O nouă moleculă poate preveni bolile asociate înaintării în vârstă și poate crește speranța de viață
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Ebraică din Ierusalim arată că un grup de molecule poate repara structurile deteriorate de la nivelul organismului, făcând posibilă păstrarea funcției specifice a acestora. Conform oamenilor de știință, factorul principal ce duce la îmbătrânire tisulară este reprezentat de reducerea eficienței mecanismelor de control al calității celulare, ce determină o acumulare locală de mitocondrii nefuncționale.
Einav Gross, profesor la universitatea israeliană și autor principal al studiului, explică faptul că mitocondriile, fiind responsabile de producerea de energie la nivelul celulei, pot fi comparate cu baterii electrice minuscule ce oferă celulelor posibilitatea de a funcționa corect. În plus, acesta evidențiază că, în mod fiziologic, deteriorarea mitocondriilor este însoțită constant de mecanisme avansate celulare prin care acestea sunt eliminate și înlocuite cu mitocondrii tinere, sănătoase. Cu toate acestea, potrivit autorului, această capacitate de regenerare a celulei scade odată cu înaintarea în vârstă, apărând astfel disfuncții celulare și deteriorări ale activității diverselor țesuturi din organism.
Specialiștii oferă boala Alzheimer, boala Parkinson, insuficiența cardiacă și sarcopenia drept exemple pentru manifestările patologice întâlnite în fenomenele anterior menționate, subliniind și faptul că incidența acestora este în continuă creștere. În cadrul noului studiu, prin urmare, autorii au descoperit un grup de molecule ce pot fi administrate preventiv în scopul tratării unor afecțiuni care sunt, în prezent, incurabile. Shmuel Ben-Sasson, coled de-al profesorului Gross, afirmă că echipa sa speră ca, pe viitor, noua descoperire să ofere posibilitatea tratării unor afecțiuni ce apar odată cu înaintarea în vârstă și, în consecință, calitatea vieții persoanelor în vârstă să crească.
De menționat este și faptul că transpunerea noilor descoperiri într-o terapie medicamentoasă ce poate fi administrată pacienților va fi obținută prin colaborarea cu Yissum, compania de trasfer tehnologic a Universității Ebraice, alături de cale autorii au înființat Vitalunga, un startup ce se axează, momentan, doar pe dezvoltarea terapiei prezente. Itzik Goldwaser, directorul companiei Yissum, afirmă că, pe măsură ce Vitalunga avansează spre stadiile preclinice, oamenii de știință sunt mai aproape ca niciodată de descoperirea unui leac pentru afecțiuni precum bolile Alzheimer sau Parkinson și a unor metode de scădere a poverii pe care acestea le presupun.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dispozitivul care monitorizează starea de conștiență pe durata anesteziei
- Prostaglandina E2: o nouă terapie împotriva căderii părului, ce nu implică o intervenție chirurgicală
- Ecografia Doppler identifică riscul de atac vascular la pacienții asimptomatici
- Un test de sânge care indică ceasul biologic? O nouă posibilitate
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni