Migrena în sarcină
Potrivit Societății Internaționale de Cefalee, migrena este un tip de durere de cap (cefalee) cu caracteristici particulare:
- Este unilaterală
- Are caracter pulsatil
- Este însoÈ›ită de greață È™i sensibilitate la lumină, sunete È™i miÈ™cările capului (1)
Migrena este de 3 ori mai frecventă la femei, la care rata de prevalență cea mai ridicată se înregistrează pe durata perioadei fertile, având un vârf la vârsta de 41 de ani. (1)
Cele mai frecvent întâlnite tipuri de migrenă sunt:
- 1. Migrena cu aură – precedată cu 10-30 de minute înainte de simptome precum de pierderea temporară, de scurtă durată, a vederii sau apariÈ›ia în câmpul vizual a unor lumini intermitente
- 2. Migrena fără aură (2)
Frecvent, migrena este influenÈ›ată de fluctuaÈ›iile hormonale. În sarcină, nivelele de estrogen cresc brusc, în timp ce progesteronul scade, urmând să înregistreze valori ridicate spre sfârÈ™itul perioadei de graviditate. În general, mai ales în timpul celui de-al doilea È™i al treilea trimestru, episoadele migrenoase se reduc în intensitate È™i frecvență, datorită creÈ™terii cantității de estrogen È™i endorfine în sânge. AcelaÈ™i lucru se întâmplă È™i în perioada de alăptare, când nivelele estrogenului protejează împotriva durerilor de cap. (3)
TotuÈ™i, există anumite femei la care episoadele migrenoase persistă È™i în sarcină, mai ales în primele săptămâni È™i în cazul migrenei cu aură. Pe parcursul primului trimestru, migrena poate chiar să se înrăutățească, deoarece apar greÈ›urile, care vor duce la un aport mai scăzut de alimente È™i lichide, ceea ce determină hipoglicemie È™i deshidratare. (3, 4)
În oricare dintre situaÈ›ii, este importantă identificarea È™i înlăturarea factorilor declanÈ™atori: lipsa somnului, stresul, săritul peste mese, deshidratarea, ciocolata, cafeaua, brânza, vremea, variaÈ›iile hormonale. (3)
De-a lungul timpului au fost propuse mai multe asocieri între migrenă È™i apariÈ›ia complicaÈ›iilor în sarcină (avort, preeclampsie, anomalii congenitale, greutate scăzută la naÈ™tere), dar toate acestea rămân nedemonstrate È™tiinÈ›ific. (1)
Este necesară apelarea la un medic dacă migrena este însoÈ›ită de febră, persistă timp îndelungat, este recurentă sau apare vedere înceÈ›oÈ™ată. (3)
Tratamentul migrenei în sarcină
Pentru tratamentul migrenei se pot utiliza remedii naturale sau medicamente permise în sarcină. (3)
Printre remediile naturale se numără:
- Consumul frecvent a unor porÈ›ii mici de mâncare È™i lichide, mai ales în primul trimestru, cand apar greÈ›urile
- Statul într-o cameră întunecată, fără electronice în preajmă, având în vedere că migrena poate determina fotosensibilitate
- Perioadele scurte de somn pe parcursul zilei
- Anumite tehnici de masaj care relaxează musculatura zonei gâtului, spatelui È™i capului
- Plasarea unei comprese reci sau a unui prosop umed la nivelul capului (3)
Există anumite medicamente împotriva migrenei care sunt contraindicate pe perioada sarcinii, din cauza potenÈ›ialelor riscuri la făt. Unul dintre cele acceptate este acetaminofenul, care poate fi eficient în prevenÈ›ia È™i ameliorarea episoadelor migrenoase. O altă opÈ›iune sunt antiinflamatoarele non-steroidiene (ibuprofen, naproxen, toradol), care nu sunt recomandate în trimestrele 1 È™i 3 de sarcină, însă care pot fi utilizate în trimestrul 2. Acestea sunt considerate sigure dacă sunt administrate pe termen scurt, nu mai mult de 48 de ore. (5)
În ciuda studiilor mai vechi, care susÈ›ineau că triptanii creÈ™teau riscul de restricÈ›ie de creÈ™tere intrauterină È™i hemoragie la naÈ™tere, datele mai recente au arătat că aceÈ™tia, împreună cu sumatriptanii au un profil bun de siguranță. Alte medicamente care pot ameliora migrenele sunt unele antiemetice, inclusiv metoclopramid, proclorperazină È™i difenhidramina. (5)
Dacă remediile naturale sau medicamentele nu funcÈ›ionează, atunci pacientele pot beneficia de diverse proceduri. Blocadele nervoase presupun administrarea locală a unei injecÈ›ii cu lidocaină sau bupivacaină la nivelul scalpului, cu anestezierea unui anumit nerv. Zona de administrare a injecÈ›iei depinde de tipul È™i localizarea migrenei. Această procedură este considerată sigură întrucât nu se administrează la nivel sistemic. (5)
În timpul alăptării este recomandată evitarea majorității medicamentelor, întrucât bebeluÈ™ul va prelua prin laptele matern orice substanță pe care o ia mama. TotuÈ™i, dacă remediile naturale nu funcÈ›ionează, atunci se poate administra paracetamol sau ibuprofen. Sumatriptanul este considerat sigur în alăptare, deoarece eliminarea în laptele matern este scăzută. Dacă este necesară administrarea unor medicamente care nu se recomandă în alăptare, spre exemplu aspirina sau metoclopramid, atunci se recomandă întreruperea alăptării pentru 24 de ore. (4)
2. Migraine headaches during pregnancy: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=migraine-headaches-during-pregnancy-90-P02476
3. Remedies for migraines during pregnancy: https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/migraines-during-pregnancy-2/
4. Migraine in pregnancy: https://migrainetrust.org/live-with-migraine/self-management/migraine-in-pregnancy/
5. Treating migraine during pregnancy: https://americanheadachesociety.org/news/treating-migraine-during-pregnancy/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ce sanse am sa duc sarcina mai departe
- Trombofilia si sarcina?
- Epilepsia in timpul sarcinii
- Avort si sexul
- As dori o intrerupere de sarcina, dar sunt in strainatate
- Intr-o dilema mare!
- Al cui poate fi copilul
- Menstruatie
- Dupa sarcina oprita in evolutie la 37 de saptamani
- Am ramas gravida si sunt purtatoare de virus hepatita b