Modificările din creier ce explică de ce femeile în vârstă sunt mai sensibile la durere

©

Autor:

Modificările din creier ce explică de ce femeile în vârstă sunt mai sensibile la durere
Un studiu recent a descoperit că sistemul cerebral care ne permite să inhibăm propria durere se schimbă odată cu vârsta și că diferențele bazate pe gen în aceste schimbări pot determina femeile să fie mai sensibile la durerea moderată decât bărbații la vârsta adultă înaintată. Cercetătorii au folosit scanări fMRI pentru a examina răspunsurile cerebrale ale bărbaților și femeilor la diferite niveluri de căldură, observând că diferențele de gen stabilite în percepția durerii pot fi urmărite cel puțin parțial în acest sistem cerebral, iar aceste diferențe de gen pot deveni mai pronunțate odată cu înaintarea în vârstă.
Studiul, publicat în The Journal of Pain, evidențiază că femeile sunt în general mai sensibile la durere decât bărbații, dar regiunile și funcțiile cerebrale din spatele acestor diferențe de gen în percepția durerii au rămas în mare parte un mister. În plus, în vârsta adultă târzie, când riscul pentru durerea cronică este mai mare și toleranța noastră pentru durere scade, se știe și mai puțin despre rolul creierului în percepția durerii.

Cercetarea a examinat diferențele bazate pe gen în mod holistic, luând în considerare nu doar sexul biologic, ci și factorii sociali care influențează modul în care oamenii răspund la durere. Componenta de imagistică a studiului s-a concentrat pe sistemul modulator al durerii descendente (DPMS), un centru de regiuni cerebrale care comunică între ele pentru a facilita reducerea propriei noastre dureri.

Eșantionul studiului a inclus 27 de femei și 32 de bărbați cu vârste între 30 și 86 de ani, care au fost rugați să raporteze când căldura aplicată a atins niveluri de durere abia perceptibilă, slabă și moderată și să evalueze cât de neplăcută a fost fiecare nivel. Scanările fMRI au fost utilizate pentru a observa activitatea DPMS care corespundea răspunsului individual la durere al fiecărui participant.

Rezultatele au arătat că unele regiuni din sistemul cerebral de modulare a durerii indică o diferență de gen în funcție de vârstă: la nivelul durerii moderate, bărbații au arătat o creștere a răspunsului DPMS odată cu înaintarea în vârstă, în timp ce la femei, răspunsul DPMS a scăzut. Un răspuns scăzut în creier se presupune că se traduce printr-o capacitate mai mică de a valorifica funcțiile noastre fiziologice pentru a reduce durerea.

Cercetătorii continuă această lucrare, inclusiv investigarea activității cerebrale la persoane care pot avea dificultăți în a articula durerea pe care o simt, cum ar fi persoanele cu demență sau autism. Cu cât se poate afla mai mult despre rolul creierului în percepția durerii, cu atât sunt mai mari șansele pentru o gestionare mai eficientă a durerii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-02-2024 | creare: 01-02-2024 | Vizite: 334
Bibliografie
Age-related changes in the brain network may explain why older women feel more pain, link: https://www.news-medical.net/news/20240131/Age-related-changes-in-the-brain-network-may-explain-why-older-women-feel-more-pain.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: