Mecanismul prin care supraexpunerea la fluor duce la fluoroză, explicat de cercetători

©

Autor:

Mecanismul prin care supraexpunerea la fluor duce la fluoroză, explicat de cercetători
Supraexpunerea la fluor determină apariția fluorozei dentare, prin modificarea funcției mitocondriale, semnalizării calciului și a expresiei genelor în celulele care formează smalțul dentar, conform unui studiu publicat în Sciente Signaling.
Expunerea excesivă la fluor, cu precădere în perioada copilăriei, perturbă procesul de mineralizare a smalțului dentar, ducând la dezvoltarea fluorozei dentare, o condiție medicală care crește riscul de apariție a cariilor. Conform datelor furnizate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, unul din patru americani cu vârsta cuprinsă între 6 și 49 de ani arată un anumit grad de fluoroza dentară. „Beneficiile fluorului pentru sănătatea orală depășesc considerabil riscurile. Dar având în vedere cât de obișnuită este fluoroza dentară și cât de slab sunt înțelese mecanismele celulare responsabile pentru această boală, este important să studieze această problemă”, a declarat Rodrigo Lacruz, autor principal al studiului, profesor asociat de știință de bază și biologie craniofacială la NYU College of Dentistry.

Înțelegerea deficitară a mecanismelor celulare responsabile pentru fluoroza dentară reprezintă una dintre problemele majore cu care se confruntă în prezent specialiștii din domeniul sănătății dentare. Pentru a identifica bazele moleculare ale fluorozei dentare și pentru a oferi o concluzie cu privire la mecanismele responsabile pentru fluoroza dentară, cercetătorii de la NYU College of Dentistry au demarat o cercetare complexă, în urma căreia au reușit să identifice mecanismele care influențează apariția fluorozei.

Cercetătorii au descoperit că expunerea celulelor smalțului la fluor determină dereglarea calciului, cu scăderi ale cantității de calciu care sunt depozitate la nivelul reticulului endoplasmatic. De asemenea, anchetatorii au identificat modificări ale producției de energie, ca urmare a perturbării funcției mitocondriale. Fluorura este un mineral natural care contribuie la prevenirea cariilor dentare prin promovarea mineralizării și creșterea rezistenței la acid a smalțului dentar. Componentă esențială a pastelor de dinți, fluorul este adăugat tot mai frecvent în apa potabilă. Deși nivelurile scăzute de fluor contribuie la protejarea smalțului dentar și previne afecțiunile dentare, o cantitate prea mare de fluor poate cauza fluoroza dentară.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-02-2020 | creare: 27-02-2020 | Vizite: 738
Bibliografie
How too much fluoride causes defects in tooth enamel, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200218143719.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: