Efect carcinogen la doze de radiații mai mici decât se anticipa

©

Autor:

Efect carcinogen la doze de radiații mai mici decât se anticipa
Dozele mici de radiații promovează răspândirea celulelor capabile de cancer în țesutul sănătos, potrivit unui studiu realizat la Wellcome Sanger Institute și University of Cambridge.
În cursul cercetării efectuate pe șoareci, echipa a constatat că dozele mici de radiații cresc numărul de mutații ale celulelor în gena p53, o schimbare genetică binecunoscută, asociată cu cancerul. Șoarecii au fost expuși unei doze de 50 de miligrame de radiații, echivalentă cu trei sau patru scanări CT.

Cu toate acestea, atunci când șoarecii au primit un antioxidant - N-Acetil Cisteina - înainte de expunerea la același nivel de radiații, aacesta a promovat creșterea celulelor sănătoase. Pe de altă parte, atunci când antioxidantul a fost folosit pe cont propriu, fără expunerea la radiații, nu a ajutat celulele normale să lupte cu clonele mutante.

„Procedurile medicale de imagistică folosind radiații, cum ar fi scanările CT și razele X, au un nivel scăzut de risc - este greu de măsurat. Această cercetare ne ajută să înțelegem mai multe despre efectele unor doze mici de radiații și a riscurilor aferente acestora”, a declarat Phil Jones, autorul principal al studiului.

Până în prezent, dozele mici de radiații, cum ar fi expunerea la imagistica medicală, au fost considerate operațiuni medicale care provoacă daune minime ale ADN- ului și au efecte nesemnificative asupra sănătății pe termen lung.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 29-07-2019 | creare: 29-07-2019 | Vizite: 1150
Bibliografie
Low doses of radiation promote cancer-capable cells. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190718150933.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Topul celor mai iradiante explorări (radiografie pulmonară, CT și altele)
  • Efectele genetice ale radiațiilor de la Cernobîl
  • Cât de des putem face radiografii? (și riscurile asociate)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum