Șapte noi elemente adăugate pe lista substanțelor cancerigene

Șapte noi elemente adăugate pe lista substanțelor cancerigene

©

Autor:

Șapte noi elemente adăugate pe lista substanțelor cancerigene
Un raport al Departamentului de Sănătate și Servicii Umane american a adăugat șapte noi substanțe pe lista de 248 de substanțe cancerigene. Au fost incluse tricloretilena și cobaltul, cu compuși de cobalt care eliberează ioni de cobalt in vivo, precum și cinci viruși care au fost asociați cu apariția cancerului la oameni.

„Având în vedere că aproximativ 12% din cancere sunt puse pe seama viruÈ™ilor È™i că nu avem vaccinuri pentru aceÈ™ti cinci viruÈ™i, strategiile de prevenÈ›ie a infectării sunt esenÈ›iale. De asemenea, se pot lua È™i măsuri pentru a reduce expunerea la cobalt È™i TCE”, spune Dr. Linda Birnbaum, director al Institutului NaÈ›ional de ȘtiinÈ›e în Sănătatea Mediuilui È™i Programului NaÈ›ional de Toxicologie.

Aceasta este lista substanțelor cancerigene adăugate:

Substanță Statut Descriere
Virusul imunodeficienței umane tip 1 (HIV-1) cancerigen uman cunoscut virus
Virus T-limfotropic uman tip 1 (HTLV-1) cancerigen uman cunoscut virus
Virus Epstein-Barr (EBV) cancerigen uman cunoscut virus
Virus herpetic asociat sarcomului Kaposi (KSHV) [sau Virusul herpetic uman tip 8 (HHV-8)] cancerigen uman cunoscut virus
Poliomavirus celula Merkel cancerigen uman cunoscut virus
Tricloretilenă (TCE) cancerigen uman cunoscut solvent industrial
Cobalt È™i compuÈ™i din cobalt care eliberează ioni de cobalt in vivo cancerigen uman cu suspiciune întemeiată metal È™i compuÈ™ii săi

Raportul privind substanÈ›ele cancerigene este prezentat ministrului sănătății È™i identifică factorii de mediu care pot fi asociaÈ›i cu apariÈ›ia cancerului - substanÈ›e chimice, agenÈ›i infecÈ›ioÈ™i cum sunt viruÈ™ii, agenÈ›i fizici cum ar fi razele X È™i radiaÈ›ia ultraviletă È™i amestecurile de substanÈ›e chimice. Aceste elemente sunt clasificate după două categorii: cancerigeni umanii confirmaÈ›i È™i cancerigeni umani cu suspiciune întemeiată.

Trebuie remarcat că expunerea la elementele listate în Raportul privind substanÈ›ele cancerigene presupune un risc crescut de apariÈ›ie a cancerului, nu È™i neaparat prezenÈ›a iminentă a bolii. Există o multitudine de factori ce pot influenÈ›a îmbolnăvirea unei persoane, inclusiv susceptibilitatea individuală la substanÈ›a respectivă, cantitatea È™i durata expunerii. În cazul viruÈ™ilor, un factor important este È™i sistmul imunitar deficitar.

Sursa: ScienceDaily

Data actualizare: 29-12-2019 | creare: 10-11-2016 | Vizite: 2466
Bibliografie
1. Eleven substances added to 14th Report on Carcinogens, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/11/161103124644.htm
2. Seven Substances Added to 14th Report on Carcinogens, link: https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/releases/2016/november3/index.cfm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea creÈ™te riscul genetic pentru cancer mamar la urmaÈ™i
  • Meta-analiză: creÈ™terea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • STUDIU: Unele nuci ar putea reduce recurenÈ›a cancerului de colon
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum