Măștile din material textil sunt utile împotriva COVID-19

©

Autor:

Măștile din material textil sunt utile împotriva COVID-19
Măștile faciale concepute din materiale textile pot contribui la reducerea riscului de transmitere a noului tip de coronavirus, se arată într-un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea McMaster, bazat pe o revizuire a datelor existente în arhivele de specialitate.
Dovezile acumulate de-a lungul ultimelor secole, coroborate cu studiile recente, demonstrează că măștile realizate acasă, în special cele cu mai multe straturi de bumbac, pot reduce contaminarea aerului și a suprafețelor.

Autorul studiului, Catherine Clase, profesor asociat de medicină la Universitatea McMaster, împreună cu o echipă internațională de cercetători, au revizuit studii efectuate în ultimele secole, dar și date recente, iar rezultatul final al anchetelor indică faptul că pânza poate bloca particulele contaminate, inclusiv particule virale în suspensie (aerosoli). Capacitatea măștilor de pânză de protejare a individului împotriva microorganismelor aeriene contaminate a reprezentat obiect de studiu încă din anul 1960. O mască formată din trei straturi (muselină-flanelă-muselină) s-a dovedit eficientă împotriva particulelor mici din aer, cât și împotriva contaminării suprafețelor. Conform studiilor, măștile comerciale din mătase de bumbac cu patru straturi pot reduce toate particulele inhalate cu 99%, comparativ cu 96% până la 99% pentru măștile medicale contemporane de unică folosință. În cazul unei măști cu trei straturi, cantitatea de microorganisme aeriene totală inhalată scade cu 99%, iar în cazul aerosolilor cu 88% până la 99%.

Studiile moderne confirmă faptul că unele combinații de pânză, precum flanela de bumbac, blochează până la 90% dintre particule. „În ceea ce privește realizarea măștilor, este important să ne dăm seama că mai multe straturi vor oferi mai multă protecție, atât spre interior, cât și spre exterior, dar va îngreuna respirația. Din acest motiv, masca textilă nu este recomandată copiilor cu vârsta de sub doi ani și persoanelor cu dificultăți de respirație”, a declarat Catherine Clase.

Absența unor dovezi directe cu privire la eficiența măștilor de orice fel în afara unui cadru de sănătate pentru reducerea transmiterii efective a Covid-19 reprezintă principalul motiv pentru care deciziile de sănătate publică cu privire la purtarea unei măști publice sunt în continuare dificil de făcut. Cu toate acestea, în contextul epidemiologic actual, având în vedere severitatea pandemiei, cercetătorii sugerează că beneficiile oferite de măștile textile în reducerea transmisiei depășesc eventualele daune, astfel că, în absența măștilor chirurgicale, este indicată folosirea măștilor textile.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 29-05-2020 | creare: 29-05-2020 | Vizite: 840
Bibliografie
Evidence shows cloth masks may help against COVID-19, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200526115044.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •