Lumina roșie ar putea scădea vârfurile hiperglicemice de după mese

©

Autor:

Lumina roșie ar putea scădea vârfurile hiperglicemice de după mese

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la City, University of London și UCL, publicat în Journal of Biophotonics, aduce o veste bună pentru persoanele preocupate de controlul nivelului de glucoză din sânge. Cercetarea arată că expunerea la o anumită frecvență a luminii roșii pe spatele unei persoane timp de 15 minute poate reduce nivelurile de glucoză din sânge, deschizând calea spre noi metode de tratament pentru diabetici.

Studiul

Studiul a inclus 30 participanți sănătoși, împărțiți în două grupuri: un grup de 15 persoane expuse la lumina roșie de 670 nm și un grup placebo de 15 persoane, fără expunere la lumină. Participanții au fost supuși unui test de toleranță la glucoză orală, înregistrând nivelurile lor de glucoză din sânge la fiecare 15 minute pe parcursul a două ore.

Rezultatele au arătat că persoanele expuse la lumină roșie au prezentat un nivel maxim de glucoză din sânge redus și o reducere totală a glucozei în sânge în cele două ore.

 

Mecanismul de acțiune

Lumina roșie de 670 nm stimulează producția de energie în mitocondrii, adevăratele centrale energetice ale celulelor, ceea ce conduce la un consum crescut de glucoză. În particular, s-a constatat o reducere cu 27.7% a nivelurilor de glucoză din sânge după consumul de glucoză și o diminuare cu 7.5% a vârfurilor maxime de glucoză.

 

Potențialul în diabet

Deși studiul a fost efectuat pe persoane sănătoase, tehnica non-invazivă și non-farmacologică are potențialul de a influența controlul diabetului după mese, reducând fluctuațiile dăunătoare ale glucozei din sânge care contribuie la îmbătrânire.

Consecințele expunerii la lumină albastră

Studiul subliniază de asemenea consecințele pe termen lung ale expunerii prelungite la lumină albastră pentru sănătatea umană, inclusiv potențiala deregulare a nivelurilor de glucoză din sânge. Având în vedere prevalența iluminatului cu LED în tehnologia și mediile moderne, care emit lumină spre capătul albastru al spectrului cu foarte puțin roșu, autorii sugerează că acesta ar putea fi o problemă potențială de sănătate publică.

Concluzii

Această descoperire evidențiază modul în care lumina afectează funcționarea mitocondriilor și, prin urmare, organismul nostru la nivel celular și fiziologic. "Această cercetare arată că putem folosi o singură expunere de 15 minute la lumină roșie pentru a reduce nivelurile de zahăr din sânge după mâncare", spune Dr. Michael Powner, autorul principal al studiului. În timp ce cercetarea a fost efectuată pe persoane sănătoase, are potențialul de a influența controlul diabetului în viitor, ajutând la reducerea vârfurilor dăunătoare de glucoză din sânge după mese.


Data actualizare: 23-02-2024 | creare: 23-02-2024 | Vizite: 375
Bibliografie
University College London:
Red light can reduce blood glucose levels
https://www.ucl.ac.uk/news/2024/feb/red-light-can-reduce-blood-glucose-levels

Image by Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Unele antidiabetice ar putea crește riscul de boli inflamatorii intestinale
  • Nivelurile “normale” de zahăr din sânge pot fluctua
  • Tratamentul diabetului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum