Mai multe tatuaje ar putea reprezenta un ajutor în lupta împotriva infecțiilor

©

Autor:

Mai multe tatuaje ar putea reprezenta un ajutor în lupta împotriva infecțiilor
Potrivit Centrului de Cercetări Pew, în 2013 aproximativ 14% dintre americani avea cel puțin un tatuaj. Deși este un proces dureros și stresant pentru organism, o echipă de cercetători de la Universitatea Alabama afirmă că tatuarea pielii ar putea fi benefică, stimulând imunitatea și ajutându-ne astfel în lupta împotriva infecțiilor obișnuite.

Studiul publicat în American Journal of Human Biology a analizat raspunsul organismului după un prim tatuaj și după tatuarea ulterioară a pielii. S-au recoltat probe de salivă de la participanți, înainte și după tatuare, pentru a măsura nivelul de munoglobulină A (IgA) - un anticorp cu rol de apărare împotriva infecțiilor comune - precum și nivelul hormonului de stres, cortizolul.

Rezultatele au arătat că după primul tatuaj nivelul IgA a scăzut iar cel de cortizol a crescut, ceea ce înseamnă că organismul a devenit mai vulnerabil, în plus față de stresul cauzat de durere. Cu toate acestea, la persoanele care mai aveau tatuaje scăderea nivelului IgA a fost mai mică, rezultând astfel că sistemul imunitar a devenit mai rezistent în urma expunerii repetate la procesul de tatuare.

Iată ce afirmă Dr. Christopher Lynn de la Universitatea Alabama: „După reacția în fața evenimentului stresant, organismul revine la un echilibru. Totuși, dacă expunerea este repetată, în loc să revină la starea inițală, organismul își ajustează răspunsul imun la un nivel mai înalt, devenind mai rezistent.” Făcând o analogie, Dr. Lynn spune despre răspunsul corpului la exercițiile fizice: la început apare febra musculară dar, pe măsură ce antrenamentele continuă, corpul se obișnuiește cu activitatea fizică.

Nu minimalizați însă riscurile care vin odată cu tatuarea pielii: sunt persoane care pot avea o reacție alergică la tușul folosit, iar dacă echipamentul nu este steril se pot transmite infecții în sânge, precum tetanos și hepatita C. De asemenea, aproximativ 17% dintre persoanele care s-au tatuat afirmă că au anumite regrete în legătura cu decizia luată.


Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 12-06-2022 | creare: 15-03-2016 | Vizite: 1875
Bibliografie
Tattoos could help fight common infections, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/307859.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este legătura între tatuajele și sistemul imunitar?
  • Riscurile tatuajului
  • Vreau tatuaj - ce trebuie să știi înainte de a-ți face un tatuaj
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum