Nu e normal la nou-născut

©

Autor:

Revizuit de:

Nu e normal la nou-născut
Nou-născuții au un regim de îngrijire mai special, deoarece sunt mai vulnerabili, iar simptomele îmbolnăvirii sunt mai subtile decât la bebelușii mai mari. Viața nou-născutului este formată doar din plâns, mâncare, murdărirea scutecului și somn, adică o mulțime de necesități care trebuie îndeplinite fără întârziere, fără a dispune de niciun mijloc de a comunica aceste nevoi.

În primele săptămâni de viață, bebelușii încă nu au un program stabilit - câteodată dorm mai mult, uneori mai puțin și adesea plâng aparent fără motiv. Există însă câteva indicii după care vă puteți da seama dacă nou-născutul este bolnav:

Capul și pielea nou-născutului

Dacă moalele capului - fontanela anterioară - se află în depresiune, poate indica deshidratatea, ca rezultat al vomei și diareei, iar dacă fontanela este umflată, poate indica prezența unei boli grave, precum meningita.

Nu este normal ca ochii să lăcrimeze excesiv, să aibă corneea încețoșată, pupila albicioasă, pleoapa căzută sau dificultăți la închidere, pupilele inegale sau orice altă dezarmonie.

Atunci când plânge viguros, buzele nou-născutului se pot colora în albastru, însă nu este normal ca această culoare să persiste - cianoza pielii, buzelor și a limbii poate indica anomalii la inimă, probleme de respirație sau altă boală ce necesită atenția imediată a medicului. Dacă pe piele apar erupții, însă bebelușul are un comportament normal, cel mai probabil este o afecțiune trecătoare.

O ușoară colorare a pielii în galben este simptomul normal al icterului fiziologic, afecțiune prin care trec toți nou-născuții. Nu este normal însă ca această culoare să fie foarte pronunțată și prezentă inclusiv în palme și pe tălpi sau să apară în prima zi de viață. Această boală se poate complica, provocând hipoacuzie, leziuni cerebrale și chiar moarte. Factorii de risc includ nașterea prematură, originea mediteraneană sau est-asiatică, prezența icterului cu complicații la frați ori laptele matern insuficient.

hipotonie musculara

Nou-născut cu tonus muscular scăzut, letargic

Nou-născuții au, în mod normal, ochii închiși mai tot timpul, însă se trezesc și devin activi, dacă sunt stimulați ușor. Un nou-născut ce suferă de hipotonie musculară poate prezenta reflexe primitive, însă mai slabe și mai puțin pronunțate decât în mod normal. Nu este normal pentru un nou-născut să treacă de la un plâns viguros la un vaiet prelung, să nu se hrănească suficient și să devină apatic.

Tulburări de somn la nou-născut

Dacă bebelușul doarme prea mult, iar mișcările lui nu sunt viguroase, puteți lua în calcul riscul de îmbolnăvire. Nu este normal pentru un nou-născut să doarmă fără pauză mai mult de 5 ore sau să adoarmă în timp ce este hrănit, după ce a fost trezit pentru a fi alăptat. De reținut faptul că nou-născuții ale căror mame au fost sedate în timpul nașterii vor dormi mai mult în primele zile de viață.

Dacă nou-născutul este anormal de somnoros în primele săptămâni de viață și trebuie să-l treziți pentru a-l alăpta, puteți folosi câteva trucuri:
  • schimbați-i scutecul înainte de a-l alăpta;
  • îndepărtați-i toate hainele (în afară de scutec) - astfel nu se va simți atât de confortabil încât să doarmă;
  • ștergeți bebelușul cu un burete umed, răcoros;
  • treceți un cub de gheață peste tălpile nou-născutului.
Dacă aceste trucuri nu vor convinge bebelușul să rămână treaz pentru a fi hrănit și se observă faptul că nu ia în greutate, mergeți la medic.

Atunci când doarme prea puțin, nou-născutul poate da semne de oboseală - plâns excesiv, gesturi disperate de a se agăța de părinte sau hiperactivitate. În aceste cazuri, trebuie să luați în considerare posibilii factori care au produs tulburările de somn:
  • Zgomotul de fond - nou-născuții sunt obișnuiți cu zgomotul din uter, iar liniștea prea profundă de după naștere poate stresa bebelușul. Zgomotul produs de feon, aspirator sau de "puricii" de la radio și TV este asemănător cu zgomotul intrauterin și poate ajuta nou-născutul să se simtă într-un mediu mai familiar.
  • Înfășarea - în uter, bebelușul este obișnuit cu mediul strâmt și, din acest motiv, nou-născuții se simt foarte bine atunci când sunt înfășați ca într-un cocon.
  • Căldura - corpul nou-născuților nu s-a adaptat încă foarte bine la mediul extern și nu își poate regla temperatura. Asigurați-vă că bebelușul simte căldura, în special la picioare.

Tusea și strănutul la nou-născut

Este normal pentru un nou-născut să strănute destul de frecvent, însă nu este normal să și tușească. Rareori o tuse este firească la bebeluși în prima lună de viață, astfel încât este mai sigur să consultați medicul, dacă nou-născutul tușește mai mult de 24 de ore.

Cordonul ombilical

Încă din spital, nou-născutului i se aplică la nivelul cordonului ombilical o substanță colorată cu rol de dezinfectare. De asemenea, părinții vor fi sfătuiți de către cadrele medicale să continue procesul de îngrijire și după externare, aplicând alcool sanitar.

Nu este normal să apară infecții și puroi la baza cordonului ombilical, roșeață sau întărirea țesutului. Totodată, nu este firesc ca nou-născutul să plângă de durere atunci când este atinsă zona ombilicului. După căderea cordonului, rămâne o cicatrice de culoare roz, din care se poate scurge o substanță gălbuie. Dacă suspectați apariția unei infecții, apelați imediat la medicul de specialitate.

Organele genitale la nou-născut

Aproximativ 3% dintre nou-născuții de sex masculin vin pe lume fără a avea testiculele coborâte în scrot. Acest aspect este mai frecvent la nou-născuții prematuri și nu este normal ca această problemă să nu se rezolve de la sine în primul an de viață. De asemenea, nu este normal ca umflarea scrotului și a zonei inghinale să persiste la nou-născut mai mult de câteva săptămâni, simptom care altfel ar putea indica o hernie inghinală și se impune intervenția chirurgicală.

În cazul în care băiețelului i s-a făcut circumcizie, sunați medicul dacă roșeața de pe vârful penisului persistă mai mult de 3 zile, dacă apar sângerări constante, febră, semne de infecție (vezicule cu puroi) sau nou-născutul nu urinează normal la 6-8 ore de la efectuarea circumciziei.

Dereglările de respirație

Un nou-născut respiră de 20-40 ori pe minut, respirația devenind regulată atunci când bebelușul doarme. Atunci când este treaz, este posibil să respire mai repede pentru perioade scurte de timp, apoi să facă pauze de până la 10 secunde și să revină la o respirație normală.

Febra și nasul înfundat pot reprezenta cauze ale tulburărilor de respirație. Respirația foarte rapidă (peste 60 de inspirații pe minut), cu mișcări profunde ale pieptului și părții superioare a abdomenului, precum și emiterea unor sunete anormale în timpul respirației sunt indicii de pericol la nou-născut. Numărați respirațiile bebelușului atunci când este liniștit, nu atunci când este agitat sau când plânge.

Hipotermia sau febra la nou-născut

Hipotermia reprezintă un factor risc pentru nou-născut, indiferent de climatul în care a venit pe lume. Pentru a-i verifica temperatura, atingeți cu palma întâi talpa piciorului, apoi burtica. Dacă talpa este mai rece, este posibil ca nou-născutul să aibă hipotermie. Bebelușilor li se măsoară temperatura corpului doar dacă par nemulțumiți sau bolnavi. Dacă temperatura rectală depășește 38°C și cea axilară 37°C, consultați medicul. Procedați la fel dacă temperatura rectală scade sub 36°C, iar cea axilară sub 35°C.

Stări de vomă și diaree la nou-născut

Majoritatea nou-născuților regurgitează o cantitate mică de lapte după ce au fost hrăniți. Acest lucru se întâmplă atunci când aerul înghițit este expulzat la suprafață. Nu este normală însă voma persistentă, expulzată cu forță și de culoare verzuie, galbenă sau maronie. Sunați medicul dacă voma persistă mai mult de 12 ore și este însoțită de febră sau diaree.
Nou-născutul are diaree atunci când produce mai mult de 6-8 scaune foarte apoase pe zi, caz în care bebelușii se deshidratează. Nu lăsați nou-născutul să treacă prin acest proces și apelați la medicul specialist.

Probleme de apetit și pierdere în greutate la nou-născut

Nou-născuții mănâncă o cantitate mică de lapte, dar foarte des. Nu este normal să mănânce foarte puțin sau să aibă o poftă excesivă. Dacă nu sunt alăptați suficient, nou-născuții scad în greutate. Scăderea în greutate nejustificată poate fi un indiciu al unor boli grave.

Data actualizare: 21-01-2015 | creare: 11-11-2009 | Vizite: 143301
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea nou-născutului
  • Veți deveni părinți? Iată ce trebuie să aveți în vedere
  • Jucăriile noului născut - care sunt și cum le alegem?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum