Polifenolii din vin și beneficiile asupra sănătății orale
Diversitatea structurală a polifenolilor È™i prezenÈ›a lor din abundență în vinul roÈ™u ar putea contribui la beneficiile asupra stării de sănătate a organismului, iar potrivit unui studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry ar putea participa semnificativ È™i la menÈ›inerea sănătății cavității orale.
În mod tradiÈ›ional, multe dintre beneficiile asociate polifenolilor sunt atribuite activității antioxidante, mai exact capacității lor de a combate agresiunea produsă de radicalii liberi produÈ™i în organism. Studii mai recente au semnalat existenÈ›a unui alt mecanism prin care compuÈ™ii fenolici ajută la menÈ›inerea stării de sănătate, care are la bază interacÈ›iunea moleculelor bioactive cu flora intestinală.
Află mai multe despre polifenoli È™i alimentele cele mai bogate în aceÈ™ti compuÈ™i benefici.
Pornind de la premisa conform căreia plantele și fructele produc polifenoli pentru a combate agresiunea patogenilor din mediu și implicit a bacteriilor, respectiv de la concluziile anterioare care sugerează rolul sanogen al compușilor fenolici la care participă și microflora, M. Victoria Moreno-Arribas și colegii au dorit să analizeze dacă același efect protectiv al polifenolilor din vin există și la nivelul cavității orale, un segment de asemenea populat de bacterii comensale.
Cercetătorii au evaluat efectele a doi polifenoli care se găsesc în vinul roÈ™u, respectiv în extractele comerciale de struguri È™i vin roÈ™u, asupra bacteriilor Fusobacterium nucleatum, Streptococcus mutans È™i Porphyromonas gingivalis, care aderă la suprafaÈ›a dinÈ›ilor È™i gingiilor È™i care astfel contribuie la formarea plăcii bacteriene, a cariilor È™i a bolii periodontale inclusiv.
Lucrând pe modele celulare similare È›esutului gingival, cercetătorii au remarcat că acizii cafeic È™i p-coumarinic izolaÈ›i din vinul roÈ™u au fost mai eficienÈ›i în reducerea capacității bacteriilor de a adera la suprafaÈ›a È›esutului analizat, comparativ cu extractele din vin.
Efectele au fost mult mai semnificative atunci când s-a evaluat efectul sinergic al polifenolilor cu cel al unui probiotic oral, Streptococcus dentisani.
Cercetătorii susÈ›in că metabolizarea polifenolilor începe încă din cavitatea orală, fapt care face posibilă observarea acestor efecte. Tot aceÈ™tia recomandă interpretarea cu precauÈ›ie concluziilor acestui studiu, fiind rezultatele unei cercetări realizate în condiÈ›ii stricte de laborator pe linii celulare ce nu pot fi extrapolate la oameni, în viaÈ›a reală, asupăra cărora interacÈ›ionează o seamă de alÈ›i factori benefici È™i nocivi deopotrivă pentru sănătatea orală.
Altfel spus vinul roÈ™u este o băutură alcoolică ale cărei beneficii sunt dependente de doză, dar È™i de numeroÈ™i factori dietetici È™i comportamente ale stilului de viață: dietă predominant vegetală la care se asociază surse de alimente de origine animală de calitate È™i în cantități echilibrate, activitate fizică regulată, combaterea fumatului È™i a excesului de alcool, coabitarea cu stresul, somnul suficient etc.
Consumul moderat de alcool pentru o inimă sănătoasă – un mit?
Consumul de vin și paradoxul francez
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Acumularea excesivă de fibrină în gingii poate cauza boala parodontală
- Alimentația în primii ani de viață pune bazele microbiomului oral pe tot parcursul vieții
- Pasta de dinți cu peptide pentru reducerea cariilor
- Nanoparticulele pot ajuta la spargerea plăcii bacteriene și la prevenirea cariilor
- Sanatatea oro-dentara in Romania, un subiect lipsit de interes dar si inaccesibil gratuit
- Dinti curati-albi
- O dantura sanatoasa