Microroboții care își pot schimba forma pot peria și curăța dinții ca o ață dentară

©

Autor:

Microroboții care își pot schimba forma pot peria și curăța dinții ca o ață dentară
Un nou studiu al cercetătorilor de la Penn‘s School of Dental Medicine arată că procesul de curățare a dinților ar putea deveni automatizat, la un moment dat, prin intermediul unor roboți care funcționează ca o periuță de dinți și ață dentară, deopotrivă.
Conform oamenilor de știință, noua tehnologie este realizată din nanoparticule de oxid feric ce prezintă proprietăți catalitice și magnetice, prin care își pot reconfigura conformația astfel încât să adopte forma perilor din periuțele dentare sau a firelor de ață dentară.

Hyun Koo, profesor la Departamentul de Ortodonție din cadrul Universității Penn și autor al studiului, apreciază că îngrijirea orală este dificil de realizat pentru numeroase persoane, aceasta reprezentând o provocare pentru cele cărora li se curăță greu dinții. Motivul care stă în spatele acestui fenomen ar fi reprezentat de faptul că o rutină corectă de îngrijire orală este compusă din periere, folosire a aței dentare și clătire a gurii, proces realizat manual și în mulți pași. Astfel, explică autorul, prin intermediul noii tehnologii robotizate poate fi obținută o eliminare a biofilmelor bacteriene ce determină apariția cariilor și a afecțiunilor gingivale în totalitate, deoarece sistemul poate să realizeze toate activitățile pe care curățarea dinților le presupune simultan, fără ca oamenii să depună efort.

Cercetătorul principal al studiului, Edward Steager, afirmă că nanoparticulele pot fi modelate și controlate prin intermediul câmpurilor electromagnetice în diferite moduri, căpătând forme specifice instrumentelor clasice prin care se realizează igiena orală. Acesta menționează faptul că modalitatea prin care acestea funcționează este similară felului în care un braț robotic se poate alungi și curăța o suprafață. De asemenea, oamenii de știință evidențiază proprietatea catalitică a nanoparticulelor, prin care se poate activa peroxidul de hidrogen în vederea eliberării de radicali liberi ce au efect bactericid asupra microorganismelor care cauzează apariția cariilor dentare, fiind capabile să degradeze placa bacteriană dentară.

O altă particularitate a tehnologiei este dată de capacitatea de curățare a suprafețelor dentare fără a fi necesară o aliniere optimă a dinților, întrucât microroboții se pot adapta tuturor elementelor din cavitatea bucală. Aceasta este o soluție la una dintre problemele ridicate de Koo, anume faptul că designul periuțelor dentare nu a mai fost schimbat în ultimul mileniu, singura îmbunătățire a acestora fiind adăugarea unui motor în cazul periuțelor electrice.

sursa: Science Daily
foto: Aranjat în structuri asemănătoare perilor, un microroi robotic de nanoparticule de oxid de fier a curățat eficient placa de pe dinți. Nanoparticulele au atât proprietăți magnetice, cât și catalitice; peroxidul de hidrogen catalizat a produs radicali liberi care au eliminat și agenții patogeni care cauzează carii. (Image: Minjun Oh/Penn Dental Medicine)

Data actualizare: 08-07-2022 | creare: 08-07-2022 | Vizite: 369
Bibliografie
Shapeshifting microrobots can brush and floss teeth, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220705194142.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Peria triplă care îți curăță dinții în doar 10 secunde
  • Dispozitivul care analizează sănătatea orală pe baza respirației
  • Dispozitivul care curăță dinții în doar 10 secunde
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum