Lovitură la/în testicule

©

Autor:

Lovitură la/în testicule

Traumatismul testicular se numără printre cele mai frecvente accidente întâlnite în practica sportivă și activitățile zilnice. Fiind unul dintre cele mai sensibile organe ale corpului masculin, testiculele sunt extrem de vulnerabile la traumatisme. O lovitură la/în testicule poate avea consecințe inclusiv asupra funcției sexuale și reproductive. Deși multe dintre aceste leziuni pot fi superficiale și se vindecă fără complicații, există cazuri în care impactul poate afecta producția de spermă sau poate duce la un dezechilibru hormonal. (1, 2, 3)

Anatomia și funcțiile testiculelor

Înainte de a înțelege impactul unei lovituri în testicule, este esențial să cunoaștem anatomia și funcția acestora. Testiculele sunt două organe ovoidale situate în scrot, sub penis, cu rol esențial în producția de spermatozoizi și secreția hormonilor masculini, în special testosteronul. Din punct de vedere anatomic, fiecare testicul este înconjurat de mai multe straturi protectoare (tunica albuginea). Existența unor structuri protectoare nu previne însă traumele datorate impactului direct asupra testiculelor. Comparativ cu alte organe, testiculele nu sunt protejate de oase sau mușchi, ceea ce le face semnificativ mai predispuse la traume. (4, 5)

Cum afectează traumatismele funcționalitatea testiculelor?

Loviturile sau traumatismele la nivelul testiculelor pot avea o serie de efecte asupra funcționalității lor, în funcție de gravitatea și localizarea leziunii. Printre altele, loviturile la testicule pot cauza sângerări interne, care duc la formarea de hematoame. De asemenea, o lovitură în/la testicule este însoțită aproape întotdeauna de durere și inflamație.

În cazurile severe, în care traumatismul este unul puternic, funcționalitatea testiculului poate fi afectată. De exemplu, în situația în care traumatismul determină ruptura testiculară, tubii seminiferi (structuri tubulare în care are loc spermatogeneza) pot fi complet distruși, ceea ce duce la infertilitate. (1, 2, 4)

Traumatismele severe pot cauza, de asemenea, rotirea testiculului în jurul axei sale (torsiune testiculară), o afecțiune acută gravă, care necesită intervenție medicală urgentă. Torsiunea testiculară întrerupe aportul de sânge către testicul, ceea ce poate duce la moartea țesutului testicular într-un interval foarte scurt de timp. Dacă nu este tratată în primele 4-6 ore de la apariție, riscul de pierdere permanentă a testiculului crește semnificativ. (1, 3, 4)

Semne și simptome lovitură la/în testicule

O leziune la nivelul testiculelor poate provoca o gamă variată de simptome, în funcție de gravitatea și tipul leziunii. Durerea este cel mai comun și imediat simptom resimțit după o leziune testiculară. Durerea poate varia de la o ușoară sensibilitate la o durere acută și intensă, care poate iradia spre abdomenul inferior sau zona inghinală. Pe lângă durere, alte simptome apărute la scurt timp după o lovitură la sau în testicule includ:

  • umflarea scrotului (în urma unei leziuni, diferite tipuri de fluide pot începe să se acumuleze în scrot, ceea ce duce la umflarea sa);
  • hematom (sângerarea sub piele cauzată de un traumatism poate duce la formarea unui hematom, care se va prezenta ca o zonă întunecată sau ca o echimoză pe scrot);
  • vărsături (în cazul unor leziuni severe, durerea intensă poate declanșa reacții reflexe, cum ar fi greața sau chiar vărsăturile);
  • deformarea testiculului (în cazuri grave, testiculul afectat poate prezenta o deformare vizibilă sau poate fi diferit la palpare). (2, 3, 4)


Diagnostic

Identificarea rapidă și corectă a oricăror leziuni testiculare este esențială pentru a preveni complicații care pot afecta sănătatea și funcția reproductivă a bărbatului. Examinarea fizică a testiculelor, un instrument util în diagnosticul unei leziuni testiculare, implică observarea scrotului pentru a detecta orice semne evidente de traumă, cum ar fi umflarea sau echimozele.

Palparea permite medicului să evalueze consistența testiculului, să identifice orice masă anormală și să determine gradul de sensibilitate. Prin observarea și palparea testiculelor, medicul poate ajuta la distingerea între diferite tipuri de leziuni sau afecțiuni, cum ar fi torsiunea sau inflamația. Ecografia scrotală poate fi folosită pentru vizualizarea structurilor interne ale testiculului, pentru a detecta eventuale anomalii, cum ar fi hematoamele, rupturile sau torsiunile. Datorită naturii sale non-invazive, ecografia este preferată în evaluarea traumelor testiculare.

În funcție de gravitatea leziunii, dacă există suspiciuni ale unei probleme reproductive, pot fi necesare teste de sânge, pentru a evalua funcționalitatea testiculului. Testele sanguine sunt folosite pentru măsurarea nivelurilor de hormoni precum testosteronul sau FSH (hormonul stimulator al foliculului), ale căror niveluri pot indica dezechilibre cauzate de leziune. (2, 3, 4)

Tratament

O abordare corectă și promptă a tratamentului poate minimiza riscul de complicații. Pentru traumatismele ușoare, repausul, aplicarea de gheață și utilizarea medicamentelor antiinflamatorii pot fi suficiente. Ridicarea scrotului poate ajuta la reducerea umflării. Pentru leziunile severe, care pot amenința integritatea și funcția testiculului, tratamentul poate presupune inclusiv intervenția chirurgicală. (1, 2, 3)

Prevenție

Chiar dacă în general o lovitură la testicule este imprevizibilă, există anumite lucruri care pot fi făcute pentru a minimiza riscul:

  • purtarea unor echipamente de protecție în timpul practicării unor sporturi cu contact fizic sau a unor activități cu risc de traumatism;
  • evitarea activităților sau manevrelor periculoase fără o pregătire adecvată;
  • instruirea și sensibilizarea persoanelor, în special a tinerilor, privind riscurile asociate cu activități care pot cauza leziuni testiculare;
  • asigurarea unui mediu de lucru sigur, dacă activitatea profesională implică riscuri potențiale pentru zona genitală;
  • adoptarea unei posturi corecte și a unor tehnici adecvate în timpul ridicării obiectelor grele sau a efectuării de exerciții fizice;
  • evitarea luptelor sau a confruntărilor fizice. (1, 3, 4)


Concluzie

Loviturile la testicule sunt experiențe dureroase și potențial periculoase pentru bărbați, deoarece au potențialul de a afecta funcționalitatea și sănătatea reproductive. În cazul unui traumatism, evaluarea rapidă și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a evita complicațiile pe termen lung. Fără o intervenție medicală promptă, unele traume testiculare pot provoca infertilitate, disfuncție erectilă sau chiar atrofie testiculară. (1, 2, 3)


Data actualizare: 11-09-2023 | creare: 11-09-2023 | Vizite: 10016
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Testiculul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum