O altă cauză a infarctului miocardic

©

Autor:

O altă cauză a infarctului miocardic

Prin studierea plăcilor de aterom la pacienții cu sindrom coronarian acut, cercetătorii au descoperit o altă cauză de infarct miocardic. Potrivit rezultatelor, la unii bolnavi, acestea dețineau celule imune activate, care s-au acumulat în peretele arterial din cauza unor tulburări ale fluxului sangvin.
Studiul a fost publicat în European Heart Journal.

Sindromul coronarian acut sau infarctul miocardic este o patologie amenințătoare de viață. El se caracterizează printr-un flux deficitar la inimă, fiind cauzat de obstrucția sau îngustarea arterelor coronare. Plăcile de aterom contribuie la dezvoltarea sindromului coronarian acut, putând determina formarea cheagurilor de sânge, care se desprind și blochează arterele coronare. Totuși, încă se studiază factorii care stimulează formarea acestor trombi. De multă vreme, cercetătorii au opinat că trombii apăreau exclusiv în urma leziunilor de la nivelul dopului de fibrină, un strat de țesut conjunctiv care înconjoară plăcile de aterom. Totuși, date mai actuale sugerează că trombii pot apărea și la nivelul plăcilor unde dopul de fibrină rămâne nealterat. Acum, pentru prima oară, oamenii de știință sugerează un mecanism prin care erodarea plăcilor de aterom determina infarctul miocardic.

Studiul a inclus 170 de pacienți cu sindrom coronarian acut. Rezultatele arată că, la aproximativ 25% dintre bolnavi, infarctul a fost cauzat de eroziunea plăcii de aterom, mai degrabă decât de ruperea acesteia. Zonele erodate dețineau limfocite T, niște celule imune activate. Alterarea fluxului de sânge a determinat acumularea acestor celule în peretele arterelor coronare, ceea ce a lezat stratul intern al vasului.

Metoda utilizată în studiu a fost OCT (tomografia în coerență optică), cu ajutorul căreia cercetătorii au reușit să vizualizeze plăcile de aterom, împărțindu-le în „plăci rupte” și „plăci erodate”. Apoi, oamenii de știință au recoltat pentru analiză trombii de la nivelul vasului. De asemenea, ei au colectat și probe de sânge, unde au căutat markeri de inflamație și celule imune. Rezultatele au arătat nivele crescute de limfocite CD4+ și CD8+, alături de moleculele efectoare. Acestea sugerează că un răspuns inflamator ar determina leziunile de la nivelul celulelor endoteliale din peretele arterial.

La cei 25% dintre pacienți, trombii responsabili de infarct au fost descoperiți lângă locul de bifurcație al arterelor.

Pentru confirmarea rezultatelor, cercetătorii au efectuat și experimente pe culturi de celule.

Având în vedere că imunomodularea s-a dovedit a fi atât sigură cât și eficientă în domeniul medicinii cardiovasculare, rezultatele sunt promițătoare în ceea ce privește tratamentele personalizate pentru diversele forme de sindrom coronarian acut.

Oamenii de știință doresc să înceapă un studiu și mai detaliat despre rolul exact al limfocitelor T și modul prin care se acumulează în peretele vaselor de sânge.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 08-12-2020 | creare: 08-12-2020 | Vizite: 560
Bibliografie
Tracking down the causes of heart attack: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201110112505.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Temperatura scăzută poate fi un factor major pentru declanșarea infarctului
  • Cristalele de colesterol, un indicator al iminenței infactului miocardic
  • Depresia la pacienții cu infarct miocardic și accident vascular cerebral
  •