Numărul scăzut de spermatozoizi și riscul cardiometabolic
![Numărul scăzut de spermatozoizi și riscul cardiometabolic](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=35828.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
La studiu au participat un număr de 5,177 bărbați din cupluri ce manifestă infertilitate, iar rezultatele au fost prezentate în cadrul Conferinței Anuale a Societății de Endocrinologie ENDO 2018.
Albert Ferlin și colegii săi au constatat că jumătate dintre bărbații incluși în studiu prezentau concentrații scăzute de spermatozoizi și comparativ cu cei la care analiza spermei a sugerat un număr normal de spermatozoizi, aveau:
- de 1.2 ori mai multe șanse să prezinte exces de grăsime corporală (valori mari ale circumferinței abdominale și ale indicelui de masă corporală,
- valori crescute ale presiunii arteriale, LDL-colesterolului și a trigliceridelor,
- valori scăzute ale HDL-colesterolului,
- insulinorezistență,
- o frecvență mai mare a sindromului metabolic, care reunește factori de risc pentru diabet, boli cardio- și cerebrovasculare.
Cercetătorii au observat în rândul bărbaților cu număr scăzut de spermatozoizi un risc de 12 mai mare de hipogonadism și niveluri reduse ale testosteronului. Jumătate dintre bărbații cu valori mici ale testosteronului prezentau osteoporoză sau densitate minerală osoasă scăzută – precursor al osteoporozei.
Autorul principal al studiului, Albert Ferlin, concluzionează că numărul scăzut de spermatozoizi nu reprezintă doar o tulburare de infertilitate, ci asociază și o sănătate cardiometabolică precară. Hipogonadismul ar putea fi factorul cheie în această relație. Acest lucru nu înseamnă însă că valorile reduse de numărului de spermatozoizi sunt responsabile pentru dereglările metablice observate, ci mi degrabă calitatea spermei reflectă starea de sănătate generală a bărbaților.
Albert Ferlin le recomandă bărbaților din cuplurile afectate de infertilitate să apeleze la un specilist în fertilitate pentru un diagnostic și tratament corespunzător, dar și la medicul de familie pentru o evaluare completă a stării de sănătate, având în vedere riscul mult mai crescut de morbiditate și mortalitate din cauze cardiometabolice.
Te-ar putea interesa și articolele noastre pe această temă:
Testarea fertilității la bărbați
Cauze de infertilitate la bărbați
Testarea fertilității la bărbați
Cauze de infertilitate la bărbați
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 13-01-2019 | creare: 23-03-2018 | Vizite: 1392
Bibliografie
Low sperm count not just a problem for fertility, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180318144836.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Medicamente utilizate în alte moduri decât cele prevăzute - folosite pentru a ajuta pacienții cu diabet tip 1
- A fost identificat un nou mecanism de eliberare a insulinei
- Dieta mediteraneană poate reduce riscul de diabet de tip 2 la pacienții cu ficat gras
- Remisia și recidiva diabetului tip 2 - Analiză pe poporul japonez
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Infertilitate masculina - mai poate face copii?
- Gonoreea tratata la barbat poate duce la infertilitate?
- Recomandare doctor pt infertilitate
- Exista tratament pentru azoospermie?
- Vreau un bebelas, dar in istoric din pacate am o extrauterina!