O cauză importantă de deces în infecțiile gripale

©

Autor:

O cauză importantă de deces în infecțiile gripale
Până acum nu se cunoștea motivul pentru care infecțiile gripale cresc riscul de pneumonie bacteriană. Recent, cercetătorii au determinat ce anume declanșează suprainfecțiile bacteriene, descoperire care ar putea salva numeroase vieți. Rezultatele au fost publicate în PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).
Spre deosebire de alte pandemii, cea de gripă spaniolă, între anii 1918-1920, a determina boala în mod disproporționat și la adulții tineri sănătoși. Se pare că unul dintre motive a fost suprainfecția bacteriană, mai ales cu pneumococci.

Deși gripa este cauzată de un virus, cea mai frecvent întâlnită cauză de deces este pneumonia bacteriană secundară infecției virale. Cele mai comune cauze de pneumonie dobândită în comunitate sunt infecțiile pneumococice. Cu toate că se știe faptul că o infecție gripală anterioară predispune organismul la infecții pneumococice, mecanismele nu sunt foarte bine înțelese.

Recent, cercetătorii au identificat modificările de la nivelul căilor aeriene inferioare determinate de gripă, care predispun la creșterea pneumococilor. Ei au utilizat modele animale, descoperind că, în gripă, anumiți nutrienți și antioxidanți, precum vitamina C și alte substanțe ies din sânge și duc la dezvoltarea unui mediu ce favorizează creșterea bacteriană. Calea prin care bacteriile reușesc să se adapteze la mediu inflamator este prin intermediul enzimei bacteriene HtrA. Această enzimă este o protează care slăbește sistemul imun, permițând pneumococilor să penetreze stratul celular care protejează interiorul căilor aeriene.

Astfel, prezența enzimei slăbește sistemul imun, promovând creșterea bacteriană în căile aeriene afectate de gripă. Invers, absența enzimei oprește proliferarea bacteriană iar studiul sugerează că un inhibitor de protează ar putea preveni infecțiile pneumococice.

Capacitatea de creștere a pneumococului în căile aeriene inferioare pe durata infecției gripale pare să fie influențată de mediul bogat în nutrienți și antioxidanți, precum și de adaptabilitatea bacteriei.

În ceea ce privește infecția cu SARS-CoV-2, nu se cunoaște dacă bolnavii COVID-19 sunt mai predispuși la infecții bacteriene secundare. Totuși, cercetătorii cred că aceleași mecanisme întâlnite în gripă ar putea apărea și la bolnavii cu forme severe de COVID-19. Există posibilitatea ca, indiferent de etiologia inflamației pulmonare, aceasta să determine eliberarea nutrienților și antioxidanților ce favorizează creșterea bacteriană.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-12-2020 | creare: 28-12-2020 | Vizite: 587
Bibliografie
New study explains important cause of fatal influenza: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201125122333.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!