Metaboliți din alge cu rol de antivirale

©

Autor:

Metaboliți din alge cu rol de antivirale

Metaboliții bioactivi din surse naturale sunt folosiți ca medicamente în tratamentul anumitor afecțiuni. Un nou studiu oferă informații despre diferite substanțe extrase din alge, inclusiv în ceea ce privește eficiența lor în tratamentul infecției cu SARS-CoV-2.
Algele, organisme eucariote, datează de aproximativ un miliard de ani. Pe baza dimensiunii ele pot fi clasificate ca macroalge (pluricelulare) și microalge (unicelulare). Alături de reglarea nivelului de dioxid de carbon pentru a împiedica schimbările climatice, algele au rol antiinflamator și antimicrobian datorită proteinelor și fibrelor pe care le conțin. Cu ajutorul fotobioreactoarelor se pot cultiva la scară largă alge cu compuși activi farmacologic.


Forma comestibilă a algelor marine conține compuși valoroși, precum carotenoizii și astaxantina, ce prezintă o excepțională capacitate antioxidantă, alături de spirulină, un superaliment extras din alga numită Spirulina platensis. Mai mult, anumiți metaboliți ca cianovirina, scitovirina și microvirina, izolați din cianobacterii, sunt eficienți împotriva multor infecții virale, bacteriene și fungice.


Numeroase studii au arătat că algele pot sintetiza o clasă de acizi grași relevantă terapeutic, și anume acizii grași polinesaturați (PUFA) ca EPA și DHA, dar și diverse vitamine (C, E, B2, B3, B9, B12, K). Atât microalgele, cât și macroalgele conțin toți aminoacizii esențiali, ce nu pot fi sintetizați de organismul uman și protejează celulele împotriva agresiunilor radicalilor liberi.


O proteină extrasă din macroalga Griffithsia sp are activitate împotriva virusului HIV, dar și împotriva hantavirusurilor și coronavirusurilor (SARS-CoV-2, MERS), prin blocarea de exemplu a unui domeniu ce se leagă la receptorul proteinei spike. Caragenanii din algele roșii au de asemenea proprietăți antivirale, putând inhiba replicarea HIV, VHA, HPV, virusului Dengue și virusului encefalitei japoneze. Fucoidanii, extrași din algele brune, au acțiuni antivirale prin competiția grupărilor sulfurice cu anvelopa glicoproteică virală față de celulele gazdei. S-a observat că ulvanii, compuși polizaharidici sulfatați obținuți din algele verzi, au efecte antivirale, imunomodulatoare, antioxidante, hipolipemiante și anticancerigene.


Prin cercetare continuă extractele din organisme marine încep să joace un rol din ce în ce mai important în prevenirea diverselor infecții, dar și în domeniul nutriției, cosmeticelor și în alte industrii.

sursa: News Medical
foto: Chlorella vulgaris - vedere microscopică. Elif Bayraktar / Shutterstock


Data actualizare: 01-04-2022 | creare: 01-04-2022 | Vizite: 582
Bibliografie
Algal metabolites as novel drugs against viruses, link: https://www.news-medical.net/news/20220329/Algal-metabolites-as-novel-drugs-against-viruses.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antivirale naturale (alimente) - eficiente împotriva coronavirusului?
  • Extractele de alge marine au efecte antivirale eficiente
  • Alegele roșii: au fost descoperite noi beneficii pentru sănătate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum