Modificările în alimentație pot îmbunătății rezultatele tratamentului cancerului de colon

©

Autor:

Modificările în alimentație pot îmbunătății rezultatele tratamentului cancerului de colon
Schimbarea alimentației, prin reducerea consumului de proteine, poate crește eficacitatea tratamentului împotriva cancerului de colon, potrivit rezultatelor unui studiu experimental. Oamenii de știință implicați în realizarea studiului au descoperit, în urma experimentelor efectuate pe șoareci și pe celule prelevate de la oameni, că dieta săracă în proteine determină blocarea căii de semnalizare a nutrienților care activează mTORC1, un regulator principal al proliferării cancerului.
Progresia cancerului în organismele umane este influențată de prezența nutrienților, care ajută celulele canceroase să supraviețuiască și să se răspândească. Molecula mTORC1, un regulator al creșterii celulare, permite celulelor canceroase să facă diferența dintre nutrienți și ulterior să crească și să prolifereze. Limitarea nutrienților existenți duce la oprirea mTORC1, efectul imediat fiind o limitare a răspândirii cancerului.

Descoperirile cercetătorilor, realizate în urma experimentelor pe șoareci și pe celule de laborator umane, indică faptul că dietele sărace în proteine pot bloca calea de semnalizare a nutrienților care activează molecula mTORC1. Dieta, în special bazată pe reducerea consumului de alimente bogate în doi aminoacizi, poate modifica semnalele nutriționale prin complexul GATOR, responsabil cu oprirea sau pornirea mTORC1. Încercările anterioare de blocare a activității moleculei mTORC1, prin inhibarea semnalelor GATOR, au fost însoțite de importante efecte adverse sau de recidiva cancerului.

Studiul actual indică faptul că limitarea aminoacizilor cu ajutorul unei diete sărace în proteine este eficientă în blocarea căii nutrienților, fără efecte adverse și fără risc de recidivă. Cercetătorii au confirmat descoperirile în experimentele efectuate pe celule și șoareci, la care limitarea aminoacizilor a oprit răspândirea cancerului și a dus la creșterea morții celulare.

sursa: Science Daily
foto: Colorarea verde arată că mTORC1 este semnificativ crescut din cauza perturbării GATOR1 într-un model de șoarece de cancer de colon. Credit: Sumeet Solanki, Ph.D.

Data actualizare: 09-12-2022 | creare: 09-12-2022 | Vizite: 320
Bibliografie
Dietary change starves cancer cells, overcoming treatment resistance, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221118130021.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimentația pro-inflamatoare și creșterea riscului de cancer de colon
  • Ce trebuie să știi despre cancerul de colon?
  • Ce trebuie să știi despre cancerul de colon
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum