Modificările epigenetice pot prezice recidiva cancerului de sân

©

Autor:

Modificările epigenetice pot prezice recidiva cancerului de sân

Un nou studiu, efectuat de către echipe de cercetători de la Universitatea din Edinburgh și publicat în Breast Cancer Research sugerează faptul că există posibilitatea de a prezice reapariția cancerului mamar la femeile care s-au aflat sub terapie hormonală cu inhibitor de aromataza și care nu au suferit intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorilor mamare. Cercetătorii au identificat modificări de ordin epigenetic în celulele canceroase în primele săptămâni de tratament, ceea ce înseamnă că se poate realiza un prognostic separat, pe baza rezultatelor tratamentului hormonal și a modificărilor depistate.
Terapia hormonală este utilizată pe scară largă împotriva anumitor cancere mamare, fiind bine-cunoscut faptul că în unele situații celulele canceroase nu se pot dezvolta decât folosindu-se de hormoni. Tocmai din acest motiv, terapiile hormonale ar putea încetini sau chiar opri creșterea tumorilor canceroase. Eficiența terapiilor hormonale este confirmată de rata de supraviețuire, îmbunătățită la femeile care au optat pentru această modalitate de tratament.

La studiul au luat parte paciente aflate pentru o perioadă de până la doi ani sub tratament cu inhibatori de aromataza și care nu au suferit intervenții chirurgicale de îndepărtare a tumorii. Obiectivul cercetătorilor a fost acela de a analiza genele care au suferit modificări pe timpul tratamentului, însă cu precădere la începutul acestei perioade. Tocmai de aceea, au fost prelevate eșantioane tumorale înainte de tratament, la câteva zile de la începerea tratamentului, cât și la patru luni de la începerea sa.

Tratamentul a declanșat modificări importante la nivelul celulelor canceroase, aceste modificări fiind mult mai pronunțate la patru luni de tratament, confirmând astfel ceea ce deja specialiștii știau. Ceea ce a atras însă atenția tuturor cercetătorilor au fost modificările epigenetice, deoarece în cazul femeilor cu cancer latent acestea existau, în timp ce în cazul femeilor al căror cancer devenise rezistent la tratament, modificările epigenetice lipseau. Aceste diferențe au fost raportate încă din primele săptămâni de tratament, ceea ce poate simplifica mult situația pe viitor, în privința acestui tip de tratament împotriva cancerului.

Medicii vor avea posibilitatea de a estima care sunt probabilitățile de recidiva, în funcție de modificările epigenetice produse în urma unui anumit tratament. De asemenea, această nouă cercetare oferă posibilitatea de apariție a unor noi teste care să prevină tratamentele greșite și să le ofere șansa femeilor cu cancer mamar de a beneficia de un tratament alternativ, dar curativ. Concluzia unuia dintre cei care au luat parte la cercetare a fost aceea că acest studiu deschide calea către noi cercetări pentru a identifica și alte situații în care tratamentele devin ineficiente și uneori chiar dăunătoare.

Sursa: MedicalXpress


Data actualizare: 30-10-2019 | creare: 25-01-2019 | Vizite: 904
Bibliografie
Gene changes may predict breast cancer relapse, study suggests, link: https://medicalxpress.com/news/2019-01-gene-breast-cancer-relapse.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Interviu cu Diana Artene, specialist nutriție oncologică: „Prevenția cancerului este la fel de plurifactorială precum boala, nu există remedii minune”
  • Ce factori cresc sau scad riscul de cancer?
  • Aproape 40% dintre decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum