O descoperire recentă oferă speranțe pentru diagnosticul și tratamentul degenerării maculare legată de vârstă
Autor: Teodorescu Mihai
Cercetătorii britanici, împreună cu omologi de la Centrul Medical al Universității Radboud din Nijmegen au identificat o proteină asociată cu degenerarea maculară legată de vârstă, care ar putea oferi speranță pentru diagnosticul și tratamentul bolii.
Conform concluziilor cercetărilor, pacienții care suferă de degenerare maculară legată de vârstă au niveluri crescute ale proteinei FHR-4 în sânge. Studiile anterioare au arătat că defectele moștenite genetic din proteinele sistemului complementului sunt factori de risc pentru afecțiune. Actualul studiu arată că modificările genetice pot duce la creșterea nivelului proteinei FHR-4 din sânge, ceea ce determină activarea necontrolată a sistemului complementului în ochi.
Responsabilă pentru reglarea sistemului complementului, parte esențială a sistemului imunitar, proteina FHR-4 joacă un rol critic în apărarea organismului împotriva infecțiilor. Conform ultimelor studii, nivelul crescut al proteinei în sânge ar putea indica un risc crescut pentru a dezvolta degenerescența maculară. Cercetările au identificat prezența proteinei FHR-4 la nivelul maculei, în regiunea specifică a ochiului afectat de boală, la pacienții care sufereau de degenerare maculară legată de vârstă. Rezultatele studiului deschid noi căi de diagnostic precoce al bolii, prin măsurarea nivelurilor proteinei în sânge. De asemenea, cercetătorii sugerează că terapiile care vizează proteina ar putea să reprezinte o opțiune viabilă și promițătoare de tratamente viitoare pentru boală.
Profesorul Paul Bishop, oftalmolog la Universitatea din Manchester, a declarat: „Rezultatele combinate dintre descoperirile privitoare la riscul de a dezvolta degenerarea maculară legată de vârstă oferă dovezi convingătoare că FHR-4 controlează partea sistemului imunitar care afectează ochii. În afară de îmbunătățirea înțelegerea modului în care este cauzată degenerarea maculară legată de vârstă, această lucrare oferă, de asemenea, o modalitate de a prezice riscul bolii, prin simpla măsurare a nivelului de sânge de FHR-4 și oferă, de asemenea, o nouă cale de tratament prin reducerea nivelului de sânge al FHR-4 pentru a restabili funcția sistemului imunitar în ochi.”
Degenerarea maculară legată de vârstă reprezintă principala cauză de orbire la nivel global. În Marea Britanie există peste un milion și jumătate de persoane diagnosticate cu boala, statistica oferind suficiente motive de îngrijorare. În prezent, degenerescența maculară uscată sau nonexudativă, deși considerată forma mai ușoară, nu beneficiază de un tratament. Actualele descoperiri ar putea accelera interesul comunității de cercetare pentru descoperirea întregului rol al sistemului complement în boală, dar și pentru depistarea unui tratament viabil împotriva degenerescenței nonexudativă.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Fototerapia ar putea ajuta prematurii să evite tulburările de vedere
- Afecțiunile oculare cauzate de diabet, diagnosticate cu ajutorul smartphone-ului
- Tratamentul retinoblastomului a evoluat cu rate de succes mai mari și complicații mai mici
- Operația de cataractă ar putea fi înlocuită cu picături de ochi
- Degenerescenta maculara umeda
- Degenerescenta maculara destul de avansata.. ce solutii sunt?
- Degenerescenta Maculara
- Degenerescenta oculara.. ce mediacemente sa iau pentru intarirea vederii?
- Degenerescenta maculara si cataracta
- Recomandare clinică Bucuresti