Pacienții COVID pozitivi au un risc crescut de boli neurodegenerative
Potrivit unui nou studiu, pacienții COVID pozitivi au un risc crescut de boli neurodegenerative (boală Alzheimer, boală Parkinson și accident vascular cerebral ischemic), în comparație cu persoanele cu test negativ. Rezultatele au fost prezentate la congresul Academiei Europene de Neurologie.
Studiul a inclus 919.731 participanți din Danemarca testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 între februarie 2020 și noiembrie 2021. Dintre aceștia, 43.375 de persoane raportau un risc de 3,5 ori mai crescut de boală Alzheimer, de 2,6 ori mai mare de boală Parkinson, de 2,7 ori de accident vascular cerebral ischemic și de 4,8 ori de hemoragie intracerebrală. La dezvoltarea bolilor neurodegenerative ar putea constribui inflamația de la nivel cerebral dar și modificările pe termen lung determinate de infecția cu SARS-CoV-2.
Cercetarea a inclus și pacienți cu gripă din perioada de dinaintea pandemiei. S-a observat că riscul de a dezvolta majoritatea bolilor neurologice la pacienții cu COVID-19 a fost asemănător cu cel al pacienților cu gripă sau alte boli respiratorii. Totuși, în comparație cu persoanele în vârstă peste 80 de ani, spitalizate pentru gripă și pneumonie bacteriană, cele cu infecție SARS-CoV-2 aveau o predispoziție de 1, 7 ori mare mare de accident vascular cerebral ischemic.
În ceea ce privește alte boli neurodegenerative precum scleroza multiplă, narcolepsia, miastenia gravis sau sindromul Guillain-Barre, nu s-a observat o creștere a riscului determinat de COVID-19, gripă sau pneumonie.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea fi necesară pentru copii cu vârsta între 12 și 17 ani, pentru a preveni formele severe ale bolii
- Inteligența artificială folosită pentru a accelera cercetările privind vaccinurile și tratamentele împotriva COVID-19
- S-a identificat un nou sindrom legat de COVID
- Mutațiile apărute la virusul SARS-CoV-2 evită anticorpii neutralizanți și ar putea oferi rezistență virusului la vaccin
- Insomnie dupa Covid
- Sechele post covid
- PostCovid- simptome, probleme, rezultat RMN - ”mici AVC sechelare”
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Căderea excesivă a parului dupa Covid
- Covid-19 după TBC
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Idei? respirație dificila, senzație nasoala în capul pieptului, ameteli, dureri și înțepături de cap
- Interpretare radiografie post covid