Descoperire crucială în domeniul cancerului de sân metastatic
Autor: Airinei Camelia
O echipă de cercetători de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie au reușit să identifice mecanismul prin care celulele canceroase de sân care s-au răspândit în plămâni se pot „trezi” după ani în care au stagnat în organism și pot forma tumori secundare incurabile.
Cercetătorii au descoperit că celulele canceroase de sân care s-au răspândit în plămâni se află într-un stadiu de repaus, astfel că nu se divid și nu formează tumori, dar rămân „adormite” în plămâni timp de ani de zile. Cu toate acestea, la un moment dat, celulele canceroase se „trezesc” și încep să se dividă, formând tumori secundare.
În urma unor experimente efectuate pe șoareci de laborator, grupul de cercetători a arătat că mecanismul care declanșează trezirea celulelor canceroase de sân este legat de o proteină, numită PDGF-C, prezentă la nivel pulmonar, care joacă un rol important în menținerea într-o stare de repaus a celulelor canceroase. Potrivit rezultatelor experimentelor, o creștere a nivelului proteinei PDGF-C „trezirea” celulelor canceroase, care încep să se dividă.
Pe baza acestor rezultate, cercetătorii sugerează o strategie pentru a dezamorsa această „bombă cu ceas” a cancerului de sân. Ei propun utilizarea de inhibitori PDGF-C pentru a bloca activarea proteinei și a preveni „trezirea” celulelor canceroase. O astfel de strategie ar putea fi utilizată în combinație cu terapiile existente, pentru a trata pacienții cu cancer de sân metastatic.
Descoperirea actuală este extrem de importantă, deoarece metastaza este principala cauză a decesului în cazul pacienților cu cancer de sân, iar tratamentele actuale nu sunt suficient de eficiente în tratarea acestei forme avansate de cancer. Cu toate acestea, prin înțelegerea mecanismelor care declanșează metastaza, se deschide o nouă oportunitate pentru dezvoltarea unor terapii mai eficiente.
sursa: Science Daily
foto: Khuloud T. Al-Jamal, David McCarthy & Izzat Suffian. Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Combinarea virusurilor modificate cu nanomaterialele revoluționează terapia cancerului
- Vulnerabilitățile ascunse ale cancerului
- Carcinomul seros uterin ar putea fi tratat folosind o clasă de medicamente aprobată deja pentru tratamentul altor tipuri de cancere
- Insomnia crește riscul de cancer ovarian și de deces (studiu genetic)
- Cancer la san
- Her 2 +
- Cancer la san la 18 ani?
- Cancer la san
- Cancer am aflat ieri
- Serom postmastectomie
- Operatie cancer de san... cand se poate face o reconstructie?
- Cancer san
- Cancer la san sau nu?
- Cancer la san?