Modalitate alternativă de livrare a medicamentelor pentru chimioterapie, cu eficiență dovedită în studiile de laborator
Autor: Teodorescu Mihai
Radiologii vasculari și intervenționali raportează dezvoltarea unei noi formulări lichide ionice care a ucis celulele canceroase și a permis distribuirea uniformă a unui medicament de chimioterapie în tumorile hepatice și alte tumori solide.
Descoperirea ar putea rezolva o problemă care a afectat de mult timp livrarea de medicamente către tumori și poate oferi o nouă speranță pacienților cu cancer hepatic care așteaptă un transplant de ficat.
Livrarea uniformă de medicamente către tumori reprezintă, la momentul actual, una dintre principalele provocări cu care se confruntă medicii. În încercarea de a rezolva această problemă, în special pentru pacienții cu cancer la ficat care așteaptă un transplant, cercetătorii laboratorului de terapie minim invazivă Mayo Clinic au demarat o serie de studii și au descoperit o modalitate nouă și eficientă de livrare a medicamentelor.
Directorul laboratorului Mayo Clinic, Rahmi Oklu, împreună cu colegii săi, au dezvoltat un lichid ionic ca o modalitate alternativă de a livra medicamente în tumori printr-o injecție cu ac cu ghidaj cu ultrasunete. Odată injectat, lichidul ionic a depus în mod uniform medicamentele pentru chimioterapie, ucigând celulele canceroase pe măsură ce lichidul a înghițit tumorile. Cercetătorii au raportat că această abordare a avut succes în studii preclinice folosind tumori umane proaspăt rezecate în laborator și tumori hepatice la modele animale. În plus, autorii raportează că chimioterapia a rămas în zona vizată pe durata studiului de 28 de zile.
„Lichidele ionice sunt un grup de materiale extrem de versatil. În laboratorul nostru, am demonstrat deja că au capacitatea de a depăși o varietate de bariere biologice din organism pentru administrarea medicamentelor. În acest studiu, demonstrăm o nouă aplicare a lichidelor ionice, pentru a administra medicamente chimioterapeutice în tumoarea ficatului", spune co-autorul studiului, Samir Mitragotri, doctorand la Universitatea Harvard.
Tratamentul actual implică ablația tumorii, ce presupune încălzirea sau răcirea tumorii sau infuzarea particulelor radioactive în arterele tumorii, pentru a distruge celulele canceroase și pentru a menține pacienții în cadrul criteriilor pentru un transplant. „Ai putea face o ablație și practic arzi tumora, dar aceasta nu este adesea o opțiune dacă tumora este aproape de inimă sau de alte structuri importante”, adaugă Rahmi Oklu.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Aplicația care poate detecta primele semne ale cancerului pancreatic dintr-un selfie
- O revizuire și o actualizare privind terapia tumorilor tractului gastrointestinal
- Cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată, în topul deceselor cauzate de cancer în 2023
- Cancerul mamar – perspective optimiste de tratament
- Betaserc+pramistar
- Chimioterapie cancer mamar... chimio poate opri menstruatia?
- Complicatii in urma chimioterapiei
- Clinica pentru chimioterapie
- Chimioterapie sau radioterapie dupa hepatita C
- Afectiuni ale gurii in urma chimoterapiei
- Cancer col uterin
- Colostomie dupa iradiere
- Neuropatie post chimioterapie
- Vene subtiate