Majoritatea informațiilor false despre coronavirus sunt de fapt adevăruri deformate
Autor: Patriche Silvia
Un studiu publicat recent de către Institutul Reuters din cadrul Universității Oxford a descoperit că aproape două treimi dintre afirmațiile nefondate despre coronavirus, deși au o fărâmă de adevăr, sunt false. (1)
Pentru a ajunge la aceste concluzii au analizat mai bine de 200 de afirmații despre COVID-19 care au fost anterior clasificate drept false sau eronate de către organizația de verificare a știrilor First Draft News. În urma analizei cercetătorii au descoperit că 59% dintre știri erau refăcute, scoase din context sau modificate înadins pentru a oferi o imagine falsă asupra realității. Restul de 38% erau inventate întru totul iar doar 3% erau adevărate. (2)
Oamenii de știință au oferit și un exemplu de știre denaturată răspândită des. Virusul este instabil la temperaturi, iar soarele îl va elimina la 27 grade Celsius. Fărâma de adevăr este că virusul devine instabil odată cu creșterea temperaturii, potrivit unor studii preliminare. Această instabilitate apare atunci când temperatura este de peste 21 grade Celsius, însă studiul nu oferă informații cum că temperaturile ridicate ar elimina virusului.
Studiul a mai arătat că dezinformarea a apărut prin exagerarea informațiilor oferite de autorități publice precum Organizația Mondială a Sănătății sau Organizația Națiunilor Unite. Un alt lucru important descoperit de studiu este că 20% dintre postările false au fost promovate de vedete și unii politicieni cu o plajă mare de urmăritori pe rețelele sociale. Prin comparație cu știrile false despre coronavirus răspândite de oameni obișnuiți, persoanele publice au avut un impact de până la 70% mai mare prin likeri, comentarii și distribuiri.
La acest studiu se adaugă un altul, de această dată despre dezinformarea și modificarea știrilor pentru a oferi o imagine denaturată asupra noului coronavirus pe YouTube. Noua cercetare a arătat că 84% dintre studii vorbesc despre moarte (un studiu publicat în februarie a arătat că rata de deces este de 3,4%) iar 79% oferă o senzație de teamă și anxietate. (3) (4) (5)
Cercetătorii au analizat primele 100 de videoclipuri de pe YouTube care aveau cuvântul „coronavirus” în titlu. Datele au fost preluate în ianuarie însă la sfârșitul studiului, în martie, videoclipurile despre noul coronavirus fuseseră văzute de 165 milioane de ori. Informațiile oferite erau luate de la știrile TV și de pe unele site-uri de știri însă includeau și videoclipe create de consumatori sau persoane cu pregătire medicală.
Studiul a mai arătat că mai puțin de o treime dintre filmulețe a oferit informații referitoare la modalitățile de prevenire a infecției (spălarea mâinilor, izolarea socială, evitarea suprafețelor atinse de bolnavi, acoperirea gurii și nasului în momentul tusei sau al strănutului, dezinfectarea suprafețelor și purtarea unei măști dacă ești bolnav). De asemenea, un sfert dintre filmulețe a vorbit despre spălatul pe mâini și mai puțin de 20% au menționat dezinfectarea suprafețelor sau acoperirea gurii și nasului în timpul tusei sau strănutului.
În ciuda lipsei de încurajare a măsurilor preventive, aceste filmulețe studiate au avut, în marea majoritate, drept scop inducerea unei stări de frică și anxietate. Videoclipurile de acest fel în care predomina moartea și anxietatea au adunat peste 100 milioane de vizualizări.
Cercetătorii au mai spus că astfel de filmulețe induc teama generală, încurajează comportamente nesănătoase precum cumpărăturile masive și drumurile la spital în lipsa unor simptome grave.
Ambele studii spun că este vital să ne luăm informațiile din surse oficiale precum reprezentanții autorităților locale sau Organizația Mondială a Sănătății.
Sursa: Euronews, Psypost
2. Types, sources, and claims of COVID-19 misinformation, https://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/sites/default/files/2020-04/Brennen%20-%20COVID%2019%20Misinformation%20FINAL%20%283%29.pdf
3. The most-viewed YouTube coronavirus videos incorporate fear and anxiety but neglect prevention information, https://www.psypost.org/2020/04/the-most-viewed-youtube-coronavirus-videos-incorporate-fear-and-anxiety-but-neglect-prevention-information-56438
4. Preventive Behaviors Conveyed on YouTube to Mitigate Transmission of COVID-19: Cross-Sectional Study, https://publichealth.jmir.org/2020/2/e18807/
5. Characteristics of and Important Lessons From the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Outbreak in China, https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762130
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Studiu: 32% dintre adulții cu COVID-19 au dezvoltat o altă afecțiune în lunile care au succedat infecția
- COVID-19: serurile convalescente, combinate cu vaccinarea, pot proteja de formele severe ale bolii determinate de varianta Omicron
- Anumite comorbidități ar putea dubla, chiar tripla riscul de deces din cauza COVID-19
- Riscul de miopericardită în urma vaccinului de rapel COVID-19 este mai mare decât cel estimat anterior
- Perioada „critica” covid ??
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Hipertensiune sau diabet + coronavirus: inlocuiti inhibitorul de conversie a angiotensinei
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Tuse cronica post COVID19
- Covid-19 si sinuzita
- Alergie la paracetamol si aspirina