Jocul la preșcolari reduce riscul de probleme de sănătate mintală mai târziu

©

Autor:

Jocul la preșcolari reduce riscul de probleme de sănătate mintală mai târziu

Un studiu publicat de Universitatea Cambridge arată că preșcolarii care relaționează și se joacă bine cu ceilalți copii de vârsta lor tind să se bucure de o sănătate mintală mai bună pe măsură ce îmbătrânesc.
În urma analizei a 1.700 de copii cu vârste de la 3 la 7 ani, acest studiu oferă prima dovadă a faptului că aptitudinea de a te juca frumos cu alți copii poate avea un efect de protecție a creierului.

În cazul acestor copii, atât părinții, cât și profesorii au raportat mai puține probleme de conduită emoțională, precum și o probabilitate scăzută de a avea dispute cu alți copii.

Această protecție însă este variabilă în rândul copiilor care sunt expuși riscului de probleme de sănătate mintală din cauza unor boli sau antecedente. Acest lucru se aplică inclusiv copiilor din familii sărace sau familii în care unul dintre părinți suferă de o boală.

Cercetătorii susțin că în cazul copiilor care sunt vulnerabili la probleme de sănătate mintală accesul la spațiile de joacă împreună cu copii de vârsta lor poate să reprezinte o modalitate semnificativă de a reduce riscurile apariției problemelor mintale.

Legarea de prietenii este extrem de importană, mai ales pentru copiii vulnerabili la boli psihice, deoarece orice legătură strânsă cu cineva îi poate ajuta să treacă mai ușor peste dificultăți. Astfel, Vicky Yiran Zhao, primul autor al acestui studiu, susține că cel mai important lucru este calitatea, și nu cantitatea jocului dintre copii. Cele mai calitative jocuri sunt cele de colaborare, de imaginație, sau cele care încurajează împărtășirea de situații.

Studiul a analizat apoi două subgrupuri de copii, cei cu „reactivitate” mare (copii care erau foarte ușor supărați), și cei cu „perseverență” scăzută (copii cărora le era greu să persevereze atunci când întâmpinau o dificultăți).

S-a observat că acei copii cu scor mare al capacității de joc cu alți copii la vârsta de 3 ani au arătat mai puține semne de sănătate mintală precară la 7 ani:

  • scorul măsurat de hiperactivitate a scăzut cu 8,4%
  • problemele de conduită au scăzut cu 8%
  • problemele emoționale au scăzut cu 9,8%
  • problemele de la colegi au scăzut cu 14%.


Beneficiile jocului cu copii de aceeași vârstă au fost mai slabe în cazul copiilor cu reactivitate ridicată, deoarece aceștia sunt mai anxioși și mai retrași, dar totuși prezente.

Cercetătorii susțin faptul că jocurile între copiii sprijină mult autocontrolul emotional, abilitățile cognitive, dar poate și depista precoce persoane la risc de a avea viitoare probleme de sănătate mintală.

sursa: Science Daily
foto: University of Cambridge


Data actualizare: 20-06-2022 | creare: 20-06-2022 | Vizite: 267
Bibliografie
Pre-school play with friends lowers risk of mental health problems later, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220614095614.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nu este un lucru rău să-l lași pe copil să piardă la jocuri
  • Cum îi ajută scrânciobul pe copii să învețe să coopereze
  • Jucării ce dezvoltă inteligența și creativitatea copilului (recomandări în funcție de vârstă)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum