Fototerapia ar putea ajuta prematurii să evite tulburările de vedere

©

Autor:

Fototerapia ar putea ajuta prematurii să evite tulburările de vedere
Cercetătorii au descoperit o cale moleculară dependentă de lumină care dirijează formarea vaselor de sânge în ochi. Această descoperire a dus la concluzia că terapia cu lumină ar putea ajuta prematurii să evite tulburările de vedere.
Ochii copiilor născuți prematur sunt vulnerabili deoarece funcția lor vizuală este încă în formare. Un dezechilibru al acestui proces de dezvoltare poate duce la apariția retinopatiei de prematuritate, sau a miopiei. Miopia este o afecțiune tot mai întâlnită la adulții din întreaga lume.

Medicii de la Cincinnati Children's Hospital Medical Center cred că fototerapia, sau terapia cu lumină, ar putea fi folosită pentru a trata atât tulburările de vedere la copiii prematuri, cât și miopia la adulți. Studiul reprezintă colaborare cu cercetătorilor americani cu cei din Republica Cehă.

În cadrul studiului s-au folosit o varietate de metode științifice pentru a cerceta dezvoltarea ochiului și influența căii moleculare la șoareci, pentru a demonstra faptul că dezvoltarea vederii depinde de rezonanțele luminii pe retină. Acest proces este controlat de opsina 5 - o proteină care „lucrează” la unison cu dopamina neurotransmițătoare pentru a coordona dezvoltarea vasculară echilibrată a ochilor. Fără această opsină se produce un dezechilibru ce duce în final la regresul vaselor sanguine. Pentru a restaura echilibrul, cercetătorii au folosit o lumină violet pentru a activa semnalele opsinei.

Rolul esențial a luminii violet și a dopaminei în reglarea dezvoltării oculare a fost deja confirmată în studii anterioare. Studiul de față arată că o coordonare echilibrată între opsină și calea moleculară este importantă pentru o dezvoltare sănătoasă a vederii la puii de șoareci și, posibil, la nou-născuții umani.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-04-2019 | creare: 11-04-2019 | Vizite: 1010
Bibliografie
How light therapy might help premature babies avoid vision problems, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190401115800.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bebelușii prematuri alăptați la sân prezintă o dezvoltare neurocognitivă mai bună decât cei alăptați cu formulă
  • Nașterea cât mai aproape de termen, importantă pentru creierul nou-născutului
  • Uter artificial creat pentru dezvoltarea mieilor născuți prematur
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum