Mecanismul ceței mentale asociate cu COVID-19
©
Autor: Airinei Camelia
![Mecanismul ceței mentale asociate cu COVID-19](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=46625.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studiul, condus de Sarah Lutz, profesor asistent de anatomie și biologie celulară, a identificat o scădere semnificativă în calea de semnalizare Wnt/beta-catenin, esențială pentru menținerea sănătății barierei sânge-creier și protejarea creierului de daune. Această barieră, care în mod normal protejează creierul de celulele sau moleculele potențial dăunătoare din sânge, s-a dovedit a fi permeabilă la șoarecii infectați, ducând la probleme de memorie sau învățare.
Echipa a explorat posibilitatea ca o terapie genică ce stimulează calea Wnt/beta-catenin să prevină deteriorarea creierului la șoarecii infectați. Rezultatele au fost promițătoare, arătând o reducere a scurgerilor barierei sânge-creier și o infiltrare redusă a celulelor imune în creier, ceea ce a dus la îmbunătățiri în învățare și memorie. Această descoperire este semnificativă, având în vedere că infecțiile ușoare, care reprezintă majoritatea cazurilor de COVID-19 în prezent datorită vaccinului, pot totuși să cauzeze deteriorări cognitive, în special la șoarecii mai în vârstă, care au fost focusul cercetării.
Deși cercetarea este departe de a stabili o terapie pentru prevenirea deteriorărilor cognitive post-infecție la oameni, identificarea acestui mecanism molecular oferă o înțelegere valoroasă a biologiei de bază și a cauzelor bolilor în general. Studiul subliniază necesitatea cercetărilor suplimentare asupra infecțiilor respiratorii care pot afecta creierul și deschide calea către dezvoltarea de terapii țintite noi, care să prevină daunele suplimentare la creier și alte organe. Această cercetare sugerează că îmbunătățirea integrității barierei sânge-creier ar putea avea beneficii în prevenirea complicațiilor COVID-19, oferind o nouă direcție promițătoare pentru studiile viitoare.
sursa: News Medical
Data actualizare: 25-03-2024 | creare: 25-03-2024 | Vizite: 281
Bibliografie
Researchers identify mechanism behind COVID-19 related brain fog, link: https://www.news-medical.net/news/20240321/Researchers-identify-mechanism-behind-COVID-19-related-brain-fog.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Disfuncțiile mirosului și gustului în urma COVID-19 sunt asociate cu o recuperare mai bună
- Mutația L452R în proteina spike SARS-CoV-2 reușește să evite apărarea organismului
- Molnupiravir, medicamentul oral care blochează transmiterea virusului SARS-CoV-2
- Cât de eficientă este terapia profilactică intensificată cu anticoagulante pentru pacienții cu COVID-19?
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Sechele post covid
- Urmari covid
- Efecte secundare post Covid
- Post covid
- PostCovid- simptome, probleme, rezultat RMN - ”mici AVC sechelare”
- Căderea excesivă a parului dupa Covid
- Probleme respiratorii postcovid
- Simtul mirosului
- Interpretare radiografie post covid
- Ajutați-ma