Întârzierea ciclului menstrual

©

Autor:

Întârzierea ciclului menstrual

Intarzierea ciclului menstrual  este o problema cu care se confrunta foarte multe femei, cel putin o data de-a lungul vietii lor. Decalarea cu cateva zile a ciclului menstrual nu este o problema iesita din comun si nu are neaparat cauze extrem de serioase. Pe de alta parte, intarzierea menstruatiei poate fi si un un semnal de alarma. Afla care sunt principale motive care pot sta la baza intarzierilor si cand e cazul sa-ti faci griji.

Ce este menstruatia?

Menstruatia este un element important al ciclului de reproducere feminin. In fiecare luna, corpul unei femei se pregateste pentru o posibila sarcina. Astfel, in uter se dezvolta endometrul, pentru a pregati o eventuala nidatie a ovulului. Daca acesta nu este fecundat, acest strat nou format va fi eliminat.

Ciclul menstrual este un semn ca organismul functioneaza normal si pregateste corpul pentru o posibila sarcina. Se calculeaza incepand cu prima zi a unei menstruatii, pana la prima zi a urmatoarei menstruatii. Majoritatea menstrelor dureaza intre 21 si 35 de zile la persoanele adulte si intre 21 si 45 de zile la persoanele tinere, cu o medie de 28 de zile. Totusi, doar 10-15% dintre femei au un ciclu regulat de 28 de zile.

Menstruatia este considerata intarziata in cazul in care au trecut mai mult de 5 zile de la data la care era programata.

Cauzele intarzierii menstruatiei

Cea mai comuna cauza este sarcina, in special in cazul femeilor tinere. Inainte de a lua in considerare si alte cauze, trebuie exclusa aceasta. In cazul in care doriti sa aveti copilul, este importanta o ingrijire prenatala cat mai devreme posibila, pentru a asigura sanatatea si dezvoltarea copilului. Pe langa lipsa menstruatiei, trebuie urmarite si alte simptome ca durerea si umflarea sanilor, cresterea in greutate si ameteli. Cea mai sigura metoda de a testa o sarcina este la un control medical. Insa se pot dovedi folositoare si testele de sarcina pentru acasa.

O alta cauza, de asemenea des intalnita, este stresul. Cand organismul este supus stresului, acesta secreta hormonii stresului - adrenalina si cortizonul. Adrenalina mareste temporar nivelul energiei si forteaza organismul de a rezista in continuare fara odihna. Cortizonul imbunatateste functionarea creierul, dar incetineste sau stopeaza functii pe care organismul le percepe ca fiind mai putin importante. Printre acestea se numara diviziunea celulara, digestia, dar si menstruatia. Cortizonul semnaleaza creierului sa nu mai produca hormonii cu rol in sistemul reproducator, ca estrogenul sau progesteronul.

In functie de rezistenta la stres, cresterea nivelului de cortizon poate avea consecinte diferite. In unele cazuri pot aparea sangerari inainte de menstruatie, sangerarile sa fie de scurta durata, sau menstruatia sa lipseasca in totalitate. In cazul in care stresul influenteaza menstruatia, inseamna ca acesta altereaza si alte functii ale organismului. Asadar, este necesar ca stresul sa fie tinut sub control, pentru ca intreg organismul sa functioneze normal.

In cazul in care urmati un tratament cu pilule, plasturi sau injectii anticonceptionale, acesta ar putea fi cauza unei intarzieri a menstruatiei. Anticonceptionalele cauzeaza schimbari hormonale in organism, ce pot intarzia menstruatia sau pot modifica caracteristicile obisnuite ale acesteia. De asemenea, oprirea acestui tip de tratament poate provoca o intarziere, deoarcece organismului ii este necesar un anumit timp pentru a se obisnui cu schimbarile hormonale. Un efect advers poate fi oprirea totala a ciclului menstrual, in special in cazul medicamentelor ce contin foarte putin estrogen.

Scaderea si cresterea brusca in greutate pot avea ca rezultat o menstruatie intarziata. Procentajul de grasime in corp este important pentru un ciclu menstrual regulat. Aceste celule adipoase sunt responsabile pentru eliberarea de estrogen in organism, un hormon cu o functie importanta in procesul ovulatiei. Un procentaj prea scazut sau prea ridicat de grasime corporala, poate cauza un dezechilibru in acest sens.

Exercitiile fizice riguroase pot fi o alta cauza a intarzierii menstruatiei. Cantitatile mari de energie folosite intr-un timp scurt, stresul dar si un procent scazut de grasime corporala pot avea efecte negative in eliberarea normala de hormoni in organism.

Desi este mai rar intalnit, sindromul ovarului polichistic cauzeaza dezechilibre hormonale ce interfereaza cu ovulatia normala. In acest caz, menstruatia nu este regulata, apar intarzieri sau lipsa acesteia. Acest dezechilibru hormonal afecteaza si alte sistemele ale corpului, spre exemplu cel metabolic si cardiovascular.

Menstruatiile neregulate si problemele legate de ovulatie sunt adesea intalnite la persoanele ce sufera de o dereglare a functiei glandei tiroide. In cazul in care menstrele sunt mai frecvente si dureroase sunt asociate cu hipotiroidismul, iar in cazul in care sunt mai putin frecvente si mai scurte, pot fi o consecinta a hipertiroidismului. Trebuie avute in vedere si alte simptome precum menstruatiile ce apar la mai putin de 21 de zile distanta, o menstruatie intarziata mai mult de 3 luni, dureri puternice, sangerari abundente pentru mai mult de 72 de ore, menstruatii ce dureaza mai mult de o saptamana.

Primele semne ce anticipeaza menopauza sunt ciclurile menstruale neregulate, sau mai putin frecvente, pe parcursul unei perioade de timp mai indelungate (pana la cativa ani). Aceasta este numita premenopauza si in general debuteaza in jurul varstei de 45 de ani. Menopauza este considerata prematura inainte de varsta de 40 de ani, iar varsta medie la care apare este 50 de ani.

Asadar, fiind vorba de un proces sensibil, ciclul menstrual poate fi influentat de o varietate de factori.

Cand trebuie sa contactati medicul:

  • In cazul in care suspectati o sarcina.
  • Menstruatia a intarziat mai mult de 5 zile si sunteti activa sexual.
  • Menstruatia nu a revenit dupa 6 saptamani.
  • In cazul in care aveti nevoie sa luati in greutate, sau sa scadeti in greutate.
  • Suferiti de depresie si stres prelungit.
  • Daca, pe langa menstruatii neregulate, observati si o modificare a parului facial si corporal, acnee, probleme de vedere, dureri de cap, piele uscata, voce ingrosata.
  • Daca menstruatia nu a revenit dupa 6 luni dupa ce ati oprit un tratament cu anticonceptionale.

Data actualizare: 21-11-2013 | creare: 16-03-2007 | Vizite: 244609
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Amenoreea - lipsa menstruației
  • Dismenoreea - durerea în timpul scurgerilor menstruale
  • Menopauza
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum