Limbajul depresiei - decodat științific

Limbajul depresiei - decodat științific

©

Autor:

Limbajul depresiei - decodat științific
Depresia este diferită de sentimentele de tisteÈ›e, iar felul în care o persoană vorbeÈ™te, precum È™i cuvintele alese, reprezintă o unealtă importantă în stabilirea diagnosticului de depresie. Un studiu recent, desfășurat de Mohammed Al-Mosaiwi È™i Tom Johnstone, a relevat tocmai tiparele specifice folosite de depresivi. Analiza lor a fost publicată în jurnalul Clinical Psychological Science.

Cercetătorii au folosit analiza computerizată a textelor scrise de persoane diagnosticate cu depresie, eliminând factorul uman. Astfel, a fost procesat un volum mult mai mare de esee, jurnale personale È™i scrieri literare, dar È™i de înregistrări audio. Comparativ cu limbajul folosit de oamenii fără simptome de depresie, limbajul celor depresivi este marcat de anumite caracteristici care È™i-au dovedit consecvenÈ›a în documentele analizate:

• Utilizarea frecventă a pronumelui personal singular

Cuvinte ca „eu” (I), „mie” (me), „mine”, „mă”, „însumi” (myself) sunt mult mai prezente decât pronumele la persoana a doua sau a treia. Acest lucru se întâmplă deoarece depresivul are tendinÈ›a să se focalizeze pe propria persoană È™i să se simtă înstrăinat de ceilalÈ›i.

• Cuvinte absolutiste, cu caracter bipolar

Cuvinte ca „întotdeauna” (always), „nimic” (nothing), „complet” (completely), „niciodată” (never) denotă o perspectivă absolutistă, extremă, de tipul alb sau negru, totul sau nimic. Acesta este motivul pentru care, pentru oamenii aflaÈ›i în depresie, mici gânduri negative pot lua amploarea unor probleme grave, de nesurmontat.

Comparând forumurile cu grupuri de suport, autorii au găsit o prevalență a cuvintelor absolutiste cu 50% mai mare pe forumul de anxietate È™i depresie, È™i cu 80% mai mare pe forumul de ideaÈ›ii suicidare, față de alte forumuri de control.

• PredispoziÈ›ia de a utiliza cuvinte care desemnează emoÈ›ii negative

Persoanele cu depresie folosesc în special adjective È™i adverbe negative, ca „singur” (lonely), „trist” (sad), sau „jalnic” (miserable). Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că cei afectaÈ›i exprimă ceea ce simt.

Potrivit autorilor, persoanele care au suferit în trecut de depresie sunt mult mai predispuse la apariÈ›ia unui nou episod depresiv. Astfel, tendinÈ›a unei gândiri absolutiste, fără alte simptome de depresie, poate anunÈ›a o recidivă a bolii. AcelaÈ™i lucru este valabil È™i pentru utilizarea pronumelor, dar nu È™i pentru utilizarea cuvintelor ce desemnează emoÈ›ii negative.

Pe de altă parte, este foarte posibil È™i ca o persoană să utilizeze un limbaj asemănător, fără a avea depresie. Importantă este consecvenÈ›a în timp a acestor caracteristici în limbaj È™i gândire.
OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății estimează că mai mult de 300 de milioane de persoane din lumea întreagă duc povara depresiei, cu o creÈ™tere de 18% din anul 2005. Un număr cât mai mare de unelte în diagnosticarea celor bolnavi este important pentru îmbunătățirea sănătății mintale È™i prevenirea suicidului.

Sursa: Business Insider

Data actualizare: 15-03-2019 | creare: 21-02-2018 | Vizite: 1253
Bibliografie
1. People with depression use language differently — here’s how to spot it, link: https://www.businessinsider.com/people-with-depression-use-language-differently-heres-how-2018-2?amp
2. How a Person Uses Language Can Be a Clear Sign of Depression, link: https://theheartysoul.com/person-uses-language-can-clear-sign-depression/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • CombinaÈ›ia între depresie È™i tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățeÈ™te starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  •