Mac canadian - Sanguinaria canadensis

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Sanguinaria canadensis

Denumire populara: mac canadian cu suc rosu

Habitat: America de Nord si Canada.

Recoltare: Rizomii se scot din pamant la inceputul verii (mai, iunie) sau toamna, dupa ce s-au uscat frunzele. Se usuca cu grija la umbra.

Partile utilizate: Rizomii uscati.

Actiune: Expectorant, antispastic, vomitiv, purgativ, nervin (actioneaza sedativ asupra sistemului nervos), cardiotonic, iritant local.

Indicatii terapeutice: Macul canadian este utilizat in special in tratarea bronsitei, actionand ca stimulant si expectorant, relaxand muschii pulmonari. Astfel, are un rol si in tratarea astmului, anghinei si a laringitei. Cea mai importanta contributie a macului canadian s-a inregistrat in boli congestive cronice ale plamanilor, inclusiv bronsita cronica, emfizem si dilatatie bronsica. Actioneaza ca stimulent in cazuri de circulatie periferica deficitara. Poate fi aspirat pe nas in caz de polipi nazali.

Combinatii: Pentru congestii se combina cu unguras si iarba mare. Pentru faringita se combina cu salvie si putin ardei iute.

Preparare si administrare: Decoct - se pune 2 lingurita de rizomi intr-o cana cu apa, care se fierbe 15 min. Se bea de trei ori pe zi. Tinctura - 1-2 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 22-04-2013 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 9020
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!