Managementul depresiei și speranța de viață la pacienții cu cancer

©

Autor:

Managementul depresiei și speranța de viață la pacienții cu cancer
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Lancet Psychiatry, managementul depresiei nu a fost asociat cu prelungirea supraviețuirii pacienților cu cancer. Ce s-a observat de fapt a fost îmbunătățirea calității vieții în timp care le-a rămas, fapt care subliniază rolul esențial al tratamentului depresiei în îngrijirea pacienților oncologici.

Cercetarea a fost condusă de Michael Sharpe, medic doctor în cadrul Departamentului de Psihiatrie a Universității Oxford și a comparat datele obținute în cadrul a două trial-uri care au avut loc între 2008 și 2011, SMaRT Oncology 2 și 3.

Un total de 135 (27%) din cei 500 de participanți la SmaRT Oncology-2 au decedat după o perioadă medie de monitorizare de 5 ani și 114 (80%) din cei 142 pacienți incluși în trial-ul SmaRT Oncology-3 au murit în medie după 1 an de monitorizare. Majoritatea deceselor au fost asociate patologiei oncologice.

Diferențele în ceea ce privește suprviețuirea nu au fost substanțiale între pacienții care au beneficiat de tratament pentru depresie și cei asupra cărora nu s-a intervenit. 72% în grupul asupra căruia s-a intervenit asupra depresiei și 69% în grupul de control au supraviețui cel puțin 6 ani. În mod similar, 23% dintre pacienții cu cancer tratați pentru depresie și 15% dintre cei care au primit îngrijiri standard, au supraviețuit peste media de 1 an.

Autorul studiului afirmă că „tratamentul depresiei s-a dovedit extrem de eficient în ceea ce privește ameliorarea calității vieții, unul dintre obiectivele centrale ale managementului cancerului, deși nu au fost identificate dovezi în ceea ce privește prelungirea supraviețuirii.”

Sănătatea mentală și cancerul sunt puternic asociate, atrage atenția Michael Sharpe. Pacienții cu depresie sunt mai predispuși să dezvolte tipuri specifice de cancer, iar în cadrul studiilor observaționale s-a remarcat un prognostic nefavorabil comparativ cu perechile de control care nu sufereau de depresie.

Kelly Trevino
, psiholog clinician subliniază că speranța de viață și creșterea ei nu constituie cel mai important obiectiv pentru pacienții cu cancer:

„Dacă prelungim viața pacienților cu cancer fără a le îmbunătăți calitatea vieții, oare nu le facem un deserviciu?”


Kelly Trevino
mai spune că datorită progresului medical și a tratamentelor revoluționare în cancer, speranța de viață a pacienților cu cancer a crescut considerabil, iar ameliorarea calității vieții trebuie realizată în paralel, cu aceeași eficiență și strategii bazate pe dovezi științifice. Astfel, detectarea precoce a depresiei și tratamentul corect al acesteia, respectiv intervenția de urgență asupra pacienților cu afecțiuni mentale pre-existente, trebuie să constituie pași cheie în managementul pacienților cu cancer.


Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 01-03-2020 | creare: 21-03-2018 | Vizite: 1237
Bibliografie
Treating Depression Doesn't Prolong Cancer Survival, link: https://www.medscape.com/viewarticle/894203
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  •