Scorul Apgar

©

Autor:

Scorul Apgar

Scorul Apgar este metoda folosită la naștere de către medicul specialist neonatolog menită să evalueze condiția clinică a nou-născutului în primele clipe de viață.

Această metodă reprezintă evaluarea standard care poate indica necesitatea efectuării unor proceduri medicale suplimentare (administrare de O₂), iar în anumite situații, evaluarea răspunsului nou-născutului la procedurile de resuscitare aplicate. (1, 2, 4)


Conform ghidului de resuscitare neonatală (NPR – Neonatal resuscitation program), scorul Apgar nu trebuie utilizat pentru a indica aplicarea metodelor de resuscitare și nu trebuie considerat prioritar indicațiilor de resuscitare ale nou-născutului în primul minut de viață. (3)

Important de reținut este că scorul Apgar nu are valoare predictivă de prognostic și nu deține fiabilitate de predicție a dezvoltării neurologice ulterioare a copilului. (1, 3)

 

Semnificația și utilitatea scorului Apgar

Modalitatea de evaluare rapidă a nou-născutului în primele momente de viață a fost elaborată în anul 1952 de către Virginia Apgar, cu scopul de a stabili condiția clinică a fătului la naștere și pentru a indica efectuarea anumitor proceduri medicale în cazurile în care acestea sunt necesare.

Parametri care evaluează starea clinică a nou-născutului în cadrul scorului Apgar sunt reprezentați de:

  • aspect (culoarea tegumetelor);
  • puls (frecvența cardiacă);
  • grimasă (reflexul de iritabilitate);
  • activitate motorie (tonus muscular);
  • respirație (frecvența respiratorie).


În urma evaluării clinice standard a fătului la naștere pot fi decelate semne clinice care indică alterarea stării de sănătate: cianoză sau paloare tegumentară, bradicardie sau bătăi ale cordului absente, ritm respirator neregulat, hipotonie, hipopnee sau apnee. (1)

Astfel, celor cinci componente ale scorului Apgar le sunt atribuite 0, 1 sau 2 puncte, în cadrul evaluării clinice. Punctajul obținut se află între 0 și 10 puncte, iar valoarea maximă este dată de cele 10 puncte obținute, indicând o stare clinică excelentă în momentul nașterii. În plus, este important de reținut că din cauza procesului dificil de tranziție al fătului din mediul uterin, acumularea celor 10 puncte nu reprezintă o situație frecventă, iar starea generală normală a nou-născutului este asociată unui scor Apgar de 7-10 puncte. (3) Determinarea unui scor de 3, 4 sau 5 puncte în cadrul evaluării la un interval de 5 minute sugerează o condiție clinică intermediară, însă nu corespunde unui risc de afectare neurologică. (2, 3)

Evaluarea scorului Apgar este realizată la un interval de 1 minut și 5 minute de la momentul nașterii, pentru toți nou-născuții și la fiecare 5 minute până la 20 minute pentru nou-născuții care au prezentat inițial un scor de 7 puncte la prima evaluare. (1, 4)



Parametri 0 1 2
Aspect Cianoză sau paloare Acrocianoză Normal (roz, inclusiv exteremitățiile membrelor)
Puls Absent
>100 bpm
Grimasă Fără răspuns Grimasă (mișcare facială la stimuli) Plânset sau mișcări active
Activitate motorie Flascitate Flexie a extremitățiilor Mișcări spontane, active
Respirație Absentă Plânset slab, ritm neregulat Ritm regulat, plânset puternic

    (1, 2, 4)

     

    Factorii care pot influența scorul Apgar

    Scorul Apgar stabilit la naștere de către medicul neonatolog este influențat de anumiți factori:

    • anestezia din timpul sarcinii;
    • vârsta gestațională;
    • trauma la naștere;
    • prezența malformațiilor congenitale;
    • variabilitatea inter-observațională în momentul examinării. (1)


    Anumiți parametri ai scorului Apgar depind de vârsta gestațională a nou-născutului. Astfel, aspectul tegumentelor (culoarea), tonusul muscular și grimasa (reflexul de iritabilitate) sunt influențați de stadiul de maturitate al fătului la naștere. În această situație, un nou-născut poate primi un punctaj mic la naștere în cadrul evaluării scorului Apgar din cauza gradului de imaturitate, fără a fi implicată o cauză de natură patologică.

    De asemenea, este important de reținut că în primul minut de viață nou-născutul prezintă în mod fiziologic valori scăzute ale saturației oxigenului de aproximativ 60-65%, ulterior, în primele 5 minute de viață fiind înregistrate valori de 80-85% și nu influențează în mod negativ scorul Apgar. (1)

     

    Important de reținut

    Scorul Apgar este menit a oferi date clinice în ceea ce privește starea generală a nou-născutului în primele minute de viață și nu influențează prognosticul pe termen lung al dezvolării neurologice a copilului, în această privință fiind eronat interpretat.


Data actualizare: 14-03-2017 | creare: 14-03-2017 | Vizite: 20595
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: