MIT: Bărbații se confruntă cu criza vârstei a doua
©
Autor: Costin Oana
PARÈšIAL ADEVÄ‚RAT
Extrem de vehiculată prin intermediul filmelor sau emisiunilor TV, criza de la mijlocul vieÈ›ii care apare la bărbaÈ›i nu este doar foarte cunoscută, dar deseori este prima explicaÈ›ie care ne vine în minte atunci când un bărbat între 40-60 de ani îÈ™i cumpără o maÈ™ină nouă, începe să arate un interes mai mare pentru aspectul său fizic sau are o nouă relaÈ›ie cu o parteneră mult mai tânără.Criza vârstei a doua este un concept foarte popular în cultura americană, dar care s-a răspândit È™i în alte culturi (inclusiv a noastră), de aceea È™i cercetarea È™tiinÈ›ifică s-a realizat majoritar în S.U.A.
În literatura de specialitate, nu există o definiÈ›ie clară È™i unanimă a acestui concept. Unii psihologi o consideră orice formă de stres major care apare după vârsta de 40 de ani, în timp ce alÈ›ii o văd ca pe reacÈ›ia individului în faÈ›a conÈ™tientizării iminenÈ›ei morÈ›ii. Nici în privinÈ›a „vârstei de mijloc” nu există un consens, cu atât mai mult cu cât speranÈ›a de viață a crescut față de ultimele decenii. (1)
În general, criza vârstei de mijloc este considerată o perioadă de neliniÈ™te È™i tulburare, cauzate de teama de îmbătrânire È™i de moarte, pe acest fundal remarcându-se o dorință puternică de schimbare. Pe cât este de populară această criză (fiind teoretizată de psihologi renumiÈ›i precum Jung È™i Erik Erikson), pe atât de puÈ›in este susÈ›inută È™tiinÈ›ific. Studiile empirice vorbesc mai degrabă despre o dezvoltare continuă a individului, despre menÈ›inerea stării de bine È™i a adaptabilității È™i rezilienÈ›ei la mijlocul vieÈ›ii È™i nu despre o criză universală È™i inevitabilă specifică acestei vârste. (1), (2)
Statisticil arată că doar 10-26% dintre adulÈ›ii cu vârsta peste 40 de ani se confruntă cu o perioadă de criză, ceea ce sugerează că aceasta este mai degrabă o excepÈ›ie decât regula generală. (1), (3)
Fără îndoială, în acest interval de vârstă, nu doar bărbaÈ›ii, ci È™i femeile pot trece printr-o perioadă dificilă, dar nu cauzată de vârstă, ci mai degrabă de evenimentele care au loc acum: instalarea afecÈ›iunilor cronice, pierderea persoanelor dragi (părinÈ›ii). (4)
O posibilă explicaÈ›ie a acestui mit este că, spre deosebire de alte perioade de dezvoltare (vârsta a treia, adolescenÈ›a, copilăria), de-a lungul timpului vârsta de mijloc a fost ignorată È™i mai puÈ›in studiată de cercetători, ceea ce a lăsat loc liber apariÈ›iei unor astfel de stereotipuri. (5)
Iată È™i alte argumente care contrazic apariÈ›ia crizei la vârsta a doua ca un fenomen general È™i obligatoriu:
Una dintre concluziile unui studiu naÈ›ional realizat în SUA (1997), privind obiceiurile zilnice care provoacă stres, a fost că evenimente precum certurile cu partenerul de viață, deadline-urile de la serviciu (factori care oferă o imagine mai clară a stării de bine decât evenimente rare precum divorÈ›ul sau moartea unei persoane apropiate) sunt trăite diferit de tineri comparativ cu cei aflaÈ›i la vârsta a doua. Tinerii se confruntă mai des cu ele, în timp ce la persoanele între două vârste, astfel de factori au un rol pozitiv, pentru că sunt percepute mai degrabă ca provocări. În plus, la această vârstă indivizii au mai multe resurse pentru a le face față – au acumulat mai multe cunoÈ™tinÈ›e È™i experiență de viață. (2), (5)
În ceea ce priveÈ™te trăsăturile de personalitate de bază, un studiu realizat în 2005 a sugerat că acestea se menÈ›in stabile pe durata adolescenÈ›ei, tinereÈ›ii, vârstei de mijloc È™i bătrâneÈ›ii, ceea ce înseamnă că la vârsta a doua personalitatea nu suferă modificări dramatice. Această concluzie este susÈ›inută de o altă analiză (2007) care sugerează că vârsta a doua nu este nici mai mult, nici mai puÈ›in traumatizantă decât alte perioade din viață.
În plus, un sondaj realizat în 2004 în rândul americanilor privind incidenÈ›a unei astfel de crize, din cei 26% care au declarat că avuseseră o perioadă de criză, la majoritatea se întamplase fie înainte de 40 de ani, fie după 50 de ani, ceea ce pune sub semnul îndoielii unicitatea acestei crizei pentru vârsta a doua. (1)
Nici în ceea ce priveÈ™te diferenÈ›ele de gen studiile nu indică o prevalență mai mare la bărbaÈ›i decât la femei a unor astfel de perioade dificile – probabilitatea confruntării cu o astfel de criză este egală pentru ambele genuri.
În concluzie, în intervalul 40-60 de ani indivizii pot trece printr-o perioadă de tranziÈ›ie marcată de o serie de evenimente de viață care au loc acum, însă nu e obligatoriu să se confrunte È™i cu o criză. Aceasta nu este un fenomen general È™i inevitabil, ci mai degrabă izolat, care poate afecta nu doar bărbaÈ›ii, ci în egală măsură È™i femeile È™i poate apărea oricând înainte de 40 de ani sau după 50-60 de ani. (1)
Data actualizare: 01-09-2015 | creare: 01-09-2015 | Vizite: 6129
Bibliografie
(1) Midlife Crisis: Proven Fact or Popular Fiction?, link: https://www.academia.edu/4237049/Midlife_Crisis_Proven_Fact_or_Popular_Fiction (2) Midlife Crisis, link: https://medicine.jrank.org/pages/1159/Midlife-Crisis.html
(3)Marriage and Midlife Crisis: A Journey of Challenge and Transition, link: https://www.pbs.org/thisemotionallife/blogs/marriage-and-midlife-crisis-journey-challenge-and-transition
(4)Probing Question: Is the mid-life crisis a myth?, link: https://news.psu.edu/story/141278/2008/04/14/research/probing-question-mid-life-crisis-myth
(5)Researchers replace midlife myths with facts, link: https://www.apa.org/monitor/apr03/researchers.aspx
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum