O legătură între stima de sine și hemoglobina glicată (HbA1c) în diabetul de tip1

©

Autor:

O legătură între stima de sine și hemoglobina glicată (HbA1c) în diabetul de tip1

Un studiu publicat în revista "Diabetes Research and Clinical Practice" a descoperit o legătură între stima de sine și hemoglobina glicată (HbA1c) la persoanele cu diabet de tip 1.


Studiul, realizat pe un lot de 166 de pacienți din Tokyo, Japonia, a utilizat un chestionar cu 9 întrebări din versiunea japoneză a Scalei stimei de sine, și a exclus pacienții cu afecțiuni psihice grave sau care necesitau tratament medical urgent sau hemodializă.

Analizele de regresie liniară au arătat o asociere semnificativă pozitivă între stima de sine și HbA1c (β = 0.05, interval de încredere 95% 0.01 to 0.08) după ajustarea pentru vârstă, sex, starea de ocupare, indicele de masă corporală, durata diabetului și secreția de insulină.

 

Acest studiu sugerează că abordarea autostigmatizării ar putea fi la fel de importantă ca și măsurarea HbA1c în evaluarea rezultatelor glicemice la persoanele cu diabet de tip 1.
Este nevoie de mai multe studii pentru a confirma aceste rezultate și pentru a înțelege mai bine modul în care autostigmatizarea poate afecta managementul diabetului de tip 1.


Data actualizare: 26-01-2023 | creare: 26-01-2023 | Vizite: 277
Bibliografie
Wiley
Journal reference:
Hamano, S., et al. (2023)
Association of self-stigma with glycated hemoglobin: A single-center, cross-sectional study of adults with type 1 diabetes in Japan. Journal of Diabetes Investigation.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jdi.13963
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Formulele pentru sugari din lapte de vacă nu cresc riscul pentru diabet tip 1
  • Regimul alimentar ce ar putea facilita regenerarea pancreasului și tratamentul diabetului
  • Care sunt diferențele dintre diabetul tip 1 și diabetul tip 2?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum