Mureș: Investiție de peste 9,8 milioane de lei în platforme de diagnosticare a cancerului pentru recomandarea tratamentului personalizat
Data publicării: 05-02-2025
Serviciul Clinic de Anatomie Patologică și Laboratorul de Genetică Medicală din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș urmează să fie dotate cu două echipamente de ultimă generație pentru diagnosticarea cancerului și recomandarea de tratament personalizat, printr-un proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Sănătate, în valoare de peste 9,8 milioane de lei.
'Ziua Mondială a Luptei cu Cancerul, marcată în 4 februarie, e pentru a crește gradul de conștientizare și de a atrage atenția asupra nevoii de prevenire, diagnostic și tratament eficient. Noua temă a Zilei Mondiale de Luptă cu Cancerul pentru perioada 2025-2027, ‘Uniți prin Unicitate', se concentrează pe o abordare centrată pe oameni și îi plasează în centrul sistemelor de îngrijire a cancerului. Fiecare om diagnosticat cu cancer are propria poveste, propriile așteptări și de aceea o abordare centrată pe pacienți înseamnă mai mult decât un tratament medical. Înseamnă empatie, sprijin personalizat și acces la cele mai bune opțiuni terapeutice disponibile. Accesul la terapii moderne și tratament personalizat în funcție de profilul tumoral identificat este esențial pentru fiecare pacient. De aceea, prin proiectul pe care îl lansăm astăzi, dorim să subliniem încă o dată importanța asigurării accesului egal și rapid la servicii precise și complexe de diagnostic a cancerului. Astfel, prin acest proiect, vom dota cu aparatură modernă Serviciul Clinic de Anatomie Patologică și Laboratorul de Genetică Medicală, în vederea creșterii capacității de prelucrare a probelor și asigurarea identificării mutațiilor genetice asociate afecțiunilor oncologice', a declarat, marți, managerul SCJU Târgu Mureș, Florin Crăciun, într-o conferință de presă.
Prin acest proiect, Serviciul Clinic de Anatomie Patologică va fi dotat cu echipamente de imunohistochimie și biologie moleculară, cu flux automat de lucru, digitalizate și validate pentru diagnostic - IVD.
Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES
Șefa Serviciului Serviciul Clinic de Anatomie Patologică, profesor doctor Simona Gurzu, a arătat că prin această platformă, unică cel puțin la nivel național, va crește capacitatea de prelucrare a probelor, vor fi reduse riscurile asociate prelucrării prin metode convenționale a țesuturilor, vor putea fi identificate și mutațiile genetice asociate afecțiunilor oncologice, cu precizie, comparativ cu echipamentele existente.
'Ne-am minunat și noi când am văzut că în fiecare an avem peste 200 de pacienți cu cancer colorectal pe care îl diagnosticăm la noi în laborator. Am scos o statistică de la noi: 1.060 de cazuri de tumori de părți moi, 1.428 de cazuri de tumori de piele, 140 de cazuri de tumori de intestin subțire, 133 de rect și aș putea continua. Gândiți-vă că dacă determinările de biologie moleculară, măcar pentru 100 de pacienți într-un an, s-ar face așa cum trebuie, am vorbi de o supraviețuire mai bună și de costuri mai mici pentru tratamentul pacientului. Pentru că un diagnostic corect de la început, diagnostic în vederea stabilirii tipului de tumoră, indicării tipului de tratament pe care pacientul l-ar putea primi, înseamnă viață pentru pacient, calitate a vieții și costuri mai mici pentru sistem, pentru că până la urmă o sumă mare investită în preclinic înseamnă o sumă mai mică investită în clinic', a declarat doctor Simona Gurzu.
Laboratorul de Genetică Medicală va primi echipamente de secvențiere de ultimă generație - Next Generation Sequencing NGS -, care permit creșterea fluxului de lucru și un diagnostic rapid, validat IVD, pentru identificarea mutațiilor genetice asociate afecțiunilor hematologice maligne /cancerului.
'Suntem astăzi în fața unei realizări importante a acestui spital, dotarea cu echipamente de ultimă generație care ne permit un diagnostic genetic eficient, ceea ce permite o medicină personalizată, adică o medicină în funcție de profilul genetic al pacientului. Aceste sisteme de secvențiere de generație nouă cu care am fost dotați, atât laboratorul de genetică medical, cât și serviciul de anatomie patologică, au avantajul unui diagnostic rapid, eficient, flexibil, putând adapta diagnosticul nu doar la tumori solide, ci și la pacienții cu afecțiuni hematologice maligne, pacienți pediatrici și adulți (...), ceea ce permite personalizarea tratamentului, adică să evităm efectele adverse și să creștem răspunsul la tratament. Sunt niște platforme automatizate care permit un diagnostic rapid, în 24 de ore din momentul în care avem proba până la generarea acelui raport medical', a declarat șefa Laboratorului de Genetică Medicală, profesor doctor Claudia Bănescu.
Doctorii susțin că aceste platforme noi permit creșterea capacității de testare și precizia diagnosticării, astfel încât 'medicina personalizată nu mai este un vis, este o realitate'.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș are termen de finalizare a acestui proiect luna decembrie a acestui an.
'Derulăm Programul Național de Oncologie pe patru unități la nivelul județului Mureș. Vreau să vă spun că niciodată nu sunt suficiente, pentru că am avut pacienți care doar pentru o investigație trebuiau să se deplaseze într-un alt centru universitar (...). Acum derulăm acest program și prin aceste unități medicale și ne bucurăm că am închis, să zicem așa, cercul investigațiilor și al serviciilor medicale care sprijină atât diagnosticarea, cât și tratamentul pacientului oncologic, și anume, PET-CT. Suntem din punctul de vedere al sistemului medical-oncologic la nivelul standardului unui centru universitar și mă bucur că pot să vă spun acest lucru', a afirmat directorul Casei de Asigurări de Sănătate Mureș, Rodica Biro.
Potrivit acesteia, în cadrul Programului Național de Oncologie există subprogramul de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne și un subprogram național de testare genetică, iar proiectul SCJU Târgu Mureș se pliază pe acestea.
'Ceea ce tratează aceste subprograme sunt tipuri de cancer foarte, foarte importante. Vom vedea cât de mult ne va sprijini în această privință Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș. Și vreau să vă spun că pe linia aceasta a componentei de diagnosticare derulăm un program care se numește Subprogramul de diagnostic și de monitorizare ale afecțiunilor hematologice maligne prin imunofenotipare, examen citogenetic și examen de biologie moleculară, care se derulează în acest spital. Sunt foarte bucuroasă că avem această posibilitate. Se tratează leucemiile acute, neoplasmele, mielodisplazice, sindroame mieloproliferative cornice și sindroame limfoproliferative cronice, diagnostice foarte complexe și foarte complicate (...). Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș a tratat în 2024, în limita fondurilor pe care le-am avut disponibile, 151 de pacienți, solicitările sunt mult mai mari, trebuie să vedem ce facem. S-au acordat 267 de tipuri de servicii medicale în cadrul acestui subprogram', a precizat șefa CAS Mureș.
Valoarea totală a proiectului accesat de SCJU Mureș este de 9.864.011,50 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din partea FEDR este de 8.384.409,77 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 1.282.321,50 lei și valoarea cofinanțării suportate de spitale este de 197.280,23 lei.