Brusture - Arctium lappa

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Arctium lappa

Denumire populara: brusture; blustur, bruscalau, brustan, calcoceni, captalaci, capul calugarului, carcel, catfalan, clococean, ghimpoasa, iarba boierului, laptuc, lipan, nadai, sudoarea laptelui

Descriere: Specie erbacee bianuala, in primul an are numai frunze foarte mari in rozeta pornind direct din radacina, iar in anul 2 tulpini florifere puternice, la baza cu frunze mai mari in rozeta; florile sunt de culoare purpurie, grupate in antodii globuloase in diametru de 3-4 cm, cu involucru, avand tepi cu varful intors.

Habitat: Creste in gardul viu si santurile din Europa, parti ale Asiei si America de Nord.

Recoltare: Radacinile si rizomii se scot din pamant in septembrie sau octombrie.

Partile utilizate: Radacina si rizomii.

Actiune: Tonic (sporeste metabolismul), diuretic, amar.

Indicatii terapeutice: Uz intern - raceala, gripa, afectiuni renale, litiaza biliara, hipertensiune, eliminarea toxinelor din organism, diabet zaharat, furuncul. Uz extern - afectiuni bucale, herpes, dermatite si eczeme, rani si ulceratii.

Brusturele reprezinta un remediu valoros pentru tratarea afectiunilor cutanate ce prezinta piele uscata si cu cruste. Poate fi eficient in psoriazis, daca este utilizat pentru o perioada lunga de timp. Se foloseste ca adjuvant in tratarea bolilor reumatismale, in special daca sunt asociate cu psoriazis. O parte din actiunea acestei plante consta in stimularea sucurilor gastrice si a secretiei bilei, ajutand astfel digestia si crescand apetitul. Planta s-a folosit pentru vindecarea anorexiei, a cistitei si pentru imbunatatirea functiilor renale. Brusturele imbunatateste starea generala de sanatate a corpului, indepartand dezechilibre precum probleme de piele si matreata. Extern, cataplasmele si compresele de brusture pot accelera vindecarea ranilor si ulcerelor.

Combinatii: Pentru probleme de piele se combina cu stevia creata, trifoiul rosu sau turita.

Preparare si administrare: Decoct - 1 lingurita de radacina si o cana de apa se fierb 10-15 minute. Se bea de trei ori pe zi. Tinctura - 2-4 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 01-10-2011 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 5845
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!