O parte a creierului rămâne tânără și la vârstă înaintată
Autor: Redacția ROmedic
Cel puțin o parte din creierul uman își păstrează aceleași abilități de a procesa informația și la bătrânețe, arată o cercetare desfășurată de Universitatea Adelaide (Australia).
Studiul a comparat abilitățile de atenție la stimuli spațiali (vizuali și non-vizuali) ale persoanelor tinere și ale celor trecute de 60 de ani.
Atenția la stimulii spațiali este esențială în activitățile de zi cu zi, precum utilizarea obiectelor, mersul pe jos, condusul mașinii ș.a.
Dr. Joanna Brooks, coordonatoarea studiului, a declarat că atât tinerii, cât și persoanele în vârstă au reacționat în mod simular la stimulii spațiali vizuali și non-vizuali, probând același grad de atenție la aceștia. Astfel, ambele grupe de vârstă au avut aceleași răspunsuri la activități ce implicau atingerea, văzul sau auzul.
Una din activitățile propuse a fost pipăirea unui obiect din lemn, în timp ce aveau ochii acoperiți și determinarea mijlocului respectivului obiect.
Aceste rezultate arată că anumite părți ale creierului sunt mai afectate de îmbătrânire decât altele; se pare că anumite sisteme cognitive localizate în emisfera cerebrală dreaptă (așa cum e și cazul atenției la stimuli spațiali) sunt „încapsulate” și astfel protejate de trecerea timpului.
Dr. Brooks crede că această descoperire poate fi de ajutor în înțelegerea modului în care boli precum Alzheimer afectează creierul uman.
Sursa: Univesity of Adelaide, citată de Medical Xpress
https://medicalxpress.com/news/2014-08-brain-youthful-older-age.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mecanismul de protecție al creierului, perturbat de genele de risc asociate cu boala Alzheimer
- Cercetătorii au identificat o moleculă critică pentru regenerarea funcțională a creierului
- Activitatea inflamatorie în artrita reumatoidă afectează funcția cognitivă
- Trametinib: potențială revelație pentru tratamentul bolii Alzheimer
- Rezultat RMN cervical, RMN cerebral
- Tensiune mica-neoxigenare a creierului
- Creier gaurit de la carbonat de litiu
- Durere de cap, ma arde creierul mic, stare de lesin
- Senzatia de minte in ceata
- Oboseala creierului si a corpului
- Intepaturi puternice la nivelul creierului.
- 'Radioul' din creier
- Creierul se vindeca printr-o nutriție corecta