Muscatura de animale - primul ajutor

©

Autor:

Muscatura de animale - primul ajutor
Un caine, o pisica, un sarpe, cat si alte animale, pot provoca muscaturi periculoase. Fiecare din aceste leziuni trebuie tratate prompt, pentru a reduce riscurile de infectie si reactii alergice sau alte complicatii.

Majoritatea muscaturilor
de animal provin de la animalele de casa. Cu toate acestea, cainii vagabonzi si animalele salbatice de tipul sconcsilor, jderilor si liliecilor musca mii de oameni anual.  Animalele care traiesc in salbaticie sunt deosebit de periculoase, deoarece exista riscul mai mare de a fi purtatoare de rabie, comparativ cu animalele de casa.

In orice caz, orice animal de casa, vagabond sau salbatic, care musca un om ar trebui testat pentru rabie.

Orice muscatura care a strabatut pielea ar trebui tratata de un medic, pentru asigurarea curatarii si  eventual, administrarea unui tratament antibiotic.

Medicul dumneavoastra va dori de asemenea, sa stie daca ati fost vaccinat antitetanic in ultimii zece ani sau cinci ani, daca rana este foarte murdara sau contaminata.  Daca nu aveti vaccinarea antitetanica la zi, veti avea nevoie de un rapel. Daca nu ati fost niciodata vaccinat antitetanic, trebuie sa vi se administreze trei doze.

Daca muscatura produce o rana adanca punctiforma, daca pielea din zona muscata este foarte sfasiata sau daca sangerare persista, apasati cu presiune pentru oprirea sangerarii, apoi chemati ajutor medical de urgenta.

Indiferent de faptul ca rana este superficiala sau profunda, fiti atent la apritia oricarui semn de infectie in orele sau zilele ce urmeaza muscaturii si raportati imediat medicului:
  • umflarea
  • durerea care se accentueaza
  • inrosirea
  • scurgerea de puroi de la nivelul ranii

Muscaturile si zgarieturile provocate de animale pot fi responsabile de transmiterea anumitor boli.  De accea, orice simptome descrise mai sus, alaturi de durere de cap, febra si manifestari care mimeaza gripa, trebuie sa va determine sa consultati medicul.

Multe animale salbatice sunt purtatoare ale virusului rabic, dar acelasi lucru se poate intampla cu animalul de casa, in special daca vine in contact cu animale salbatice si nu a fost in prealabil imunizat impotriva rabiei.
De la contaminarea cu virus pana la aparitia simptomelor pot trece deseori trei-sapte saptamani sau chiar mai mult.

Adesea, primul simptom al turbarii este senzatie de mancarime in zona muscata. Pielea de la acest nivel devine adesea foarte sensibila. Pe masura ce virusul se raspandeste, pot aparea spume a gura – consecinta a excesului de saliva care nu mai poate fi inghitita.  Vor urma stari de iritabilitate ce nu poate fi controlate, confuzie ce alterneaza cu perioade de calm.

Daca rabia nu este tratata prompt, apar convulsii, paralizie, urmate de moarte.

In stadii avansate, virusul se afla si in saliva persoanei infectate, putand in acest fel infecta o multime de alte persoane.

Primele masuri care trebuie luate in cazul muscaturii de animal

  • imediat dupa muscatura, rana trebuie spalata cu apa si sapun si apoi irigata abundent
  • trebuie sa fiti spalat pe maini si, daca se poate, sa purtati manusi cand curatati o plaga muscata
  • apelati la ajutor medical de urgenta
  • medicul va stabili ce tratament este potrivit in functie de severitatea ranii. Este posibil sa fie necesar un tratament care consta in administrarea unui anticorp, jumatate din cantitate fiind injectata direct in rana si restul intramuscular. Va urma, de regula, o vaccinare ce consta in cinci injectii in cinci zile diferite, pe o perioada de 28 de zile.

Pentru a preintampina astfel de situatii neplacute, aveti in vedere:

  • cele mai multe muscaturi pot fi prevenite. Invatati copiii sa nu deranjeze animalul de casa in timp ce acesta mananca, doarme sau are pui. Nu lasati niciodata copiii mici singuri cu animalele de casa.
  • vaccinati-va si dresati-va animalele de casa
  • daca un animal se apropie de dumneavoastra, ramaneti calm. Invatati si copiii sa procedeze la fel.
  • nu mangaiati niciodata un animal inainte ca acesta sa va miroasa si sa fiti sigur ca este pasnic.
  • daca un animal este pe cale sa va atace, ramaneti calm, vorbiti-i cu o voce ferma si evitati contactul vizual. Nu tipati, incercati sa va intoarceti incet fara sa va intoarceti brusc sau sa fugiti deorece acesta va va prinde din urma
  • daca sunteti pe cale de a fi atacat, ghemuiti-va, incercand sa va protejati fata, gatul si capul.

Data actualizare: 21-11-2019 | creare: 17-09-2012 | Vizite: 15309
Bibliografie
1."Muscatura de caine: primul ajutor", https://www.webhealthcentre.com/HealthyLiving/first_aid_dog.aspx
2."Muscaturile de caini", https://www.health24.com/medical/First_Aid/777-4283,44974.asp
3."Tratament de prim ajutor in muscaturile de animal", https://first-aid-cpr.knoji.com/first-aid-treatment-on-animal-bites/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce trebuie să fac dacă sunt mușcat de un animal?
  •