Nivelul scăzut al serotoninei nu determină apariția depresiei, ceea ce sugerează că antidepresivele ar putea dăuna sănătății

©

Autor:

Nivelul scăzut al serotoninei nu determină apariția depresiei, ceea ce sugerează că antidepresivele ar putea dăuna sănătății
O revizuire recentă a celor mai importante studii efectuate în ultimii ani care investigau legătura dintre depresie și nivelul serotoninei arată faptul că nu există nicio dovadă clară care să demonstreze că nivelul sau activitatea serotoninei sunt responsabile pentru depresie. Revizuirea, publicată în jurnalul Molecular Psychiatry, sugerează că depresia nu este cauzată de un dezechilibru chimic și pune sub semnul întrebării efectele antidepresivelor.
Antidepresivele, folosite pentru tratamentul depresiei majore și a altor tulburări de sănătate mintală, sunt în general inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, despre care se crede că funcționează prin corectarea nivelurilor anormal de scăzute ale serotoninei. Momentul apariției teoriei conform căreia depresia este determinată de un „dezechilibru chimic” a coincis cu o creștere semnificativă a utilizării medicamentelor antidepresive. În ultimele trei decenii, prescripția pentru medicamente antidepresive a crescut treptat, ajungându-se în prezent ca peste 15% dintre adulți să utilizeze antidepresive.

Revizuirea actuală, care a inclus toate studiile relevante cu privire la serotonină și depresie, contestă ipoteza conform căreia depresia are o cauză biochimică. Cercetările incluse în revizuire, în cadrul cărora au fost comparate nivelurile de serotonină și produsele sale de descompunere în sânge sau fluide cerebrale, nu au găsit o diferență între nivelurile de serotonină ale persoanelor diagnosticate cu depresie și ale participanților sănătoși, incluși în grupuri de control.

Cercetările privind receptorii serotoninei și transportorul serotoninei, proteina vizată de majoritatea antidepresivelor, oferă insuficiente dovezi cu privire la o creștere a cantității de serotonină sau a activității hormonului la persoanele cu depresie.

Descoperirile din revizuirea actuală sunt unele elementare, deoarece studii anterioare arată că o proporție semnificativă a oamenilor (aproximativ 90%) consideră depresia ca fiind cauzată de un dezechilibru chimic sau de o scădere a nivelului serotoninei. Deși revizuirea nu analizează eficacitatea antidepresivelor, autorii încurajează medicii să ofere sfaturi suplimentare pacienților și să se axeze mai degrabă asupra psihoterapiei sau a altor practici mai puțin dăunătoare, atunci când recomandă metode pentru gestionarea stresului sau a evenimentelor traumatice.

sursa: News Medical
foto: UCL News (iLexx on iStock)

Data actualizare: 08-08-2022 | creare: 08-08-2022 | Vizite: 586
Bibliografie
Review: No clear evidence that serotonin levels are responsible for depression, https://www.news-medical.net/news/20220720/Review-No-clear-evidence-that-serotonin-levels-are-responsible-for-depression.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Persoanele care iau antidepresive de două ori mai predispuse la eșecul implantului dentar
  •