Liposuctie

©

Autor:

Liposuctie
Interventia de liposuctie a fost inventata de catre doctorul Giorgio Fischer (medic ginecolog, Roma, 1974.) Intalnita si sub denumirea de liposculptura, liposuctia reprezinta un tratament de indepartare (dislocare) a adipocitelor (celulele adipoase) din anumite zone ale corpului folosind diverse terapii- vibratiile, ultrasunetele, laser sau radiofrecvente, sau injectarea unor substante speciale de dizolvare a grasimii. O data desprinsa de piele si de fascia profunda, tesutul adipos este absorbit printr-o metoda vacuum, sub efectul unei presiuni negative.

Orice interventie de liposuctie ia in considerare o serie de factori importanti pentru succesul acesteia:
# indepartarea unei cantitati corespunzatoare de grasime/ sedinta;
# sculptarea corespunzatoare a “ noii” siluete;
# un grad de vatamare cat mai redus a tesuturilor inconjuratoare (vasele de sange, piele, tesut conjunctiv) ;
# pastrarea echilibrului fluidelor din organism (un dezechilibru ar putea prova pacientului o stare de soc) ;
# crearea unui disconfort minim atat pacientului cat si chirurgului.

In general, se utilizeaza o canula (un tub de aspirare din otel onoxidabil) - pentru a extrage, indeparta tesutul adipos si un dispozitiv de suctiune (ce functioneaza pe principiul vacuum) .

Criterii de clasificare a tehnicilor de liposuctie

Tehnicile de liposuctie pot fi clasificate in functie de trei criterii principale:
* cantitatea de agent de lichefiere folosita pentru dislocarea tesutului adipos;
* mecanismul folosit in procedura de liposuctie (caracteristicile instrumentarului) ;
* tipul segmentarii stratului de grasime.

* Daca tehnica de liposuctie nu utilizeaza fluide de infiltrare (tehnica tumescenta ) aceasta se numeste tehnica intumescenta.

Liposuctie – lista tehnici
Liposuctie – prezentare caracteristici


I. Liposuctie - tipuri in functie de cantitatea de lichid injectata in organism pentru desprinderea tesutului gras

tehnica liposuctieiLiposuctie clasica sau standard, care poate fi : liposuctie uscata (“ dry “) sau liposuctie umeda (“ wet”) .

1. Liposuctie uscata (“dry”)

Metoda uscata de liposuctienu foloseste agent de lichefiere a grasimii si nici solutie anestezianta, este cea mai traumatizanta metoda dintre toate tipurile de liposuctie (cea mai puternica afectare a tesuturilor subcutanate) . Miscarile canulei de inainte – inapoi asigura desfasurarea a doua procese simultan:
- distrugerea mecanica a stratului adipos ;
- aspirarea stratului adipos prin presiunea negativa a unui aparat vacuum, ce favorizeaza eliminarea grasimii.
Cantitatea de grasime inlaturata este destul de limitata (aproximativ 1-3 litri) .

2. Liposuctie umeda (“ wet”)

Metoda umeda de liposuctie – foloseste o solutie anestezianta (lidocaina) pentru a sublinia conturul tesutului adipos. Cantitatea de substanta infiltrata este mai mica decat cantitatea de grasime de indepartat.
Aceasta metoda nu trebuie confundata cu metoda tumescenta, in care complexul de solutii injectate au menirea de a dilua grasimea (reprezinta o solutie speciala ce este infiltrata in conditii stricte - solutie Klein) .
Fluidizarea grasimii cu solutie salina ajuta la indepartarea mai usoara a acesteia si reduce echimozele (invinetirea).

3. Liposuctie super- umeda (“ super wet”)

In cadrul acestei metode volumul de substanta infiltrata sub piele trebuie sa fie acelasi cu volumul de grasime ce se doreste a fi indepartat.
Aceasta tehnica este preferata pentru liposuctia de volum mare deoarece asigura o mai buna homeostaza si incarcare cu fluide a organismului (decat in cazul tehnicii de liposuctie tumescenta) .
Este realizata sub efectul unui sedativ intravenos, lidocaina locala sau anestezie generala.

4. Liposuctie tumescenta

Tehnica tumescenta de liposuctie este cea mai veche varianta de liposuctie utilizata si astazi, considerata a fi adevarata liposuctie si fiind preferata de multi chirurgi.
Metodologia acestei tehnici a fost creata de Jeffrey Klein si Patrick Lillis (1985) creand posibilitatea eliminarii unei cantitati mai mare de grasime decat in cadrul procedurii standard de liposuctie, eliminand totodata multe efecte secundare (clinice si estetice) .
Solutia de infiltrare injectata se numeste solutie Klein si contine lidocaina (ca si anesteziant local), epinefrina (vasoconstrictor) sau adrenalina (pentru contractarea vaselor de sange si sangerare minima) si o solutie salina (pentru fluidizare) .
Volumul de lichid infiltrat creeaza un spatiu suficient intre muschi si tesutul adipos pentru actiunea canulei. Exista riscul absorbtiei unei cantitati prea mari de grasime.
Aceasta metoda permite anestezia locala a unei suprafete mari de tesut adipos.
Liposuctie tumescenta -cea mai sigura dintre metodele de liposuctie

II. Liposuctie - tipuri in functie de mecanismul folosit

liposuctie1. Lipectomie prin suctiune (Suction assisted lipectomy – SAL)

Liposuctia folosind puterea de suctiune a unui dispozitiv vacuum reprezinta metoda standard de liposuctie (liposuctie uscata - “ dry ”) . Reprezinta o etapa importanta in cazul procedurii de liposuctie: exista numeroase alternative de fragmentare sau fluidizare a grasimii insa in final se foloseste puterea de suctiune pentru eliminarea efectiva a acesteia.
Metoda consta in introducerea unei canule in stratul profund adipos printr-o incizie si manevrarea acesteia inainte si inapoi pentru a fragmenta (disloca) blocurile de grasime. Dispozitivul vacuum aplicat la capatul canulei va aspira grasimea. Este cea mai trumatizanta dintre metodele de liposuctie.

2. Liposuctie cu laser (Laser assisted liposuction - LAL)

Tehnica laser foloseste energia termica pentru a declansa lipoliza grasimilor.
Lipoliza cu laser este diferita de lipoliza prin infiltrare a unor substante injectabile (fosfatidilcolina -administrata in multiple sesiuni de tratament) si eliminarea naturala a grasimii sau mezoterapia (complex de vitamine si minerale care impiedica inmultirea adipocitelor) .

Se aplica anestezie locala, dupa care o mini canula ce contine o fibra cu laser va distruge celulele adipoase prin absorbtia energiei laser de catre tesutul adipos din zonele vizate. Canula aspiratorului chirurgical va extrage adipozitatile desprinse, resturile de grasime vor fi absorbite natural de catre organism si eliminate apoi prin sistemul limfatic. O alta canula cu laser va avea rolul de a remodela si uniformiza dermul prin stimularea fibrelor de colagen, evitand astfel formarea pielii laxe si traumatismul zonei vizate (echimoze, excizia excesului tegumentar) .

Optiuni de tratament cu laser a adipozitatilor in exces:

1) SmartLipo
- disconfort minim si timp de recuperare redus; elimina cu succes problema transpiratiei excesive (inactivarea glandelor sudoripare de catre energia fibrei laser dupa care sunt indepartate) ;
2) AccuSculpt
- metoda sigura, rapida si eficienta de remodelare corporala (emulsionarea eficienta si rapida a stratului adipos) ;
3) CoolLipo
- lungimea de unda speciala utilizata de acest tip de laser detine un sistem de contractie imediata a colagenului si netezire a pielii prin stimularea regenerarii celulare.
4) Tehnologia de liposuctie la rece (“ cold laser”)
- foloseste o nivel scazut de energie pentru a penetra pielea si a stimula celulele organismului si determinand accelerarea procesului de vindecare. Aceasta tehnica este extrem de eficienta inainte de procedura efectiva de suctiune a adipozitatilor (contribuie la lichefierea grasimii si faciliteaza procesul de indepartare a acesteia) .

3. Liposuctie cu ultrasunete (Ultrasound-assisted liposuction - UAL)

In cadrul metodei de liposuctie cu ultrasunete (liposuctie ultrasonica) este utilizata o canula speciala ce transmite vibratiile ultrasonice in zona vizata. Aceste vibratii determina ruperea peretilor adipocitelor si emulsionarea grasimii.
Aceasta metoda este una selectiva si este eficienta in cazul zonelor mai fibroase, cum ar fi partea superioara a spatelui, bustul masculin (pectorali), zona feselor sau alte zone mai dificile pentru tehnicile traditionale.
Timpul de operare este mai indelungat decat in cazul liposuctiei traditionale, sangerarea este redusa. Exista mai multe riscuri de formare a seroamelor (acumulari de lichid ce trebuie ulterior drenate), arsurilor.
Vaser Lipo reprezinta a treia generatie de dispozitive de liposuctie ultrasonica si apeleaza la furnizarea pulsata a fascicolului de energie.

4. Liposuctie cu ultrasunete aplicate extern (XUAL / EUAL)

Metoda de liposuctie ce utilizeaza ultrasunete aplicate extern (exterior corpului, prin piele) elimina riscurile si dezavantajele aferente liposcutiei cu ultrasunete: canula suplimentara ce transmite ultrasunetele, necroza pielii, seroame.

5. Liposuctie cu audiofrecvente si compresor de aer

Liposuctie “ acustica” (Custom acoustic liposuction) - o tehnica inovativa de indepartare permanenta a grasimii ce functioneaza pe baza aerului furnizat via un compresor, in timp ce vibratiile infrasonice de frecventa joasa strabat tesutul adipos dintre piele si muschi. Aceste vibratii faciliteaza indepartarea adipozitatilor cu volum mai mare. In proces nu este implicata caldura, eliminand astfel riscul de vatamare a tesuturilor si se realizeaza sub efectul unei anestezii lozale sau sedari intravenoase (elimina riscurile unei anestezii generale) .
Timpul de operare este redus la jumatate fata de cel aferent liposuctiei traditionale datorita sistemului de procesare rapid: pe masura ce grasimea este lichefiata este imediat absorbita.

Lipo-Vibe reprezinta o tehnica raspndita in Europa (origine: Belgia, 1997) sub denumirea de liposuctie cu unde supersonice oscilatorii.
Aceasta tehnica de liposuctie utilizeaza presiunea aerului pentru a genera energia acustica 3D. Acest tip de energie difera de energia generata de ultrasunete prin:
# tiparul de miscare 3D – mult mai eficienta;
# amplitudinea frecventei – mai mica – ofera mai multa siguranta.

Modelul de miscare 3 D: vibratie, rotatie si oscilatorie ofera acestei tehnici posibilitatea de a opera la frecvente mai mici (infrasonice / infrasunete) - mult mai sigure comparatic cu cele generate de ultrasunete.
Aceasta tehnica ofera posibilitate de modelare “ high definition” a organismului : dispune de un sistem de inchidere automat in cazul apropierii de tesuturi non – adipoase (piele, muschi) .
Inalta protectie a tesuturilor : inchidere automata, nu foloseste caldura. Este recomandata pentru tratarea zonelor mai fibroase si chiar cu cicatrici.

6. Metoda automata de liposuctie (Power-assisted liposuction -PAL)

Este o metoda ce nu foloseste canula traditionala pentru spargerea blocurilor de grasime, ci energia generata de vibratii ale unor dispozitive, pentru a realiza o remodelare precisa, prin eliminarea grasimii din zonele cele mai dificile. Canula are o miscare mecanizata, astfel nu este necesara manevrarea manuala. Nu se bazeaza pe ultrasunete si generare de caldura, protejand tesuturile inconjuratoare, realizeaza un contur precis al organismului.
Posibile riscuri ale metodei sunt : pigmentarea pielii, pielea laxa, aspect cutat al pielii.

7. Liposuctie cu canula dubla (TCAL sau TCL)

Aceasta tehnica de liposuctie utilizeaza o canula pereche cu doua tuburi concentrice, astfel incat canula de aspiratie contine canula ce efectueaza miscari de du-te – vino in vederea distrugerii blocurilor adipoase.
Liposuctia superficiala sau subdermica este facilitata de efectul de spatiu creat de canula exterioara; aceste canule nu se incalzesc si elimina frictiunea cu tesuturile a canulei mobile.

8. Liposuctie asistata cu apa (WAL)

Metoda de liposuctie cu jet de apa foloseste un fascicol de apa (forma de evantai) menit sa slabeasca structura tesutului adipos (spre deosebire de alte metode cu rol de distrugere/ rupere) pentru a facilita procesul de suctiune cu ajutorul canulei speciale. In timpul procedurii fluxul de apa este continuu si imediat aspirat via canula.
Solutia de apa si anestezic este directionata catre zona vizata, vatamarea tesuturilor si durerea sunt minime, necesita o cantitate de solutie de infiltrare redusa (25 % din cantitatea necesara in mod obisnuit) reducand riscul de edem datorat fluidului tumescent.
Spre deosebire de tehnicile laser sau cu ultrasunete de liposuctie, aceasta tehnica cu jet de apa nu genereaza caldura, protejand tesuturile.

Grasimea eliminata in timpul liposuctiei este adesea folosita pentru transfer autolog de grasime sau grefare pentru a umple anumite zone adancite ale corpului, fetei sau pentru a mari volumul uor tesuturi moi. Grasimea rezultata in urma liposuctiei cu jet de apa nu necesita procesare inainte de grefare.

9. Hidroliposuctie (hidroliposcultura)

Hidroliposcultura este o tehnica de liposuctie tumescenta, insa exista cateva deosebiri tehnice ce o clasifica independent de aceasta:
- indepartarea grasimii nu se face prin canule, ci prin niste ace lungi, subtiri, flexibile, goale pe dinauntru:
* se elimina riscul de traumatizare a tesuturilor subcutanate moi ;
* acele nu patrund brutal in tesutul adipos (precum canula) ;
* flexibilitatea le ofera posibilitatea de urmari relieful corpului.
- este folosita ca etapa finala in cazul unei liposuctii standard pentru o corectare suplimentara si crearea unui contur neted maxim.
poate indeparta cu succes stratul subtire de grasime din apropierea pielii pentru a reda naturaletea trasaturilor corporale.
Este o metoda eficienta pentru indepartarea unei cantitati de grasime sub o jumatate de kg (acele au un diametru de maxim 0, 3 cm) .

10. Liposuctie cu vibratii

Tehnica ce foloseste vibratii de peste 4000 de cicli / minut distruge adipocitele, iar lezarea vaselor de sange sau nervilor este mai putin probabila.

11. Lipomodelare electronica

Fragmentarea tesutului adipos are loc cu ajutorul unui camp electric de frecventa inalta. Campul electric se formeaza intre o serie de ace introduse in tesutul adipos profund, ce sunt conectate la un generator programat.
Procesul de desprindere a adipocitelor are loc in doua etape: caldura ce subtiaza tesutul adipos si distrugerea membranelor adipocitelor ce determina formarea unei emulsii grase.
Campul electric generat are doua efecte importante:
- scaderea tesutul gras ramas;
*datorita actiunii substantelor biogice active eliberate de fibrele grase ale sistemului nervos simpatic.
- imbunatatirea schimburilor dintre spatiul intra si extracelular;
* activarea metabolismului celular, intensificarea alimentarii celulare cu oxigen si imbunatatirea microcirculatiei.
Rezultatul acestor actiuni se exprima prin efectul de lifting al pielii : pielea devine mai elastica si dupa aspirare (canule subtiri) se modeleaza dupa noi contururi.

12. Liposuctie cu seringa

O metoda relativ rar utilizata, odata cu aparitia dispozitivului vacuum de suctiunii a tesutului adipos. Dezavantajul major il constituie timpul operator prelungit.
Este recomandata pentru indepartarea unui volum mic de tesut adipos (in principal datorita timpului de operare mare) .
Avantaje:
* presiunea negativa folosita de seringa este mai mica decat cea a dispozitivului vacuum: ideala in cazul pielii subtiri si al unui strat adipos subtire (presiunea mare creste riscul de aspect inestetic postoperator) ;
* traumatizarea redusa a tesuturilor (eliminarea potentialelor denivelari longitudinale la nivelul pielii ce corespund directiei de miscare a canulei) ;
* reducerea semnificativa a perioadei de refacere (datorita traumei minime) ;
* controlul asupra procesului de liposuctie pentru o modelare optima a conturului.

13. Liposuctie virtuala prin cavitatie

Reprezinta un tratament revolutionar atat pentru slabire, anticelulitic cat si pentru remodelarea corporala. Dispozitivul foloseste unde acustice focusate pentru a distruge grasimea selectiv, eliminata apoi in mod natural prin sistemul de drenaj limfatic.
Termenul “ virtual” atasat metodei de liposuctie suprima chiar aceasta etapa de suctiune a grasimii emulsionate.

14. MorfolipoSculptura – metoda revolutionara

Aceasta tehnica asociaza injectiile hipoosmolare cu ser fiziologic, si ultrasunetele. Solutia salina fragilizeaza structura adipocitelor, iar ultrasunetele provoaca implozia celulelor adipoase, distrugandu-le.
Procedura este aplicata numai in urma unui studiu amanuntit al pacientului, morfologie si compozitia tesuturilor ce trebuie tratate.

III. Liposuctia - in functie de tipul segmentarii stratului de grasime

1. Liposuctie chimica

– distrugerea stratului de grasime prin fluidizare.
- desprinderea si fluidizarea stratului de grasime este realizata cu ajutorul unor substante de infiltrare.

* Liposuctie chimica cu colagenaza
Colagenaza este o enzima ce lizeaza (descompune) colagenul. Aceasta enzima proteolitica distruge proteinele. In cadrul unui experiment insa s-a dovedit ca aceasta topeste si tesutul adipos din zona in care s-a injectat.
Utilizarea acestei proteine nu s-a aplicat si in remodelarea corporala prin liposuctie sau lipoliza, insa se testeaza pentru dizolvarea lipoamelor (tumori benigne ale tesutului adipos) . Dezavantajul si incertitudinea acestei aplicatii constau in nivelul de control asupra cantitatii de tesut adipos dizolvat.

2. Liposuctie cu ultrasunete

– distrugerea stratului de grasime prin fragmentare
- distrugerea tesutului adipos pe baza ultrasunetelor (vibratii mecanice ale unui mediu, a carei frecventa inalta depasesete puterea de percepere a urechii umane) .

3. Liposuctie oscilanta

- fragmentarea stratului de grasime se realizeaza cu ajutorul unui tub ce furnizeaza vibratii cu frecventa mare (miscare periodica alternativa de amplitudine mica si frecventa inalta) .

Alegerea tehnicii de liposuctie si etape

Tehnica aleasa de dumneavoastra impreuna cu medicul chirurg depinde de mai multi factori:
*** zona ce necesita tratament;
*** cantitatea de grasime ce trebuie eliminata;
*** pregatirea, experienta si talentul " artistic " al medicului chirurg (anumite tehnici necesita o precizie inalta pentru “ sculptarea” corpului – laserul) .

Scopul principal al liposuctiei este remodelarea corporala: una dintre cele mai frecvente operatii estetice - de eliminare a adipozitatilor in exces din zona feselor, soldurilor, coapselor, abdomenului dar si obraji, barbie, gat, piept, partea superioara a bratelor sau zona subbratului. Cele mai vizate zone insa sunt coapsele, soldurile si flancurile ("colacelul " abdominal) .

Etapa 1: Marcarea zonelor vizate si realizarea inciziilor (dimensiuni reduse).
Etapa 2: Segmentarea stratului adipos : prin fluidizarea sau fragmentarea blocurilor de grasime.
Etapa 3: Aspirarea grasimii cu ajutorul unui dispozitiv vacuum.

Data actualizare: 29-04-2019 | creare: 23-10-2009 | Vizite: 12901
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum