Legătura dintre limbajul părinților și dezvoltarea cerebrală a copiilor

Legătura dintre limbajul părinților și dezvoltarea cerebrală a copiilor

©

Autor:

Legătura dintre limbajul părinților și dezvoltarea cerebrală a copiilor
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Texas oferă noi informaÈ›ii despre felul în care creierul copiilor se dezvoltă mai bine dacă părinÈ›ii vorbesc mai mult în preajma lor È™i cu ei. Conform oamenilor de È™tiință, prin intermediul scanărilor RMN s-au evidenÈ›iat aptitudini lingvistice superioare la copiii ai căror părinÈ›i au vorbit, în timpul copilăriei, mult cu ei.
Meghan Swanson, doctor È™i profesor de psihologie la universitatea americană, afirmă că lucrarea actuală este un pas înainte spre înÈ›elegerea motivului pentru care copiii care aud mai multe cuvinte în timpul copilăriei prezintă un limbaj mai bun. Potrivit autoarei, studiul este unul dintre primele două cercetări care examinează legătura dintre vorbitul părinÈ›ilor È™i dezvoltarea creierului copiilor.

EÈ™antionul de studiu a fost compus din 52 de copii din cadrul Infant Brain Imaginf Study (IBIS), iar în cadrul acestuia s-ar analizat înregistrări din casele în care copiii locuiau la vârstele de 9 È™i 15 luni, în paralel cu scanări RMN la vârstele de 3 È™i 6 luni, respectiv 1 È™i 2 ani. Swanson motivează alegerea acestor vârste deoarece în acele stadii ale dezvoltării copiii trec prin diversele faze lingvistice, de la fazele prelingvistice la începerea vorbirii.

Aria cerebrală de interes a fost reprezentată de fasciculul uncinat, a cărui funcÈ›ie este atribuită învățării È™i memoriei, mai degrabă decât fasculul arcuat, care la adulÈ›i este responsabil de înÈ›elegerea È™i procesarea limbajului. Mai mult, la baza studiul a stat È™i anizotropia fracÈ›ionară (FA), o proprietate a substanÈ›ei albe cerebrale de a permite sau opri miÈ™carea apei în concordanță cu gradul de dezvoltare a creierului.

Rezultatele analizei au scos la iveală o serie de informaÈ›ii importante, printre care se numără È™i faptul că participanÈ›ii ai căror părinÈ›i au vorbit mult în copilărie la vârstele cheie au înregistrat, pe scanări, o plasticitate È™i un FA scăzute, ceea ce ar sugera la prima vedere o lipsă a dezvoltării cerebrale. Cu toate acestea, a fost evidenÈ›iată, la vârsta începerii vorbirii, o maturitate cerebrală superioară a acestor copii, ceea ce a determinat specialiÈ™tii să constate că zonele cerebrale ale copiilor prezintă o perioadă de plasticitate mai crescută pentru a putea să reÈ›ină mai multe aptitudini.

Autoarea explică È™i faptul că fundamentul acestui fenomen este bine evidenÈ›iat È™i de părinÈ›ii care îÈ™i învață copiii de la vârste fragede mai multe limbi, întrucât aceÈ™tia nu prezintă confuzii în legătură cu limba în care trebuie să comunice cu un anumit părinte.

sursa: News Medical
foto: Dr. Meghan Swanson dirijează Baby Brain Lab de la UT Dallas, care încearcă să înÈ›eleagă mai bine cum se dezvoltă creierul sugarului È™i cum să susÈ›ină dezvoltarea optimă.

Data actualizare: 07-06-2023 | creare: 07-06-2023 | Vizite: 382
Bibliografie
Research shows link between caregiver speech and infant brain development, link: https://www.news-medical.net/news/20230605/Research-shows-link-between-caregiver-speech-and-infant-brain-development.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce beneficii are repetarea cuvintelor pentru bebeluÈ™i?
  • Creierul bebeluÈ™ilor bilingvi prezintă o activitate crescută în zonele funcÈ›iilor executive
  • Muzica îmbunătățeÈ™te abilitățile lingvistice ale bebeluÈ™ului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum