Un vaccin recent dezvoltat a eliminat eficient tumorile canceroase și a prevenit reapariția cancerului în studiile experimentale

©

Autor:

Un vaccin recent dezvoltat a eliminat eficient tumorile canceroase și a prevenit reapariția cancerului în studiile experimentale
Cercetători de pe întreg globul lucrează de mai bine de două decenii la dezvoltarea unor vaccinuri eficiente împotriva cancerului, fără a obține însă rezultatele dorite. Un nou vaccin împotriva cancerului, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Tufts, a oferit rezultate promițătoare în experimentele efectuate pe șoareci de laborator. Vaccinul, testat pe șoareci cu un model de melanom metastatic, a prevenit în totalitate reapariția cancerului la șoarecii aflați în remisie completă. În plus, vaccinul a eliminat 40% dintre tumorile maligne.
Vaccinul dezvoltat de cercetătorii americani funcționează similar cu vaccinurile COVID-19 de la Pfizer și Moderna care furnizează ARNm în molecule de lipide, care ulterior fuzionează cu celulele din organism. La rândul lor, celulele vor „citi” instrucțiunile genetice ARNm-ul și ulterior vor produce antigene virale (fragmente de virus care activează sistemul imunitar). Direcționarea vaccinului asupra sistemului limfatic, locul în care celulele imune sunt „antrenate” pentru a lupta împotriva agenților dăunători, i-a ajutat pe cercetători să depășească provocările cu care s-au confruntat anterior și alți oameni de știință care au încercat să dezvolte un vaccin împotriva cancerului.  

În studiile experimentale, noul vaccin a fost absorbit mult mai bine de către celulele macrofage și dendritice, comparativ cu vaccinurile dezvoltate anterior împotriva cancerului, ceea ce a determinat un răspuns mai puternic al sistemului imunitar împotriva tumorilor care aveau același antigen ca cel folosit în vaccin. Șoarecii tratați cu vaccinul au prezentat o inhibare semnificativă a tumorilor și o rată de răspuns complet de 40% fără tumori. În plus, combinarea vaccinului cu o altă terapie a determinat reducerea cu 100% a riscului de recidivă.

„Vaccinurile împotriva cancerului au fost întotdeauna o provocare, deoarece tumorile pot inhiba în mod activ răspunsul imunitar, din cauza faptului că antigenele tumorale nu sunt întotdeauna diferite de cele virale sau bacteriene. Noul vaccin poate transporta ARNm pentru diferite antigene și poate evoca astfel un mai bun răspuns imunitar”, declară unul dintre membri echipei de cercetare, Jinjin Chen, cercetător postdoctoral la Universitatea Tufts.

sursa: Science Daily
foto: Sistemul limfatic. Shutterstock

Data actualizare: 19-08-2022 | creare: 19-08-2022 | Vizite: 366
Bibliografie
Targeted cancer vaccines eliminate tumors and prevent recurrence in mice, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220815213256.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii lucrează la un vaccin anticancer ce previne și tratează în același timp cancerul cerebral
  • Imunitatea dobândită în urma vaccinărilor de rutină ar putea fi utilă în lupta împotriva cancerului
  • Un grup de molecule mici din tumorile hepatice ar putea fi cheia dezvoltării vaccinurilor împotriva cancerului
  •