2021 | creare: 07-05-2021 | Vizite: 683
Bibliografie
A third of kids develop a mental health problem after concussion, ScienceDaily, link :https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210429142621.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!