Brahioplastie - lifting al bratelor
©
Autor: Stanciu Elena
Un element din anatomia corpului mai putin luat in considerare de femei in ceea ce priveste remodelarea corporala sunt bratele. Nu trebuie sa va limitati doar la talie si picioare pentru caracterizarea frumusetii corporale. De multe ori rezultatele numeroaselor tratamente si tehnici disponibile atat pentru ten cat si pentru remodelarea corpului pot fi tradate de varsta sau modul de viata, cu atat mai mult cu cat pentru brate este si mai evidenta transformarea aspectului (atat la femei de toate varstele cat si la adolescente) iar numarul remediilor este extrem de redus. Uneori nici exercitiile fizice nu pot repara prea mult conturul armonios al tricepsului, daca conturul musculaturii nu este vizibil datorita pielii laxe, in exces.
Brahioplastia reprezinta termenul medical ce descrie un lifting al bratelor, reductia circumferintei bratelor cunoscuta si sub denumirea de dermolipectomie brahiala.
Inaintarea in varsta dar si scaderea brusca in greutate determina aparitita pielii laxe, flasce datorita pierderii elasticitatii si a volumului de tesut adipos. In cele mai multe cazuri motivele pentru care diverse persoane apeleaza la brahioplastie sunt de natura estetica, insa uneori aceasta problema poate conduce la o deformare severa a formei bratului, impiedicand chiar desfasurarea normala a unor activitati (restrictioneaza miscarea si interfereaza cu utilizarea bratelor in anumite activitati) .
De asemenea brahioplastia poate reprezenta o solutie si pentru cei care celulita s-a depozitat si la nivelul bratelor, iar dieta si fitness-ul nu au dat rezultatele scontate in timp.
Cel mai adesea insa brahioplastia este solicitata de pacientii chirugiei bariatrice, ce necesita o remodelare a tegumentului ce atarna inestetic ca urmare a pierderii unui volum mare de tesut adipos si redarea curburilor fiziologice, naturale ale bratelor.
Exista grade diferite de ptoza a pielii de pe brate. Brahioplastia este in masura sa corecteze aceasta problema rezultand o reductie a circumferintei partii superioare a bratului. Corectia chirurgicala depinde de :
-volumul de tegument si tesut adipos in exces;
-gradul de ptoza a tesuturilor de sustinere ;
-gradul de elasticitate al pielii (incizia trebuie sa fie plasata acolo unde tesutul are capacitatea de a se contracta) .
Desi lifting -ul bratelor se refera strict la indepartarea pielii in exces de la nivelul partii superioare a bratelor, pot fi indepartate si volume mici de tesut adipos prin liposuctie pentru o remodelare mai precisa. Liposculptura poate deveni o alternativa mai putin invaziva de reconturare a bratelor doar daca pielea nu si-a pierdut elasticitatea iar gradul de ptoza apielii este redus.
Apelul la aceasta interventie trebuie sa se faca dupa ce pacientul a obtinut o greutate stabila, liposculptura servind doar pentru a remodela tesutul adipos rezistent la dieta si exercitii fizice, nu ca si tratament al obezitatii.
Un contur deformat al tricepsului brahial devine de multe ori un fenomen obisnuit odata cu imbatranirea, pierderea in greutate treptata si mai ales fluctuatiile de greutate intr-un timp relativ scurt. Multitudinea de tehnici disponibile in vederea corectarii acestor neregularitati de forma ridica anumite probleme in ceea ce priveste plasarea inciziilor, aparitia unor cicatrici hipertrofice si anumite deformari postoperatorii ale conturului.
-un aspect intinerit al bratelor, si a imaginii corporale in ansamblu;
-imbunatatirea echilibrului si a proportiilor in conturul bratelor;
-reducerea excesului tegumentar si a grasimii din partea interna a tricepsului brahial (ptoza tesuturilor moi) ;
-imbunatatirea aspectului cutelor si pliurilor naturale, subaxilare si aspectul jonctiunii bratului cu cosul pieptului (vizibile in pozitia relaxata a bratelor -in jos) ;
-rezultate durabile (sustinute de dieta si exercitii fizice) ;
-eliminarea iritatiilor dezvoltate datorita prozei si excesului tisular;
-imbunatatirea abilitatilor de miscare si pentru exercitiu fizic;
-imbunatatirea confortului vestimentar;
-o mai mare incredere in sine prin imbunatatirea aspectului exterior (o imbunatatire graduala, continua in urmatoarele 3-6 luni).
De retinut!
<> Brahioplastia nu imbunatateste tonusul muscular !
* Insa contribuie la o mobilitate mai buna si permite vizibilitatea muschilor bratelor ca urmare a unui contur natural al bratelor. Pentru un aspect ferm si bine tonifiat al bratelor sunt necesare exercitii pentru tonifierea musculaturii de sub piele.
<>Rezultatele nu sunt permanente!
* Durabilitatea rezultatelor depinde si de elasticitatea pielii, de stilul de viata si exercitiul fizic, insa in cele din urma ca oricare tesut al organismului va fi afectat din nou de efectele imbatranirii.
** persoanele care doresc o retonifiere a aspectului bratelor si a partii superioare a pieptului (langa axila) ;
** persoanele care sunt dispusi sa accepte schimbul intre ptoza tegumentara inestetica de la nivelul tricepsului cu o cicatrice extensiva (in cazul unei interventii extensive) ;
** persoanele care cauta un mod de reintinerire a bratelor ca urmare a efectelor imbatranirii si a pierderii elasticitatii pielii;
** persoanele care nececesita indepartarea unui exces tegumentar si adipos rezistent la dieta si exercitii fizice;
** pacientul trebuie sa aiba o greutate stabila si sa nu fie supraponderal;
** pacientii care suntindeplinesc conditiile de mai sus, dar necesita in plus o interventie de liposuctie pentru suctionarea grasimii pentru netezirea lambourilor de piele.
Inainte de a lua o decizie medicala trebuie sa discutati cu medicul dvs despre istoricul dvs medical, istoricul unor boli precum diabetul, tulburari ale tiroidei, presiunea arteriala, boli cardiovasculare sau alte tulburari ale sistemului circulator. Medicul trebuie sa analizeze si informatii privind istoricul interventiilor chirurgicale, administratarea unor medicamente, consumul unor suplimente, vitamine, sau consumul de alcool, tutun sau substante stupefiante- acestea pot afecta timpul siprocesul de vindecare si in cele din urma rezultatele finale.
Brahioplastia este o interventie chirurgicala electiva. De aceea este foarte important ca pacientii sa aiba asteptari realiste si sa-si concentreze atentia pe ideea de imbunatatire decat pe cea de perfectiune.
-pacientii care au suferit infectii in zona axilei sau productia excesiva de secretii a glandelor sudoripare sau infectii ale glandelor sudoripare;
-pacientii care au suferit interventii de indepartare a nodulilor limfatici de la nivelul axilei..
-pacientii care consuma alcool si produse din tutun.
# proceduri de lifting corporal: lifting al sanilor, reductia sanilor, abdominoplastie, lifting crural (coapse interne), lifting -ul coapselor, lifting-ul feselor -pentru intinerirea si tonifierea aspectului corporal;
- In mod obisnuit brahioplastia, ca si metoda de remodelare corporala in urma efectelor unei interventii bariatrice, este precedata de un lifting corporal cu o pauza de 3 luni intre interventii pentru a permite vindecarea.
# datorita pierderii in greutate si pierderii elasticitatii pielii, si tenul si volumul facial are de suferit de aceea uneori se recomanda si un lifting facial sau al gatului pentru intinerirea aspectului facial.
# Liposuctia bratelor este o procedura complementara realizata in conjunctie cu brahioplastia, folosita de unii chirurgi ca metoda de disecare si separare a tesuturilor moi profunde de lambourile tegumentare.
<>Liposuctia subtiaza si remodelaza lamboul de piele ramas pentru suturare, pentru a obtine un aspect neted si tonifiat.
<>Liposuctia poate fi o metoda de reducere a circumferintei tricepsului brahial in masura in care anumiti factori precum elasticitatea pielii, excesul de grasime si proportia de exces tegumentar permite acest lucru.
Pentru pacientii ce au suferit operatii bariatrice sau pierderi in greutate masive intr-un timp relativ scurt, afectate de expunerea prelungita la soare si efectele fotoimbatranirii, cu o elasticitate precara a pielii si exces masiv de tegument, liposuctia nu este o solutie. Aceasta poate doar imbunatati rezultatele brahioplastiei.
Daca persoana solicitanta este tanara, nu are vergeturi in zona bratelor, nu are un istoric de fluctuatii in greutate, slabire brusca atunci liposuctia poate fi o solutie pentru reducerea circumferintei partii superioare a bratelor fara brahioplastie (aceasta decizie apartine medicului) .
Sculptura chirurgicala a circumferintei bratului implica nu doar tesuturile superficiale, ci si tesuturile mai profunde, care au devenit flasce. Exista o legatura intre tesuturile flacide de la nivelul bratului si anumiti muschi de la nivelul pieptului si gatului (spre spate) .
Aceasta interventie va permite pacientilor sa se bucure de confort vestimentar ca urmare a reductiei partii superioare a trunchiului.
Mini lifting -ul bratelor reprezinta o optiune pentru pacientii care necesita o interventie minora de revizie a tegumentului de la nivelul brahial superior. Interventia este asemanatoare, in schimb incizia si implicit cicatricea sunt mai mici. Mai mult decat atat aceasta poate sa fie localizata doar la subbrat, in pliul natural al pielii, mai putin vizibil (o cicatrice semicirculara de dimensiuni mici prin care poate fi introdusa si canula pentru suctionarea unui eventual exces de grasime) .
Candidatii pentru o mini brahioplastie sunt acele persoane care au pierdut in greutate moderat prin dieta si exercitiu fizic, iar pielea si-a pierdut elasticitatea si tonusul. Astfel este necesara doar o reconturarea a curburilor naturale ale tricepsului prin excizia tegumentului in exces localizat in apropierea axilei.
Un alt tip de incizie, este cea a unei elipse asimetrice (tehnica aparuta in anii 1990), iar suturile sunt ancorate astfel incat sa controleze perfect tensiunea de la nivelul inciziei, impiedicand largirea cicatricei subaxilare. Lipoplastia remodeleaza conturul tesutului adipos, iar prin excizie pielea este repozitioanta dupa curbura naturala a bratului.
Aceasta tehnica de mini brahioplastie are ca rezultat o reducere cu 15- 25% a cirucumferintei bratului, in partea superioara iar cicatricile sunt netede si aproape inobservabile. Desi aspectul postoperator al zonei prezinta incretituri aceasta problema se rezolva spontan in cateva luni pe masura ce pielea se contracta si se modeleaza pe conturul tesutului muscular.
Tot in categoria brahioplastiei minim invazive se afla si liposuctia ca si tehnica minim invaziva de reconturarea a circumferintei bratului pentru pacientii cu exces tegumentar minim (nu necesita excizie) . Nu este recomandata pentru persoanele in varsta si pentru cei cu un tonus slab al pielii.
# Posibilitati de incizionare:
-partea interioara a bratului (zona mediala a bratului, dinspre trunchi) de la nivelul cotului pana la subbrat;
-partea interioara a bratului, spre partea posterioara, tot de la nivelul cotului pana sub axila;
-inciza extinsa de la nivelul cotului catre lateralele pieptului, tranzitia de la nivelul axilei facandu-se printr-o incizie in zig-zag pentru a preveni cicatrizarea hipertrofica, strangerea pielii si formarea unor benzi cicatriciale.
-incizie de dimensiuni mici, ce urmeaza cuta naturala de la subbrat.
# Liposuctia acolo unde este necesara.
# Excizia excesului de piele si intinderea si repozitionarea tegumentului restant pentru un contur natural, neted, ferm, tanar.
Initial sunt excizate si repozitionate straturile mai profunde ale tesuturilor, apoi cele superficiale. Lamboul excizat are o forma elipsoidala sau triunghiulara, iar forma inciziei este in forma de T. Tesutul adipos ramas va acoperi si proteja nervii si arterele, liposuctia fiind o forma de sculptare a tesuturilor adipoase.
# Pacientul nu necesita internare, timpul operator 2-3 ore.
Brahioplastia nu reprezinta un tratament pentru obezitate!
Se recomanda mentinerea bratelor ridicate deasupra nivelului inimii pentru a reduce edemul.
Igiena locala previne infectia la locul de interventie. In lipsa unui tratament si regim adecvat cicatricile pot capata un aspect inestetic. In general cicatricile se pot estompa in timp cu creme anticicatrici, benzi cu silicon, masaj.
Recuperarea consta intr-un stadiu preliminar de ingrijire a ranii (2 saptamani) si stadiul de recuperare totala cu incheierea cicatrizarii- cat mai putin vizibila (ce dureaza pana la 6 saptamani).
Cicatricea de la nivelul bratului poate fi evitata prin realizarea interventiei in 2 etape:
>liposuctia apoi o perioada de recuperare pentru a lasa pielea sa se contracte (3-6 luni) ;
>intinderea si ridicarea excesului tegumentar pana la pliul axilei, unde se practica excizia si sutura.
Inciziile sunt inchise cu suturi absorbabile sau neabsorbabile in functie de complexitatea interventiei.
Trebuie sa evitati efortul fizic, activitatile sexuale, ridicarea unor greutati timp de cateva saptamani.
In functie de varsta pacientului in momentul interventiei, rezultatele pot fi de lunga durata, insa acest lucru depinde daca pacientul se intretine, are o dieta sanatoasa si un program regulat de sport.
Masajul ajuta de asemenea la mentinerea rezultatelor.
Cicatricele care rezulta nu sunt considerate mature decat dupa 1-2 ani de la interventia chirurgicala si nu sunt de obicei observabile. In caz contrar se realizeaza o revizie a cicatricilor, dupa maturarea lor.
<>infectie – foarte rar;
<>schimbarea perceptiei senzoriale- temporar ;
-este considerata anormala o schimbare permanenta a perceptiei senzoriale la nivelul mainilor si antebratelor;
<>neregularitati ale conturului tegumentar – cute vizibile si palpabile la nivelul cicatricilor, in special capetele acestora; pot fi corectate chirurgical;
<>discloratii ale pielii – temporare, extrem de rar devin permanente;
<>echimoze si tumefiere, inflamatii;
<>sensibilizarea excesiva a pielii- mancarimi, sensibilitate excesiva la rece si cald;
<>senzatii de tensiune la nivelul bratului ;
<>necroza tesutului adipos din straturile mai profunde;
<>vatamarea tesuturilor mai profunde – nervi, vase de sange, muschi, plamani (pneumotorax) ;
<>asimetria cicatricilor (revizia cicatricilor, tratamente) .
<>asimetria conturului bratelor – determinata de factori ca tonusul pielii, a depozitelor adipoase, proemineneta scheletului, tonusul muscular; poate fi imbunatatita chirurgical.
<>un proces lent de vindecare sau redeschiderea plagii (in special la fumatori) ;
<>statusul metabolic al persoanelor solicitante poate influenta procesul de vindecare si aspectul rezultatelor finale – datorita pierderii masive in greutate exista dezechilibre in ceea ce priveste compozitia sangelui si a nivelului de proteine.
<>durere – medie, controlata de medicamente; durerea cronica este putin probabila, si este derminarea de captivitatea unui nerv in tesutul cicatricial.
<>rezultate nesatisfacatorii;
<>scurtarea durabilitatii rezultatelor ca urmare a nerespectarii unei diete sanatoase si a unui program de exercitii fizice;
<>recurenta pielii laxe si a tesuturilor – datorita expunerii prelungite la soare, procesul de imbatranire, fluctuatiile de greutate postoperatorii, sarcina, menopauza.
<>reactii sistemice la medicamente;
<>supraglomerarea cu fluide -ca urmare a injectarii a unui volum prea mare de fluide (anestezice locale si a epinefrina) in tesuturile adipoase;
<>reactii alergice la anestezic;
<>riscurile aferente anesteziei generale;
<>necesitatea unei interventii secundare de brahioplastie
O interventie secundara este necesara pentru a obtine rezultate optime. Desi rata de succes a interventiei este destul de ridicata nimeni nu va poate oferi o garantie expresa sau implicita a rezultatelor finale. Aceasta depinde si de varsta si anumiti factori legate de stare generala de sanatate a pacientului si de starea pielii si a tesuturilor brahiale.
Noua tehnica, ce conform unor studii preliminarii ar putea atinge scopurile mentioante este utilizarea unui mulaj pentru realziarea unei incizii sub forma unui dublu S italic (SS) .
O serie de studii anatomice au demonstrat ca in cazul persoanelor tinere tesuturile moi posteromediale sunt suspendate ferm de o bucla a unui sistem fascial dur, dar dinamic care isi capata rezistenta de la periostul clavicular.
Slabirea conexiunilor dintre sistemul conjunctiv brahial cu sidtemul conjunctiv axilar, si relaxarea excesiva a tesuturilor conjunctive axilare, impreuna cu procesul de imbatranire, fluctuatiile in greutate determina ptoza tesuturilor posteromediale brahiale. Avand la baza aceasta determinare a faptelor procedura de brahioplastie a fost modificata pentru a asigura o ancorare sigura a lamboului brahial de tesutul conjunctiv axilar cu ajutorul unui sistem restaurator de incizii atent gandite (reduc riscul de marire si de migratie a cicatricilor, precum si de formare a unor contururi nenaturale) .
Pielea si tesuturile subcutanate superficiale sunt incizate adanc, in form sinusoidala pana la nivelul aponevrozei (membrana rezistenta, constituita din fibre conjunctive) mushilor subiacenti.
Aceasta incizie numita si plastia Z este asezata astfel incat linia transversala sa se afle pe culmea axilei. Aceasta forma a fost aleasa pentru a preveni contractia liniara a pielii si pentru a putea restaura forma naturala a axilei.
Ce este brahioplastia si cand puteti apela la aceasta operatie de remodelare corporala?
Brahioplastia reprezinta o interventie chirurgicala electiva de remodelare si imbunatatire a formei si conturului membrelor superioare, prin indepartare excesului tegumentar si adipos, afectat de ptoza si flaciditate, la nivelul tricepsului brahial (partea superioara a bratului) .Brahioplastia reprezinta termenul medical ce descrie un lifting al bratelor, reductia circumferintei bratelor cunoscuta si sub denumirea de dermolipectomie brahiala.
Inaintarea in varsta dar si scaderea brusca in greutate determina aparitita pielii laxe, flasce datorita pierderii elasticitatii si a volumului de tesut adipos. In cele mai multe cazuri motivele pentru care diverse persoane apeleaza la brahioplastie sunt de natura estetica, insa uneori aceasta problema poate conduce la o deformare severa a formei bratului, impiedicand chiar desfasurarea normala a unor activitati (restrictioneaza miscarea si interfereaza cu utilizarea bratelor in anumite activitati) .
De asemenea brahioplastia poate reprezenta o solutie si pentru cei care celulita s-a depozitat si la nivelul bratelor, iar dieta si fitness-ul nu au dat rezultatele scontate in timp.
Cel mai adesea insa brahioplastia este solicitata de pacientii chirugiei bariatrice, ce necesita o remodelare a tegumentului ce atarna inestetic ca urmare a pierderii unui volum mare de tesut adipos si redarea curburilor fiziologice, naturale ale bratelor.
Exista grade diferite de ptoza a pielii de pe brate. Brahioplastia este in masura sa corecteze aceasta problema rezultand o reductie a circumferintei partii superioare a bratului. Corectia chirurgicala depinde de :
-volumul de tegument si tesut adipos in exces;
-gradul de ptoza a tesuturilor de sustinere ;
-gradul de elasticitate al pielii (incizia trebuie sa fie plasata acolo unde tesutul are capacitatea de a se contracta) .
Desi lifting -ul bratelor se refera strict la indepartarea pielii in exces de la nivelul partii superioare a bratelor, pot fi indepartate si volume mici de tesut adipos prin liposuctie pentru o remodelare mai precisa. Liposculptura poate deveni o alternativa mai putin invaziva de reconturare a bratelor doar daca pielea nu si-a pierdut elasticitatea iar gradul de ptoza apielii este redus.
Apelul la aceasta interventie trebuie sa se faca dupa ce pacientul a obtinut o greutate stabila, liposculptura servind doar pentru a remodela tesutul adipos rezistent la dieta si exercitii fizice, nu ca si tratament al obezitatii.
Un contur deformat al tricepsului brahial devine de multe ori un fenomen obisnuit odata cu imbatranirea, pierderea in greutate treptata si mai ales fluctuatiile de greutate intr-un timp relativ scurt. Multitudinea de tehnici disponibile in vederea corectarii acestor neregularitati de forma ridica anumite probleme in ceea ce priveste plasarea inciziilor, aparitia unor cicatrici hipertrofice si anumite deformari postoperatorii ale conturului.
Beneficiile procedurii de brahioplastie
Majoritatea persoanelor care solicita aceasta interventie cauta imbunatatiri estetice – un aspect ferm si tonifiat al bratelor. Insa beneficiile postoperatorii sunt multiple:-un aspect intinerit al bratelor, si a imaginii corporale in ansamblu;
-imbunatatirea echilibrului si a proportiilor in conturul bratelor;
-reducerea excesului tegumentar si a grasimii din partea interna a tricepsului brahial (ptoza tesuturilor moi) ;
-imbunatatirea aspectului cutelor si pliurilor naturale, subaxilare si aspectul jonctiunii bratului cu cosul pieptului (vizibile in pozitia relaxata a bratelor -in jos) ;
-rezultate durabile (sustinute de dieta si exercitii fizice) ;
-eliminarea iritatiilor dezvoltate datorita prozei si excesului tisular;
-imbunatatirea abilitatilor de miscare si pentru exercitiu fizic;
-imbunatatirea confortului vestimentar;
-o mai mare incredere in sine prin imbunatatirea aspectului exterior (o imbunatatire graduala, continua in urmatoarele 3-6 luni).
De retinut!
<> Brahioplastia nu imbunatateste tonusul muscular !
* Insa contribuie la o mobilitate mai buna si permite vizibilitatea muschilor bratelor ca urmare a unui contur natural al bratelor. Pentru un aspect ferm si bine tonifiat al bratelor sunt necesare exercitii pentru tonifierea musculaturii de sub piele.
<>Rezultatele nu sunt permanente!
* Durabilitatea rezultatelor depinde si de elasticitatea pielii, de stilul de viata si exercitiul fizic, insa in cele din urma ca oricare tesut al organismului va fi afectat din nou de efectele imbatranirii.
Cine este un candidat eligibil pentru brahioplastie?
** Femei sau barbati care sufera datorita ptozei pliurilor de piele, inestetice sau datorita celulitei localizate inestetic la nivelul bratelor.** persoanele care doresc o retonifiere a aspectului bratelor si a partii superioare a pieptului (langa axila) ;
** persoanele care sunt dispusi sa accepte schimbul intre ptoza tegumentara inestetica de la nivelul tricepsului cu o cicatrice extensiva (in cazul unei interventii extensive) ;
** persoanele care cauta un mod de reintinerire a bratelor ca urmare a efectelor imbatranirii si a pierderii elasticitatii pielii;
** persoanele care nececesita indepartarea unui exces tegumentar si adipos rezistent la dieta si exercitii fizice;
** pacientul trebuie sa aiba o greutate stabila si sa nu fie supraponderal;
** pacientii care suntindeplinesc conditiile de mai sus, dar necesita in plus o interventie de liposuctie pentru suctionarea grasimii pentru netezirea lambourilor de piele.
Inainte de a lua o decizie medicala trebuie sa discutati cu medicul dvs despre istoricul dvs medical, istoricul unor boli precum diabetul, tulburari ale tiroidei, presiunea arteriala, boli cardiovasculare sau alte tulburari ale sistemului circulator. Medicul trebuie sa analizeze si informatii privind istoricul interventiilor chirurgicale, administratarea unor medicamente, consumul unor suplimente, vitamine, sau consumul de alcool, tutun sau substante stupefiante- acestea pot afecta timpul siprocesul de vindecare si in cele din urma rezultatele finale.
Brahioplastia este o interventie chirurgicala electiva. De aceea este foarte important ca pacientii sa aiba asteptari realiste si sa-si concentreze atentia pe ideea de imbunatatire decat pe cea de perfectiune.
Contraindicatiile brahioplastiei:
-femeile care au suferit anterior o operatie de mastectomie – deoarece riscurile cresc pentru realizarea unei brahioplastii;-pacientii care au suferit infectii in zona axilei sau productia excesiva de secretii a glandelor sudoripare sau infectii ale glandelor sudoripare;
-pacientii care au suferit interventii de indepartare a nodulilor limfatici de la nivelul axilei..
-pacientii care consuma alcool si produse din tutun.
Proceduri complementare cu brahioplastia
Brahioplastia poate fi combinata cu urmatoarele tipuri de proceduri complementare:# proceduri de lifting corporal: lifting al sanilor, reductia sanilor, abdominoplastie, lifting crural (coapse interne), lifting -ul coapselor, lifting-ul feselor -pentru intinerirea si tonifierea aspectului corporal;
- In mod obisnuit brahioplastia, ca si metoda de remodelare corporala in urma efectelor unei interventii bariatrice, este precedata de un lifting corporal cu o pauza de 3 luni intre interventii pentru a permite vindecarea.
# datorita pierderii in greutate si pierderii elasticitatii pielii, si tenul si volumul facial are de suferit de aceea uneori se recomanda si un lifting facial sau al gatului pentru intinerirea aspectului facial.
# Liposuctia bratelor este o procedura complementara realizata in conjunctie cu brahioplastia, folosita de unii chirurgi ca metoda de disecare si separare a tesuturilor moi profunde de lambourile tegumentare.
<>Liposuctia subtiaza si remodelaza lamboul de piele ramas pentru suturare, pentru a obtine un aspect neted si tonifiat.
<>Liposuctia poate fi o metoda de reducere a circumferintei tricepsului brahial in masura in care anumiti factori precum elasticitatea pielii, excesul de grasime si proportia de exces tegumentar permite acest lucru.
Pentru pacientii ce au suferit operatii bariatrice sau pierderi in greutate masive intr-un timp relativ scurt, afectate de expunerea prelungita la soare si efectele fotoimbatranirii, cu o elasticitate precara a pielii si exces masiv de tegument, liposuctia nu este o solutie. Aceasta poate doar imbunatati rezultatele brahioplastiei.
Daca persoana solicitanta este tanara, nu are vergeturi in zona bratelor, nu are un istoric de fluctuatii in greutate, slabire brusca atunci liposuctia poate fi o solutie pentru reducerea circumferintei partii superioare a bratelor fara brahioplastie (aceasta decizie apartine medicului) .
Tehnici chirurgicale pentru estetica bratelor
Tipul de brahioplastie, lungimea si vizibilitatea cicatricilor postoperatorii depind de cantitatea de tesut in exces cat si gradul de ptoza si localizarea acesteia.Brahioplastie traditionala (standard)
In cazul unui exces de piele masiv si un grad ridicat de ptoza, ce se extinde de la nivelul cotului pana la subbrat, singura solutie este indepartarea completa a partii flacide printr-o operatie standard de brahioplastie. Aceasta permite excizia maxima a tesuturilor redundante. Incizia se desfasoara de la nivelul axilei pana la nivelul cotului (posteromedial pentru a nu fi vizibila decat la ridicarea completa a bratului) . Modificarea inciziei este posibila pentru a limita contractia cicatricii sub axila.Sculptura chirurgicala a circumferintei bratului implica nu doar tesuturile superficiale, ci si tesuturile mai profunde, care au devenit flasce. Exista o legatura intre tesuturile flacide de la nivelul bratului si anumiti muschi de la nivelul pieptului si gatului (spre spate) .
Brahioplastie extinsa
Este specifica celor care solicita o brahioplastie ca urmare a pierderii in greutate in urma unei operatii bariatrice, iar faldurile de piele se extind de la cot catre exila si pe partile laterale ale pieptului. Acestia reprezinta candidati pentru o brahioplastie extinsa. Incizia se extinde de la nivelul cotului pana sub axila si apoi pe marginile exterioare a pieptului pana la nivelul imaginar al benzii orizontale a sutienului.Aceasta interventie va permite pacientilor sa se bucure de confort vestimentar ca urmare a reductiei partii superioare a trunchiului.
Brahioplastie minim invaziva
>cu incizie sub-axilara - Mini- brahioplastieMini lifting -ul bratelor reprezinta o optiune pentru pacientii care necesita o interventie minora de revizie a tegumentului de la nivelul brahial superior. Interventia este asemanatoare, in schimb incizia si implicit cicatricea sunt mai mici. Mai mult decat atat aceasta poate sa fie localizata doar la subbrat, in pliul natural al pielii, mai putin vizibil (o cicatrice semicirculara de dimensiuni mici prin care poate fi introdusa si canula pentru suctionarea unui eventual exces de grasime) .
Candidatii pentru o mini brahioplastie sunt acele persoane care au pierdut in greutate moderat prin dieta si exercitiu fizic, iar pielea si-a pierdut elasticitatea si tonusul. Astfel este necesara doar o reconturarea a curburilor naturale ale tricepsului prin excizia tegumentului in exces localizat in apropierea axilei.
Un alt tip de incizie, este cea a unei elipse asimetrice (tehnica aparuta in anii 1990), iar suturile sunt ancorate astfel incat sa controleze perfect tensiunea de la nivelul inciziei, impiedicand largirea cicatricei subaxilare. Lipoplastia remodeleaza conturul tesutului adipos, iar prin excizie pielea este repozitioanta dupa curbura naturala a bratului.
Aceasta tehnica de mini brahioplastie are ca rezultat o reducere cu 15- 25% a cirucumferintei bratului, in partea superioara iar cicatricile sunt netede si aproape inobservabile. Desi aspectul postoperator al zonei prezinta incretituri aceasta problema se rezolva spontan in cateva luni pe masura ce pielea se contracta si se modeleaza pe conturul tesutului muscular.
Tot in categoria brahioplastiei minim invazive se afla si liposuctia ca si tehnica minim invaziva de reconturarea a circumferintei bratului pentru pacientii cu exces tegumentar minim (nu necesita excizie) . Nu este recomandata pentru persoanele in varsta si pentru cei cu un tonus slab al pielii.
Procedura de brahioplastie
# Administrarea unei anestezii generale sau a unei anestezii locale combinate cu sedare intravenoasa.# Posibilitati de incizionare:
-partea interioara a bratului (zona mediala a bratului, dinspre trunchi) de la nivelul cotului pana la subbrat;
-partea interioara a bratului, spre partea posterioara, tot de la nivelul cotului pana sub axila;
-inciza extinsa de la nivelul cotului catre lateralele pieptului, tranzitia de la nivelul axilei facandu-se printr-o incizie in zig-zag pentru a preveni cicatrizarea hipertrofica, strangerea pielii si formarea unor benzi cicatriciale.
-incizie de dimensiuni mici, ce urmeaza cuta naturala de la subbrat.
# Liposuctia acolo unde este necesara.
# Excizia excesului de piele si intinderea si repozitionarea tegumentului restant pentru un contur natural, neted, ferm, tanar.
Initial sunt excizate si repozitionate straturile mai profunde ale tesuturilor, apoi cele superficiale. Lamboul excizat are o forma elipsoidala sau triunghiulara, iar forma inciziei este in forma de T. Tesutul adipos ramas va acoperi si proteja nervii si arterele, liposuctia fiind o forma de sculptare a tesuturilor adipoase.
# Pacientul nu necesita internare, timpul operator 2-3 ore.
Brahioplastia nu reprezinta un tratament pentru obezitate!
Postoperator
Dupa interventie se aplica bandaje compresive (bandaje cu manson elastic) pentru a reduce edemul (umflatura nedureroasa rezultata prin acumulare de lichid seros in tesuturi), echimozele, inflamatia (umflare si inrosire usoara firesti in procesul de vindecare a unei plagi) si pentru suportul asigurat tesuturilor pentru contractarea si adaptarea pielii si a tesuturilor la noul contur.Se recomanda mentinerea bratelor ridicate deasupra nivelului inimii pentru a reduce edemul.
Igiena locala previne infectia la locul de interventie. In lipsa unui tratament si regim adecvat cicatricile pot capata un aspect inestetic. In general cicatricile se pot estompa in timp cu creme anticicatrici, benzi cu silicon, masaj.
Recuperarea consta intr-un stadiu preliminar de ingrijire a ranii (2 saptamani) si stadiul de recuperare totala cu incheierea cicatrizarii- cat mai putin vizibila (ce dureaza pana la 6 saptamani).
Cicatricea de la nivelul bratului poate fi evitata prin realizarea interventiei in 2 etape:
>liposuctia apoi o perioada de recuperare pentru a lasa pielea sa se contracte (3-6 luni) ;
>intinderea si ridicarea excesului tegumentar pana la pliul axilei, unde se practica excizia si sutura.
Inciziile sunt inchise cu suturi absorbabile sau neabsorbabile in functie de complexitatea interventiei.
Trebuie sa evitati efortul fizic, activitatile sexuale, ridicarea unor greutati timp de cateva saptamani.
Rezultate ale brahioplastiei
Noul contur brahial este bine proportionar si tonifiat, imbunatatit vizibil si palpatoriu.In functie de varsta pacientului in momentul interventiei, rezultatele pot fi de lunga durata, insa acest lucru depinde daca pacientul se intretine, are o dieta sanatoasa si un program regulat de sport.
Masajul ajuta de asemenea la mentinerea rezultatelor.
Cicatricele care rezulta nu sunt considerate mature decat dupa 1-2 ani de la interventia chirurgicala si nu sunt de obicei observabile. In caz contrar se realizeaza o revizie a cicatricilor, dupa maturarea lor.
Riscuri si complicatii posibile
<>sangerare – evitati administrarea de anticoagulante in perioada premergatoare interventiei;<>infectie – foarte rar;
<>schimbarea perceptiei senzoriale- temporar ;
-este considerata anormala o schimbare permanenta a perceptiei senzoriale la nivelul mainilor si antebratelor;
<>neregularitati ale conturului tegumentar – cute vizibile si palpabile la nivelul cicatricilor, in special capetele acestora; pot fi corectate chirurgical;
<>discloratii ale pielii – temporare, extrem de rar devin permanente;
<>echimoze si tumefiere, inflamatii;
<>sensibilizarea excesiva a pielii- mancarimi, sensibilitate excesiva la rece si cald;
<>senzatii de tensiune la nivelul bratului ;
<>necroza tesutului adipos din straturile mai profunde;
<>vatamarea tesuturilor mai profunde – nervi, vase de sange, muschi, plamani (pneumotorax) ;
<>asimetria cicatricilor (revizia cicatricilor, tratamente) .
<>asimetria conturului bratelor – determinata de factori ca tonusul pielii, a depozitelor adipoase, proemineneta scheletului, tonusul muscular; poate fi imbunatatita chirurgical.
<>un proces lent de vindecare sau redeschiderea plagii (in special la fumatori) ;
<>statusul metabolic al persoanelor solicitante poate influenta procesul de vindecare si aspectul rezultatelor finale – datorita pierderii masive in greutate exista dezechilibre in ceea ce priveste compozitia sangelui si a nivelului de proteine.
<>durere – medie, controlata de medicamente; durerea cronica este putin probabila, si este derminarea de captivitatea unui nerv in tesutul cicatricial.
<>rezultate nesatisfacatorii;
<>scurtarea durabilitatii rezultatelor ca urmare a nerespectarii unei diete sanatoase si a unui program de exercitii fizice;
<>recurenta pielii laxe si a tesuturilor – datorita expunerii prelungite la soare, procesul de imbatranire, fluctuatiile de greutate postoperatorii, sarcina, menopauza.
<>reactii sistemice la medicamente;
<>supraglomerarea cu fluide -ca urmare a injectarii a unui volum prea mare de fluide (anestezice locale si a epinefrina) in tesuturile adipoase;
<>reactii alergice la anestezic;
<>riscurile aferente anesteziei generale;
<>necesitatea unei interventii secundare de brahioplastie
O interventie secundara este necesara pentru a obtine rezultate optime. Desi rata de succes a interventiei este destul de ridicata nimeni nu va poate oferi o garantie expresa sau implicita a rezultatelor finale. Aceasta depinde si de varsta si anumiti factori legate de stare generala de sanatate a pacientului si de starea pielii si a tesuturilor brahiale.
Inovatii asupra tehnicilor de remodelare a tesuturiilor dermograsoase a bratelor
Tehnici de realizare a brahioplastiei folosind un mulaj/ tipar
De-a lungul ultimelor doua decade au fost dezvoltate diverse tehnici de corectare a lipodistrofiei si laxitatii tegumentare de la nivelul bratelor in vederea obtinerii unui contur mai natural, discret, simetric – scopuri care nu intotdeauna au fost atinse cu succes.Noua tehnica, ce conform unor studii preliminarii ar putea atinge scopurile mentioante este utilizarea unui mulaj pentru realziarea unei incizii sub forma unui dublu S italic (SS) .
Tehnica inovativa fara excizie
Noua tehnica pentru brahioplastie, propusa are drept scop corectia ptozei tisulare fara excizie. Aceasta tehnica se bazeaza pe rularea lamboului dezepitelizat dinspre posteriorul bratului si glisarea acestuia pe sub piele, in partea frontala a bratului, reconturand astfel rotunjimea circumferintei bratului, cu o densitate mai ferma.O serie de studii anatomice au demonstrat ca in cazul persoanelor tinere tesuturile moi posteromediale sunt suspendate ferm de o bucla a unui sistem fascial dur, dar dinamic care isi capata rezistenta de la periostul clavicular.
Slabirea conexiunilor dintre sistemul conjunctiv brahial cu sidtemul conjunctiv axilar, si relaxarea excesiva a tesuturilor conjunctive axilare, impreuna cu procesul de imbatranire, fluctuatiile in greutate determina ptoza tesuturilor posteromediale brahiale. Avand la baza aceasta determinare a faptelor procedura de brahioplastie a fost modificata pentru a asigura o ancorare sigura a lamboului brahial de tesutul conjunctiv axilar cu ajutorul unui sistem restaurator de incizii atent gandite (reduc riscul de marire si de migratie a cicatricilor, precum si de formare a unor contururi nenaturale) .
Brahioplastia si restaurarea axilei (plastia axilara)
Plastia axilara poate fi realizata in conjunctie cu brahioplastia pentru a corecta ptoza tegumentara si adipoasa de deasupra liniei sutienului, la nivelul axilei, ce limiteaza anumite miscari sau pune in dificultate purtarea anumitor piese de vestimentatie (sutine, articole fara maneci) . Grasimea este aspirata, iar excesul de piele indepartat creand o line vizbil imbunatatita a axilei (ciatricea este ascunsa in cutele naturale de la subbrat) .Pielea si tesuturile subcutanate superficiale sunt incizate adanc, in form sinusoidala pana la nivelul aponevrozei (membrana rezistenta, constituita din fibre conjunctive) mushilor subiacenti.
Aceasta incizie numita si plastia Z este asezata astfel incat linia transversala sa se afle pe culmea axilei. Aceasta forma a fost aleasa pentru a preveni contractia liniara a pielii si pentru a putea restaura forma naturala a axilei.
Data actualizare: 08-08-2013 | creare: 17-12-2009 | Vizite: 11737
Bibliografie
Totul despre Brahioplastie- chirurgia estetica a bratelor - link:https://www.beautifulfigure.com/p_arm.htm
Brahioplastia- reductia bratelor, lifting -ul bratelor, conturarea si contractia circumferintei bratelor- link:
https://www.plasticsurgery4u.com/procedure_folder/arm/brachioplasty_armlift.html
Brahioplastia - lifting -ul partii superioare a bratelor- link:
https://www.docshop.com/education/cosmetic/body/lift/arm/
Brahioplastia- link:
https://www.aboardcertifiedplasticsurgeonresource.com/brachioplasty/index.html
Lifting -ul bratelor- un remediu estetic al ptozei pielii membrelor superioare- link:
https://www.cosmeticremedies.com/body_contouring/brachioplasty.php
Lifting- ul partii superioare a bratelor - brahioplastie - link:
https://www.mycosmeticprocedures.com/body/sculpting/brachioplasty-arm-lift.html
Chirurgie subaxilara - plastia brahiala- link:
https://surgery.med.umich.edu/plastic/clinical/cosmetic/brachioplasty/
O tehnica de brahioplastie specifica ptozei excesive a bratelor - link:
Articol: A Technique of Brachioplasty
Berish Strauch, M.D., David Greenspun, M.D., Joshua Levine, M.D., and Thomas Baum, P.A.C., American Society of Plastic Surgeons
Brahioplastie cu incizie minima - o noua optiune pentru brate atractive- link:
https://www.surgery.org/media/news-releases/minimal-incision-brachioplasty--a-new-option-for-more-attractive-upper-arms
Lifting -ul bratelor- link:
https://www.augmentbreast.com/plasticsurgeryprocedures/armlifts.html
Ce trebuie sa stiti despre brahioplastie ( lifting -ul bratelor)- link:
https://plasticsurgery.about.com/od/bodyproceduresaz/p/arm_lift.htm
Brahioplastia minim invaziva- link:
https://www.aboardcertifiedplasticsurgeonresource.com/brachioplasty/minimal-incison.html
Plastia axiala- link:
https://www.cosmeticplasticsurgery.uk.com/breasts/axilla-plasty-cosmetic-surgery-procedure.php
Tehnica folosirii unui sablon incizional in brahioplastie- link:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10809117
O noua tehnica chirurgicala in brahioplastie- link:
https://journals.lww.com/plasreconsurg/Abstract/1989/07000/A_New_Technique_for_Brachioplasty.16.aspx
Inovatii in brahioplastie- link:
https://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=3666914
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum