O nouă cercetare abordează problema comunicării dintre celulele canceroase și celulele imune

©

Autor:

O nouă cercetare abordează problema comunicării dintre celulele canceroase și celulele imune
Comunicarea dintre celulele imune și creier a reprezentat un punct de interes comun pentru cercetătorii din domeniul medical, vreme de mai multe decenii. După numeroase cercetări, au fost obținute informații despre modul în care exosomii (vezicule extracelulare de dimensiuni mici ce asigură comunicarea între celule) pot influența activitatea altor celule. Studierea acestui aspect ar putea sugera noi ținte pentru imunoterapia cancerului.
Exosomi găzduiesc multiple proteine, conțin ARN-uri care oferă instrucțiuni pentru crearea de noi proteine, manipulează activitatea genelor și sunt folosiți de către celule pentru transmiterea informațiilor. Considerați de către cercetători blocurile de construcție ale celulelor, exosomii au fost o perioadă lungă de timp doar coșul de gunoi al celulelor. David Klinke, cercetător la Universitatea West Virginia, și-a concentrat activitatea pe citirea și analiza conținutul exosomilor eliberați de celulele canceroase.

Pentru a putea obține suficiente detalii despre interferările apărute între transmisia celulelor tumorale și capacitatea corpului uman de detectare și de luptă cu tumora, cercetătorii au început prin colectarea exosomilor de la animale cu melanom, o formă de cancer de piele declanșată de melanocite, celulele producătoare de pigmenți. Anchetatorii au descoperit că celulele cu melanom prezentau o selectivitate precisă în alegerea unor pachete de proteine și ARN-uri ce vor fi introduce în exosomii lor, în urma eliminării proteinelor și ARN-urilor deja reținute. Constatările actuale contrazic presupunerile conform cărora exosomii conțin în mod explicit un sortiment aleatoriul al conținutului celulei.

Folosindu-se de rezultatele inițiale, oamenii de știință au reușit să descopere faptul că exosomii pot fi folosiți de celulele canceroase pentru evitarea eradicării, prin estomparea activității celulelor T, un tip de celule imune care pot detecta și mai apoi distruge invadatorii. În mod normal, stimularea celulelor T duce la distrugerea celulelor cu melanom. În schimb, atunci când exosomi de melanom sunt adăugați la probe, celulele T încetează să se dezvolte, răspunsul lor în fața invadatorilor fiind suprimat. Conform specialiștilor, exosomii creează un mediu propice pentru ca celulele canceroase să supraviețuiască.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-11-2019 | creare: 05-11-2019 | Vizite: 735
Bibliografie
How cancer and immune cells communicate, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191030123516.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Centriolii - punctul slab al celulelor neoplazice?
  • Dispozitiv ce captează celulele canceroase din sânge - o alternativă pentru biopsie
  • Dacă cancerul ar fi ceva ușor, toate celulele ar deveni maligne
  •