Măsurarea tensiunii arteriale - tehnica corectă și erori de evitat

©

Autor:

Măsurarea tensiunii arteriale - tehnica corectă și erori de evitat

Tensiunea arterială reprezintă presiunea exercitată de coloana de sânge asupra peretului vascular, în timpul contracției și relaxării inimii. (1)

Tensiunea arterială este formată din două valori: tensiunea arterială sistolică (TAs) și tensiunea arterială diastolică (TAd). (3)

Măsurarea tensiunii arteriale reprezintă un act medical ce are loc de rutină în cadrul oricărui examen cardiologic. Cu toate acestea, în urma studiilor s-a observat faptul că majoritatea persoanelor din cadrul medical nu respectă tehnica corectă de măsurare a tensiunii arteriale. (1)

Nerespectarea unor reguli simple de măsurare a tensiunii arteriale poate conduce la subdiagnosticarea unei patologii de natură cardiacă. (1)

Măsurarea constantă a tensiunii arteriale este singura metodă prin care puteți observa dacă suferiți de hipertensiune sau dacă sunteți la risc de a suferi complicații cardiovasculare. (1)

De regulă, aceasta nu este însoțită de o simptomatologie specifică, iar o mare parte din populație nu conștientizează că suferă de hipertensiune. (2)

Care sunt condițiile de măsurare corectă a tensiunii arteriale?

Având în vedere faptul că tensiunea arterială poate fi măsurată atât acasă, cât și la cabinetul medical, este important de știut o serie de reguli pentru a obține o valoare reală a tensiunii:


  • Nu mâncați și nu beți nimic cu 30 de minute înainte de a vă măsura tensiunea arterială.
  • Evitați fumatul, băutul și exercițiile fizice timp de 30 de minute înainte de a lua tensiunea arterială.
  • Este recomandat să vă goliți vezica urinară înainte de măsurare. O vezică plină poate duce la rezultate incorecte.
  • Încercați să vă relaxați și să fiți cât mai calmi. Dacă sunteți într-o stare foarte tensionată, mai bine amânați luarea tensiunii.
  • Așezați-vă pe un scaun confortabil, cu spatele sprijinit cu cel puțin 5 minute înainte.
  • Spatele trebuie să fie drept și sprijinit, iar picioarele să fie drepte pe podea și nu încrucișate.
  • Sprijiniți-vă brațul cu manșeta pe o masă la înălțimea pieptului.
  • Manșeta tensiometrului trebuie să fie aplicată pe brațul gol și deasupra cotului.
  • Manșeta trebuie să fie aplicată strâns, dar nu extrem de strâns, la nivelul brațului.
  • În timpul măsurării nu trebuie să vorbiți.
  • Adesea este recomandat să evitați măsurarea tensiunii într-o cameră foarte rece care poate crea disconfort termic. (2, 3)


Dacă observați că tensiunea este mult prea mare sau prea mică față de cum vă așteptați, puteți sa o măsurați din nou după aproximativ 1-2 minute. Dacă la a doua măsurare, valoarea acesteia diferă de prima cu aproximativ 5mmHg sau mai mult, trebuie efectuate măsurători continue până la obținerea unei valori stabile. (2)


Respectarea acestor reguli înainte de măsurare este foarte important, deoarece hipertensiunea nu are simtpome decât atunci când devine extrem de periculoasă. (3)


Cum se poate măsura tensiunea arterială?

Măsurarea tensiunii arteriale poate fi realizată atât prin intermediul unui aparat electronic (tensiometru) sau manual.
Pacienții utilizează acasă adesea aparatul electronic, deoarece manual poate fi efectuat doar de către cineva din personalul medical.

Pentru o măsurare manuală necesită:

  • Un stetoscop
  • O manșetă de tensiune arterială cu un balon
  • Un monitor atașat balonului pentru a putea citi valorile (3)


În această tehnică, urmărind monitorul atașat balonului, se crește presiunea cu peste 30 mmHg peste tensiunea normală, adică peste valoarea tensiunii arteriale sistolice.

Când manșeta este umflată, se așează stetoscopul sub manșetă, la nivelul arterei brahiale, deasupra plicii cotului. În momentul dezumflării balonului, se pot auzi prin stetoscop primele bătăi ale inimii și astfel valoarea tensiunii arteriale. (1, 3)

Este important ca manșeta să se dezumfle ușor, cu aproximativ 2 până la 3 mmHg pe bătaie. Prima bătaie este valoarea tensiunii arteriare sistolice, iar ultima valoare auzită este valoarea tensiunii arteriale diastolice. (3)

Tensiunea arterială este înregistrată ca fiind formată din 2 valori, precum:

  • Tensiunea arterială sistolică (TAs): reprezintă presiunea cu valoarea cea mai mare exercitată la nivelul arterelor în timpul contracției cardiace (sistolă)
  • Tensiunea arterială diastolică (TAd): reprezintă presiunea cu valoarea cea mai mică de la nivelul arterelor atunci când inimă nu pompează sânge sau se află în diastolă, perioada de relaxare (4)


Tensiunea arterială se măsoară inițial la nivelul ambelor brațe. Dacă există o discrepanță mare între valori, din cauza unei leziuni arteriale unilaterale, se va lua în calcul brațul cu valoare mai mare. (1)

În general, orice diferență de aproximativ 10 mmHg sau mai mică, este considerată a fi normală și nu este un motiv de îngrijorare. (5)

Pot măsura tesiunea arterială prin intermediul unei aplicații online?

Există o serie de dispozitive, precum smart watch-urile, care conțin astfel de aplicații de măsurare a tensiunii arteriale.

De cele mai multe ori, aceste rezultate nu sunt în totalitate corecte, prezentând erori. Aceste aplicații nu reprezintă un mod fiabil de măsurare a tensiunii pentru a vă monitoriza starea de sănătate. (3)

Cu toate acestea, aplicațiile acestea pot fi utile pentru oamenii care necesită să își monitorizeze regulat și des tensiunea arterială, mai ales datorită faptului că valorile rămân înregistrate în aplicație. (3)

Ce anume poate afecta rezultatul corect al tensiunii arteriale?

  • Stresul și nervozitatea
  • Frica de halat alb - se caracterizează prin creșterea tensiunii arteriale din cauza stresului sau a fricii pe care o resimțiți când efectuați o vizită la medic. Se consideră că aproximativ 1 din 3 persoane au o tensiune arterială crescută la cabinetul medicului, și mai scăzută în afara vizitei.
  • Alimentația consumată înainte de luarea tensiunii
  • Dacă ați fumat, ați băut alcool, cofeină, energizante sau ați făcut exerciții fizice cu 30 de minute înainte. (2)


De regulă, nerespectarea acestor reguli de bază duce la valori false. Astfel, dacă valoarea tensiunii este mai mică decât în mod normal, vă poate oferi un fals sentiment de siguranță privind sănătatea. (2)

Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale?

Conform American Heart Association, tensiunea arterială normală este sub sau egală cu 120/80 mmHg. (4)

O tensiune ușor crescută se consideră a fi:

  • Tensiunea arterială sistolică: 120-129 mmHg
  • Tensiunea arterială diastolică: mai puțin de 80 mmHg


Persoanele cu astfel de valori ce nu iau tratament, sunt la risc de a dezvolta hipertensiune de gradul 1. Este important ca aceste valori să fie tratate încă din acest stadiu pentru a evita posibil complicații cardiovasculare. (3)

Hipertensiunea de gradul 1 are valorile:

  • Tensiunea arterială sistolică: 130-139 mmHg
  • Tensiunea arterială diastoliă: 80-89 mmHg


În acest stadiu medicii recomandă modificări ale stilului de viață, precum renunțarea la fumat, reducerea consumul de grăsimi, scăderea valorilor colesterolului sau menținerea unei greutăți sănătoase.

Medicul cardiolog poate adăuga și un tratament medicamentos pentru aceste valori, având în vedere riscul de boli cardiovasculare, infarct miocardic sau atac vascular cererbral. (4)

Hipertensiunea de gradul 2 are valorile:

  • Tensiunea arterială sistolică: mai mare de 140mmHg
  • Tensiunea arterială diastolică: mai mare de 90mmHg


Medicii pot prescrie tratament medicamentos alături de schimbări ale stilului de viață.

Criza hipertensivă are următoarele valori:

  • Tensiunea arterială sistolică: mai mare de 180 mmHg
  • Tensiunea arterială diastoliă: mai mare de 120 mmHg (4)


Criza hipertensivă este o urgență medicală care necesită îngrijire medicală. Dacă valorile tensiunii arteriale depășesc brusc 180/120 mm Hg, este importantă repetarea măsurării tensiunii arteriale după 5 minute. (4)

Dacă valoarea persistă și este însoțită de simptome precum angină (durere în piept), respirație îngreunată, dureri la nivelul spatelui sau al umărului, nu mai așteptați ca valoarea să scadă și consultați de urgență un medic. (4)

Recomandări

American Heart Association recomandă monitorizarea constantă la domiciliu a tuturor persoanelor ce se știu a suferi de tensiune arterială crescută. Astfel de măsurători realizate frecvent, vor ajuta medicul la ajustarea tratamentului medicamentos. (5)

Este important de mers la medicul cardiolog chiar dacă vă luați tensiunea constant acasă. Aceste măsurători nu înlocuiesc vizitele regulate la cabinetul medical.

Dacă vi s-a prescris să luați tratament pentru hipertensiune, nu încetați să luați medicamentele fără a vă consulta medicul, chiar dacă valorea tensiunii arteriale este în intervalul normal.

Medicii recomandă scrierea valorilor într-un jurnal pentru a putea ține evidența și pentru a ajuta medicul să observe variațiile tensiunii arteriale. (5)


Data actualizare: 06-09-2021 | creare: 06-09-2021 | Vizite: 4734
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Topul greșelilor unui hipertensiv
  • Monitorizarea tensiunii arteriale ar putea deveni la fel de facilă precum realizarea unei videoclip
  • Cercetătorii lucrează la dezvoltarea unui dispozitiv portabil de monitorizare a tensiunii arteriale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum