Noi date despre efectele diverselor variante de tratament în cancerul de prostată

Noi date despre efectele diverselor variante de tratament în cancerul de prostată

©

Autor:

Noi date despre efectele diverselor variante de tratament în cancerul de prostată

Un studiu care a urmărit pe timp de 5 ani un număr de peste 2.000 de bărbaÈ›i din America ce au primit tratament pentru cancer de prostată oferă informaÈ›ii despre efectele radioterapiei, intervenÈ›iei chirurgicale sau supravegherii active („active surveillance”) la pacienÈ›i de toate vârstele È™i toate rasele.
Studiul se numeÈ™te CEASAR (Analiză Comparativă a Eficacității IntervenÈ›iei Chirurgicale È™i Radioterapiei pentru Cancerul de Prostată Localizat) È™i a urmărit pacienÈ›i diagnosticaÈ›i între anii 2011-2012 cu cancer de prostată localizat. Rezultatele au fost publicate în JAMA.

În studiu au fost incluÈ™i 1.386 de bărbaÈ›i cu cancer de prostată cu prognostic favorabil È™i 619 de pacienÈ›i cu prognostic nefavorabil, la care s-au evaluat efectele tratamentului asupra funcÈ›iei urinare, sexuale È™i intestinale pe o perioadă de 5 ani.

La grupul cu prognostic favorabil s-a ales una din următoarele:

  • Supraveghere activă (tratamentul este instituit doar dacă cancerul evoluează în timp)
  • Prostatectomia cu prezervarea integrității nervilor (îndepărtarea chirurgicală a prostatei fără lezarea nervilor din apropierea prostatei, pentru menÈ›inerea funcÈ›iei erectile)
  • Radioterapia cu fascicul extern (utilizează doze zilnice de radiaÈ›ie pentru distrugerea celulelor canceroase)
  • Brahiterapia cu doze scăzute (un tip de radioterapie care presupune implantare de particule radioactive în prostată)


La grupul cu prognostic nefavorabil s-a ales una din următoarele:

  • Prostatectomie (îndepărtarea chirurgicală a prostatei)
  • Radioterapia cu fascicul extern însoÈ›ită de terapie de deprivare a androgenilor (ADT)


Rezultatele studiului au arătat că funcÈ›ia erectilă a scăzut brusc la bărbaÈ›ii care au efectuat prostatectomie. TotuÈ™i, funcÈ›ia erectilă la aceÈ™tia s-a îmbunătățit cu timpul, față de cei care au făcut radioterapie È™i la care funcÈ›ia s-a deteriorat progresiv. Concluzia este că, în ceea ce priveÈ™te funcÈ›ia sexuală, toate variantele de tratament, chiar È™i monitorizarea activă, se asociază cu un declin important al acesteia. Studiul a arătat că doar o jumătate dintre bărbaÈ›ii ce s-au supus intervenÈ›iei chirurgicale sau radioterapiei È™i care aveau funcÈ›ie erectilă bună înainte de tratament, au avut o funcÈ›ie sexuală bună după 5 ani.

În ceea ce priveÈ™te funcÈ›ia urinară, prostatectomia a determinat un grad mai mare de incontinență, în comparaÈ›ie cu alte tratamente, atât în grupul cu prognostic favorabil cât È™i în cel cu prognostic nefavorabil. Astfel, la un interval de 5 ani, 10-16% dintre bărbaÈ›ii cu prostatectomie au avut incontinență, în comparaÈ›ie cu doar 4-7% dintre cei cu alte forme de tratament. Cei care au făcut radioterapie au raportat simptomatologie urinară mai severă (obstructivă È™i iritativă) în primele 6 până la 12 luni, mai ales cei cu brahiterapie cu doze scăzute. TotuÈ™i, simptomele s-au ameliorat după 1 an.

Din punct de vedere al funcÈ›iei intestinale, nu s-au raportat diferenÈ›e semnificative la interval de 5 ani, ceea ce înseamnă că radioterapia actuală determină o toxicitate urinară È™i intestinală mai scăzută decât formele vechi de radioterapie. După 1 an, majoritatea bolnavilor care făcut radioterapie cu fascicul extern È™i-au reluat funcÈ›ia urinară È™i intestinală normală. PacienÈ›ii cu brahiterapie au avut simptome urinare È™i intestinale mai accentuate în primul an după iniÈ›ierea tratamentului.

În cazul pacienÈ›ilor care au făcut radioterapie cu fascicul extern însoÈ›ită de terapie de deprivare androgenică, aceasta s-a asociat cu funcÈ›ie hormonală anormală la 6 luni È™i funcÈ›ie intestinală alterată la 1 an, dar simptomatologia s-a îmbunătățit pe parcurs. Față de cei care au făcut prostatectomie, aceÈ™ti pacienÈ›i au avut o funcÈ›ie sexuală È™i urinară mai bună la 5 ani.

Estimarea funcției intestinale, urinare și sexuale după tratamentul cancerului de prostată localizat ar putea permite bolnavilor să ia decizii mai informate despre diversele variante de tratament.
sursa: Science Daily


Data actualizare: 25-12-2021 | creare: 02-03-2020 | Vizite: 900
Bibliografie
Study examines prostate cancer treatment decisions: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200127164323.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică È™i cancerul de prostată
  • IMC-ul È™i circumferinÈ›a abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum