O potențială terapie ar putea îmbunătăți răspunsul pacienților la chimioterapie

©

Autor:

O potențială terapie ar putea îmbunătăți răspunsul pacienților la chimioterapie
Un nou studiu al cercetătorilor de la Cedars-Sinai Medical Center arată că acțiunea combinată a chimioterapicelor gemcitabină și cisplatină nu poate produce în organismul persoanei căreia îi sunt administrate un efect de potențare a răspunsului imun propriu. Acest mecanism, conform oamenilor de știință, este cauzat de efectul inhibitor al chimioterapicelor asupra sistemului imunitar.
Cu toate acestea, doctorul Keith Syson Chan a descoperit că administrarea de colecoxib, un antiinflamator nesteroidian, alături de gemcitabină înlătură acest efect imunologic, potențând sistemul imunitar la șoarecii de laborator. Această descoperire are potențialul de îmbunătățire a eficienței tratamentului în cazul persoanelor bolnave de cancer de vezică urinară. De asemenea, acesta menționează faptul că rezultatele studiului ar putea avea aplicabilitate și în alte forme de cancer.

Încă din anii 1940, când au apărut chimioterapicele și au început să fie folosite în tratarea cancerelor, principalul mecanism prin care acestea acționau a fost realizarea unei apoptoze celulare țintite. Însă, în ciuda efectului benefic al lor, acestea nu sunt capabile să inducă un răspuns imun de îndepărtare a acestor celule prin intermediul limfocitelor T. Mai mult, în loc să stimuleze sistemul imunitar, chimioterapicele au un efect de supresor asupra acestuia.

Cercetătorii americani au descoperit că inhibarea indusă de chimioterapice este cauzată de creșterea marcară a eliberării prostaglandinei E2, ce favorizează inflamația și întrerupe maturarea celulelor dendritice, astfel ele nefiind capabile să aibă efecte de combatere a cancerului. Întrucât eliberarea acestei prostaglandine este mediată de proteinele COX-2, echipa a analizat asocierea colecoxib-ului, care o inhibă, astfel observând că limfocitele T au fost capabile să pătrundă în celulele tumorale și să le omoare.

Noua descoperire este importantă deoarece exploatarea sistemului imunitar al pacienților este esențială pentru lupta împotriva cancerului. În continuare, aceștia plănuiesc să conducă un studiu randomizat controlat pe oameni, în colaborare cu echipele de cercetare de la Cedars-Sinai Medical Center, incluzând în acesta și persoane bolnave de cancer de colon și pancreatic.

sursa: Science Daily
foto: Ilustrație computerizată a unei celule dendritice (centru) care prezintă un antigen limfocitelor T. Ambele celule sunt componente ale sistemului imunitar al organismului. Illustration by Getty.

Data actualizare: 01-04-2022 | creare: 01-04-2022 | Vizite: 533
Bibliografie
Potential therapy may boost chemoimmunotherapy response in bladder cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220328090017.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sistem pentru monitorizarea durerii în cazul pacienților oncologici
  • O nouă combinație de medicamente pentru cancerul pulmonar
  • Cercetătorii regândesc chimioterapia clasică pentru a depăși rezistența la tratament în cancer
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum